Back to top

Kimentették a szajnai delfint - de végül nem élte túl

Szerda hajnalban egy hat órán tartó művelettel sikerült kiemelni a Szajnából a belugát, mely múlt hét csütörtökön bukkant fel a folyóban.

Frissítés!

Az állatorvosok az átszállítás alatt az állat elaltatása mellett döntöttek. BBC-n megjelent cikk szerint Florence Ollivet-Courtois sürgősségi állatorvos úgy nyilatkozott: a beluga nehezen lélegzett, és láthatóan szenvedett, így semmi értelme nem lett volna elengedni.

 

Illusztráció
Illusztráció
Fotó: pixabay.com
A 800 kilós állat mentését a tengeri állatok védelmével foglalkozó nonprofit szervezet, a Sea Shepherd francia csoportja is figyelemmel kísérte - írja a Reuters. A fehér delfin Párizs felé tartott a Szajnában, és útja felénél sikerült feltartóztatni egy zsilip-rendszerben, ahol már napok óta vesztegelt. Itt próbálták meg megetetni, illetve vitaminokkal felerősíteni. Azonban az élelmet nem fogadta el, és zavartan viselkedett, ezért döntöttek a hatóságok a kiemelése mellett.

A művelet után hűtött teherautóval szállítják a normandiai tengerpartra, Ouistreham városába, ahol egyelőre egy tengeri karámba kerül.

Annak ellenére, hogy sikerült kiemelni az édesvízből, még mindig kérdéses az beluga túlélése, mivel normál esetben ezek az állatok 1200 kilót nyomnak.

„Az állatorvosok nem túl bizakodóak a beluga egészségét tekintve” nyilatkozta Isabelle Dorliat-Pouzet, az Eure prefektúra főtitkára a BFM TV-nek. Elmondása szerint annyira sovány az állat, hogy már középtávon is kérdéses a túlélése.

 

Forrás: 
Reuters

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Európa minden idők legnagyobb madárinfluenza-járványával néz szembe

A magas patogenitású madárinfluenza terjedése Európában eddig a legnagyobb mértékű. A 2021–2022-es szezonban 2467 fertőzés tört ki a baromfik között és az érintett állományokban 48 millió madarat számoltak fel. Ezt az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) írja sajtóközleményében.

Méhegészségügyi települési zárlat Algyőn

A mézelő méhek nyúlós költésrothadása miatt méhegészségügyi települési zárlatot rendelt el Algyőn a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Szegedi Járási Hivatala.

Levideózták a patakban fürdőző hódot Mátranovákon

Boldogan úszkáló hódot videóztak Mátranovákon, a védett állat a településen keresztül folyó Bárna-patakban pancsolt.

Nem kívánt örökség

Hazánk minden tája szebbnél szebb erdőkben és mezőkben bővelkedik. A pazar látványt azonban gyakran beárnyékolja egy eldobott csokoládépapír, zsebkendő, és sok esetben nagy mennyiségű hulladék is.

Súlyos járvány dúl Indiában: eddig százezer marha veszett oda

Eddig közel százezer szarvasmarha és bivaly hullott el Indiában bőrcsomósodáskór következtében, és több mint 2 millió állat fertőződött meg. A betegség úgy tűnik, egyelőre megállíthatatlanul terjed az országban.

Az energiaárak a Füvészkert növényeit is veszélybe sodorják

Óriási költségtételt jelent a növényházak, sok esetben a melegházak fűtése. Mivel a pálmaházi talajba ültetett növényeket nem lehet mozgatni, más megoldást kell találni a megmentésükre.

A túlélésünk érdekében szükséges a zöldítés

Ha nem tesszük meg a zöld fordulatot, akkor az emberiségnek nincs jövője - hívta fel a figyelmet az ENSZ Közgyűlésének elnöke kedden az energiaügyekről, klímaügyekről és zöld átmenetről szóló kerekasztal-fórumon a szervezet New York-i székházában magyar szervezésben.

Idén először lehet szavazni az Év Lepkéjére

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Lepkevédelmi Szakosztálya közönségszavazást hirdet 2023 Év lepkéje kapcsán. A 2023-ban először induló program keretében három jelöltre lehet szavazni. Egy nappali lepkére, a fecskefarkú pillangóra, egy éjszakai lepkére, a nagy éjjeli pávaszemre, valamint egy nappal aktív “molylepkére”, a fehérgyűrűs csüngőlepkére).

Századik születésnapját ünnepli a szegedi füvészkert

Százéves a Szegedi Tudományegyetem füvészkertje, a centenáriumot egész napos rendezvénnyel, fotókiállítással, gyermekprogramokkal és a Kaláka együttes koncertjével köszöntik szombaton - tájékoztatta Németh Anikó igazgató az MTI-t.

Állatvédelmi szakállatorvosi képzés indul

Először indított állatvédelmi, illetve állatjólléti posztgraduális képzést az Állatorvostudományi Egyetem.