Back to top

Égető kérdés: lesz-e elég tűzifa?

„Ha az újság ír róla, nagy lesz a kereslet, ha pánikot keltenek, még nagyobb.” Így összegezte véleményét a kérdésre egy fővárosi tűzifakereskedő, aki nem akart névvel nyilatkozni a témáról.

A tűzifakereslet megugrása miatt több állami erdőgazdaság honlapja tájékoztatja a vevőket átmeneti készlethiányról, illetve mennyiségi korlátozásról
A tűzifakereslet megugrása miatt több állami erdőgazdaság honlapja tájékoztatja a vevőket átmeneti készlethiányról, illetve mennyiségi korlátozásról
Fotó: pixabay
Szerinte "a tűzifával ugyanaz a helyzet, mint a gázolajjal, a cukorral és az étolajjal, hogy hirtelen kell belőle sokkal nagyobb mennyiség, amely miatt nem lehet az igényeket azonnal kiszolgálni." Úgy véli, fa van is és lesz is elég, jellemzően azok vesznek (vennének) most többet, akik eddig is tüzeltek vele, de csak „rásegítésként”, vagyis a gáz vagy egyéb energiahordozó mellett.

Hozzátette: azok a vevői is azonnal és többet szeretnének vásárolni, akik eddig novemberben-decemberben vették meg a fát, de akinek nincs kiépített rendszere - vagyis kazánja és kéménye - erre, annak kevés az esélye, hogy a fűtési szezonig áttérjen fatüzelésre.  

Kandallós, kazános ismerőseitől úgy tudja, hogy már jövőre egész évre le vannak kötve. „Jövő nyárig esélye sincs, hogy valaki normális cserépkályhát építtessen.” Szerinte nemcsak az energiaválság az oka a szakmai kapacitáshiánynak, hanem az, hogy alapvetően kevés a felkészült, megbízható szakember.

Ugyanez a helyzet a fával: van belőle elegendő, csak nincs, aki kivágja, illetve - az üzemanyagárak miatt - elszállítsa. Az erdészetek nem tudják a megfelelő ütemben kiszolgálni a vevőket, mivel a favágók éves terv szerint dolgoznak, és ilyenkor, amikor nagy a hőség, és egyébként is lombosak a fák, szabadságon szoktak lenni. A favágás jellemzően mindenhol szeptemberben indul.

Aki azonban vidéken él és fával tüzel, azt is tudja, hogy előre kell gondolkodni: „Én legközelebb februárra tudok rendelést felvenni, de az a törzsvevőimnek már a jövő évre kell.”

A tűzifa árát eddig általában évente egyszer emelték, de idén már az ötödik árkorrekcióra is sor került. Ebben a megkérdezett kereskedő szerint nemcsak a nagyobb kereslet és a drágább szállítás játszik szerepet, hanem az általános infláció is. Hozzáteszi: „30-40 százalék. Ez sok?

Aki bemegy a boltba, tudja, hogy 800 forint egy kilogramm kenyér. Az áramhoz és a gázhoz képest a tűzifadrágulás elhanyagolható.”

Ami szerinte izgalmasabb kérdés, hogy miből készül a fabrikett?

Jellemzően azok akarnak most több fát venni, akik eddig is azzal tüzeltek, de csak kiegészítésként
Jellemzően azok akarnak most több fát venni, akik eddig is azzal tüzeltek, de csak kiegészítésként
Fotó: pixabay
Mert, ha keményfa fűrészporból készülne, akkor sokkal nagyobb hatásfokkal égne, és kevesebbet kellene venni belőle. Véleménye szerint ez lehet az oka, hogy „senkinek sem kell a keményfa fűrészpor – még ingyen sem.”

A tűzifakereslet megugrása miatt több állami erdőgazdaság honlapja tájékoztatja a vevőket átmeneti készlethiányról, illetve mennyiségi korlátozásról.

Az Agrárminisztérium a kivitel tilalmáról és a kitermelési szabályok enyhítéséről számolt be, a NÉBIH pedig arra hívja fel a vásárlók figyelmét, hogy ne váljanak csalók áldozatává, ne vegyenek tisztázatlan eredetű, rossz minőségű, nedves fát. Ennek érdekében az élelmiszerbiztonsági hatóság részletes útmutatót is közöl a honlapján.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A tudósok új részleteket fedeznek fel a Yellowstone-ról egy óriási repülő elektromágnessel

A Virginia Tech és a U.S. Geological Survey tudósai egy 80 láb átmérőjű elektromágnessel vizsgálták meg a Yellowstone Nemzeti Park felszín alatti területét, hogy többet tudjanak meg a vízrendszerről - áll a sajtóközleményben.

Az aszály ellenére jó évet zártak a dinnyetermesztők

Hazánkban a dinnyeszezon hamarabb kezdődött, mint tavaly; az extrém melegtől hirtelen nagy mennyiség keletkezett a piacon, ám ezek a csúcsok augusztus elejére eltűntek. A termelők végig tudtak belföldre és exportra is értékesíteni, ezért összességében pozitív szaldós volt a mérlegük.

Fogadóépület várja a Rám-szakadékba látogatókat

A Visegrádi-hegység egyik frekventált kirándulóhelyén, a Rám-szakadékban információs és elsősegély-központot adott át a területet és a környező erdőket kezelő Pilisi Parkerdő - mondta el az erdőgazdaság szóvivője szerdán az MTI-nek.

Erdőgazdálkodás a Kelet-Nyírségben

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Nyírségben, az ország egyik legnagyobb homokvidékén gazdálkodik a NYÍRERDŐ Zrt. Nyírbátori Erdészete. A térségben meghatározó fafaj a Nyírség aranyaként számon tartott akác, ami az erdészet tevékenységében, eredményességében is kiemelt szerepet játszik. A homoki területekre jellemző természeti értékeken kívül számtalan kulturális érdekesség várja a környékre látogatókat.

Vasárnap kóstolóval ünneplik a kávé világnapját

Kávékóstolóval, latte art bajnoksággal, kávégép-bemutatóval és szakmai beszélgetésekkel ünnepli a kávé világnapját vasárnap a budapesti Akvárium Klubban A Kávé Napja elnevezésű rendezvény.

Közel 4 millió tonna takarmány készült tavaly

A Magyarországon működő keverőüzemek 2021-ben 3,956 millió tonna haszonállat-takarmánykeveréket állítottak elő, 2020-hoz képest 3,4 százalékkal többet - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) honlapján közzétett összefoglalóban.

Rendkívüli támogatás a baromfi- és sertéskoca tartóknak

Az orosz-ukrán háború következményei által leginkább sújtott termelők támogatására – az uniós tagállamok, köztük Magyarország nyomására - 500 millió eurós rendkívüli európai uniós mezőgazdasági válságkezelési csomag született tavasszal.

Keresik Magyarország ételét - főszerepben a hazai alapanyagok

A minőségi magyar élelmiszerekre hívja föl a figyelmet a Magyarország étele 2023 szakács- és főzőverseny - mondta az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára szerdán Budapesten, az esemény sajtótájékoztatóján.

Hogyan épített fel az új brit király egy kiváló bioélelmiszer-márkát

III. Károly, az Egyesült Királyság királya évekig készült arra, hogy az uralkodó szerepébe lépjen II. Erzsébet királynő történelemformáló uralkodása után. Közben egy másik "állást" is betöltött: egy jövedelmező vállalkozás tulajdonosa volt.

Dióliget nem csak diófákkal

„Fiatal vállalkozók lévén abban hiszünk, hogy meg kell találni a saját utunkat, amit követve sikeresek lehetünk, ha tanulunk, és ha emellett tartani tudjuk a minőséget” – vallja Szabó Dániel és felesége, Szabó-Hajós Tímea. Ők álmodták meg és hozták létre a magyar falusi élet régmúltját, az agrárium szépségeit és hagyományait felidéző Dióligetet Óhídon.