Back to top

Takács Péter: Kakasdomb

„A családunkban nemzedékekre visszanyúlik a természet szeretete, így pályaválasztáskor, mondhatni, megpecsételődött a sorsom, erdész lettem, hasonlóan nagyapámhoz. Majdhogynem három év dombóvári hivatali munkát hátrahagyva, 2011-ben mindenszentek ünnepén kerültem a Bakonyerdő Zrt. Monostorapáti Erdészetéhez kerületvezető erdésznek."

"Több szempontból is hazatértem. Visszajöttem gyerekkorom helyszínére, az Agár- tető déli lábánál elterülő mesebeli tájra, és megkaptam egy olyan kerületet, ahol nagyapám is erdészkedett. A szentjakabfai erdészkerület hűen tükrözi a Déli-Bakony és a Balaton-felvidék közötti átmenetet. Szerteágazó feladatot ad, főként úgy, hogy itt található a térség egyik legismertebb környezeti nevelést nyújtó helyszíne, a Balaton-felvidéki Erdészeti Erdei Iskola, mely immár több mint 15 éve fogadja hazánk felnövekvő fiatal generációt. Így nemcsak klasszikusan az erdészkerületet vezetem, hanem a fiatalok sokaságát is egy erdei tanösvényen, vagy más erdészeti, természetismereti programon. Különös kegyelme a sorsnak, hogy a rám bízott kerületben életvitel-szerűen, családommal együtt élhetek erdei környezetben.

Fiatalkori passziómat, a fényképezést egyre komolyabban vettem a kerület adta lehetőségek hatására, és elkezdtem a természet pillanatait „vadászni”. Nagy felelősség volt, hiszen a szomszéd kerületben ott dolgozott az a Mesterházi József, akinek a képeit mára szinte mindenki ismeri,

A Mi Erdőnk olvasói is több fotóját láthatták. Sokat tett azért ő is, hogy a kezdeti fellángolás ne csak egy rövid ideig tartó hóbort legyen. Beavatott a fotózás technikai kulisszatitkaiba, és több alkalommal elcsalt fotózni. Így volt ez a képen látható fácánkakasnál is. Szarvast terveztünk fotózni egy nyári estén. Korábban indultunk, hátha látunk mást is. Autóval mentünk a csapáson, mikor egy több éve elhagyottan álló szénabálacsoport mellett megálltunk. »Figyelj, mert itt lehet fácán!« – mondta kollégám. Nem telt el 2-3 perc, megjelent egy fácánkakas a bálák tetején sétálgatva. Addigra már kézben volt a fényképezőgépem, így jó néhány felvételt készítettem. Utólag rájöttem, hogy Jóska már legalább egy hete figyelte és tudta minden rezdülését a madárnak.”

Fotó: Takács Péter

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2022/3 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Újabb emlősöket fertőzött a madárinfluenza

Az Egyesült Királyságban 66 emlőst tesztelt az elharapódzó járvány közepette. A cél az volt, hogy megtudják, mekkora eséllyel "ugrik át" a vírus a madarakról az emlősökre, vagy akár az emberre is.

Válaszolnak-e a kutyák a farkasvonításra?

Bár a legtöbb fajta képes vonyítani, a modern fajták már nem használják ezt a hangadást az eredeti funkciója szerint - derült ki egyebek mellett abból a vizsgálatból, amelyben az ELTE Etológia Tanszék kutatói a kutyák farkasvonyításra adott reakcióit vizsgálták.

Ismét összemérhetik tudásukat a természet iránt érdeklődő tanulók

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a madarak és fák napja alkalmából újra meghirdeti országos természetismereti versenyét az általános iskola felső tagozatos tanulói számára.

3 év kihagyás után újra megjelent Görögországban az ASP

Idén eddig már 15 európai országban igazolták az afrikai sertéspestis jelenlétét a vaddisznó-populációban. 2020 áprilisa óta először mutatták ki az afrikai sertéspestis (ASF) vírusát Görögországban.

Költözik a belgrádi állatkert

Majdnem kilencven évvel megalapítása után Belgrád közvetlen központjából egy szigetre helyezik át a belgrádi állatkertet annak érdekében, hogy a nándorfehérvári várnak is helyet adó Kalemegdan felkerülhessen az UNESCO világörökségi listájára - közölte Aleksandar Sapic, a szerb főváros polgármestere pénteken.

Erdészeti és vadgazdálkodási kérdésekről tárgyalt a magyar és a szlovén agrárminiszter

Magyarország és Szlovénia kölcsönösen előnyös együttműködésre törekszik az erdőgazdálkodás, a vadgazdálkodás területén, továbbá a két ország egyaránt fontosnak tartja az állategészségügyi megelőző lépések összehangolását - jelentette ki Nagy István agrárminiszter szombaton a Vas megyei Felsőszölnökön, ahol megbeszélést folytatott Irena Sinko szlovén mezőgazdasági, erdészeti és élelmezési miniszterrel.

A neandervölgyiek hatalmas elefántokra vadásztak

Egy új tanulmány szerint a neandervölgyiek nagyobb csoportokban élhettek, mint eddig hittük, és hatalmas elefántokra vadásztak, amelyek akár háromszor nagyobbak voltak a ma ismert fajoknál.

Mókás kinézetű tamarin érkezett Debrecenbe

Társat kapott a tavaly Debrecenbe érkezett fehérajkú tamarin hím: egy másik fiatal hím a csehországi Ústí nad Labem állatkertjéből került a Nagyerdőbe - közölte az állatkert vezetője az MTI-vel csütörtökön.

A dobogó tetején

Az erdő mélyének csöndje a tanyája, ahová csak a vad talál, sűrű lombú fák alatt ballag, mert az erdőben leli nyugalmát. Ez az érzés él azokban, akik lelkükben őrzik a természet iránti tiszteletet és vonzalmat, és e belső késztetésüktől vezérelve döntenek majdani hivatásukról.

Kiemelten fontos hazánk vizes élőhelyeinek védelme

A vizes élőhelyek védelmének érdekében 1971. február 2-án Iránban írták alá a Ramsari Egyezményt, hazánk 1979-es csatlakozása óta már az ország 2,6 %-a, 29 vizes élőhely, több mint 240 ezer hektáron képezi részét - jelentette ki Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a Vizes Élőhelyek Világnapja alkalmából, Dömsödön.