Back to top

Csakazértis: ökogazdaság Vadnán

A Csakazértis Vadnai Bor- és Ökogazdaság a fejlesztés eredményeként egy modern technológiával rendelkező kisüzem született meg, mintegy példát mutatva a helyieknek. A szőlőfeldolgozó- és borászati üzem létrehozása a térségben hiánypótló tevékenység. 

Tamási András
Tamási András
Fotó: viniczai
Amikor először találkoztam Tamási Andrással, aki fővárosi vegyészmérnökként nem átallotta felgyűrni az inge ujját, gumicsizmát húzott, ásót ragadott, hogy Vadnán, a Sajó partján álló kis településen megtörje a földet, s a régiek nyomán újra szőlőt telepítsen, kissé meglepődtem. A Budapesttől több, mint 200 kilométerre fekvő szőlőhegyre a borversenyt követően már együtt mentünk fel, ahol zömmel elhagyott, ám jobb időket látott présházak jelezték, valaha zajos élet folyt bennük. Útközben érintettük azt az öreg, a korokkal és az emberek nemtörődömségével dacoló almafát, amely megihlette az újkori gazdát.

Andrást nem rettentette meg az akáccal benőtt domboldal, bízott az ősök értékítéletében, akik biztos szemmel választották ki a szőlő számára legjobb területeket.

Első lépésként, 2010-2013 között egy szebb napokat megért, magára maradt negyed hektár családi szőlőterület sorsát fordították jobbra. Letermelték az akácerdőt, jött a kituskózás, a talajfertőtlenítés, a szántás, és hát a talajvédelmi terv, hiszen a meredek oldalról a nagyobb záporok vitték a földet. A következő évben már eltelepítették a Chardonnay-t, a Pinot noir-t. Ám, hogy közben se maradjanak feladat nélkül, egy vegyes ültetvényt műveltek, s szűrték a levét. Majd 2016-ban Sauvignon blanc, Rajnai rizling, Szürkebarát, Királyleányka és Fekete leányka került a területükre. Aminek viszont külön örültek, hogy még abban az évben megkapták a bio-minősítést a zöldség- és gyümölcsös kertjükre.

Fotó: viniczai
Hamarosan megkezdték a boraik forgalmazását, s 2021-re elkészült a borászati üzem is, ahol már korszerű technológiával dolgoznak. A Csakazértis Vadnai Bor- és Ökogazdaság a fejlesztés eredményeként egy modern technológiával rendelkező kisüzemet hozott létre, mintegy példát mutatva a helyieknek. A szőlőfeldolgozó- és borászati üzem létrehozása a térségben hiánypótló tevékenység.

A mára egy hektárosra gyarapodott ültetvényről gyümölcsös, ropogós savú, üde fehérek, rozé és siller, valamint selymesen hízelgő vörös kerül a felfedező kedvű vendég poharába. Ezt adja a vadnai terroir amire büszkék.

„Kezdetben vala a bor szeretete, ehhez jött az igény, hogy a húslevesbe való zöldséget is tiszta forrásból termeljük. Máriával vegyészmérnök házaspárként a borászat és a vegyszermentes zöldségtermesztés igénye hamar ránk talált. A döntést követően egyenes - bár rögös - út vezetett a bor- és ökogazdaság beindításához. Csapatunkat eszmei, ill. fizikai értelemben erősítik gyermekeink, Dorka, Zsófi, Dávid, valamint Nagyi és Papa és immár unokáink is, Barni, Beni és Berci”- fogalmazta meg véleményét Tamási András. A borok értékesítését elsősorban térségre koncentrálva a REL (rövid ellátási lánc) megvalósítása értelmében tervezik. Egyrészt a környékbeli szállodák, éttermek ellátására, de természetesen szem előtt tartva a helyben történő értékesítést is.

Fotó: viniczai

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A szőlő nyári növényvédelme

A lisztharmat kórokozója a meleg nyári hónapokban tetemes károkat képes okozni, ilyenkor a betegség robbanásszerűen terjed, 25-28 °C-os hőmérsékleti optimum esetén a lappangási ideje (a fertőzéstől az első érzékelhető tünetek megjelenéséig tartó időszak) csak 5 nap. Nyáron a fertőzés következtében a levelek felszínén és fonákján lisztszerű bevonat keletkezik, amely később megbarnul.

Kezdhetők az őszi lemosópermetezések – növényvédelmi előrejelzés 39. hét

Érnek a gyümölcsök és a szőlő, így a betegségek elleni kémiai védekezésre már alig van lehetőség, pedig a több csapadék miatt erősen terjed néhány kórokozó. Az őszi lemosópermetezés 50%-os levélhullás elérésekor kezdhető. Ügyeljünk a poloskákra is, már keresik a telelőhelyet.

Sopron csak egy lépésnyire van

Egymás megismerését szolgálta a közelmúltban szervezett „határ menti” tanulmányút. A Soproni Borút Egyesület borászai, a borvidék szakmai szervezetei színes programmal várták a szakújságírókat.

Egyre erősebb a magyar borászati ágazat

Az országnak minden adottsága megfelelő ahhoz, hogy jó minőségű borokat állíthassunk elő a kiváló magyar szőlőfélékből - jelentette ki dr. Nobilis Márton az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Fritz Birtok ünnepélyes üzemavatóján, csütörtökön, Szekszárdon.

Biztatónak ígérkezik a hajtatás őszi fordulója

A kárpátaljai piacokon a tavalyi ár öt-hatszorosáért sikerült értékesíteni a salátának való uborkát, a paradicsomot szintén, így nem csoda, hogy a fóliás zöldségtermesztők közül aki él és mozog, az már nyár közepén megkezdte az őszi forduló munkálatait. Az ügyesebbek első tételei már augusztus végén, szeptember elején a fogyasztókhoz kerültek.

Félezer fajta füge termesztésével kísérleteznek a zalai Becsehelyen

Mintegy félezer fajta füge termesztésével kísérleteznek a Zala megyei Becsehelyen, ahol kedden csaknem félszáz fajta bírálatát végezték szakemberek és laikusok; azokat a változatokat keresték, amelyek kereskedelmi forgalomba vagy további feldolgozásra kerülhetnek.

A gyomszabályozás lehetőségei

A szőlőültetvények gyomirtása a hagyományos termesztésben sem egyszerű kérdés, még úgy sem, hogy általános a gyomirtó szerek használata. A fenntartható termesztésben nem megengedettek a kemikáliák, csak mechanikai módszerek vagy alternatív megoldások lehetségesek.

Szüret előtt kórokozóhelyzet van – növényvédelmi előrejelzés 38. hét

A jelenlegi időjárás elsősorban a betegségek terjedésének kedvez, a kártevők többsége már alig rajzik. A normalizálódóban lévő talajnedvesség-tartalom a gyomosodásnak is újra jó feltételeket teremtett.

Az ökológiai gyümölcstermesztés aktuális kérdései

Az öko gyümölcstermesztési szakmai nap illeszkedik az Ökológiai Mezőgazdasági Kutató Intézet (ÖMKi) szakmai napjainak sorába, amelyek alkalmat adnak az ÖMKi on-farm kutatásainak bemutatására és az ágazat aktuális helyzetének áttekintésére.

A súlyos aszály ellenére a tavalyinál jobb eredményt várnak a német borászok

Az idei súlyos aszály ellenére a tavalyinál jobb eredményt várnak a németországi borászok, az előrejelzések alapján 8,88 millió hektoliter bor kerülhet a hordókba - közölte csütörtökön a német szövetségi statisztikai hivatal.