Back to top

Dobjunk sertést a grillre!

Az Agrármarketing Centrum nyári sertésfogyasztást népszerűsítő kampányát a grillpartiknak szentelték. Szakemberek, a grillmester és a dietetikus is elmondta, miért is érdemes minőségi magyar sertéshúst fogyasztani, és az hogyan illeszthető be a mai táplálkozási rendbe.

Dobjunk sertést a grillre! | MMG

A kampány részeként „gerillagrillezéseket” tartottak Budapest forgalmas terein. A kampányra az ismert etyeki grillmester, Stoller Márton két sertéshúsos receptet is alkotott, az almás-zöldfűszeres sertésburgert és BBQ tépett sertéstarját és sertés hasaalját, vagyis császárhúst, ami kovászolt zöldségekkel lepényben került az asztalra.

Az események háziasszonya Gáspár Bea, a Konyhafőnök VIP 2019-es győztese volt, aki maga is nagyon szereti főzni, és enni is a sertéshúst:

Fotó: Agrármarketing Centrum
- Nagyon-nagyon szeretem a sertéshúst, főleg azt, amikor otthon házilag levágjuk, elkészítjük, sütjük a tepertőt, készítjük a hurkát, a kolbászt, a disznósajtot. Mondjuk egy olyan dolog van, amit nem szeretek a sertésből, az a disznósajt.

Nem úgy a kocsonyát, amiről Gáspár Bea úgy tartja, lehet, hogy a benne lévő sok kollagén tartja fiatalon.

Minden évben minimum egyszer, de van úgy, hogy kétszer is készítek, amikor eljön a november, december, és valamelyik ismerősünk disznót vág. A disznótor után, és azt követően még február környékén is szoktam kocsonyát csinálni az ismerőseink és a barátaink nagy örömére.

A kocsonya is egy olyan étel, amely az állat kevésbé nemes, zsírosabb részeiből készül, hasonlóan a barbecue-hoz – tudtuk meg Stoller Márton grillmestertől.

Fotó: Agrármarketing Centrum
- Ha történeti távlatba helyezzük a dolgokat, akkor a barbecue azért is alakult ki jellemzően Amerikában, és az ott élő feketéknek a szubkultúrájában, mert vannak olyan húsrészek, a sertésben és a marhában is, amik nem alkalmasak a gyors sütésre.

Ezek az úgymond másod-harmadrendű húsrészek nagyobb hőkezelést igényelnek ahhoz, hogy fogyaszthatóvá váljanak.

Épp ezért alakult ki a barbecue, hogy ezeket is fogyaszthatóvá tegyék. Ha a barbecue-t nézzük, akkor a zsír, zsiradék mindenképpen fontos, tehát azok a húsrészek alkalmasak erre, amelyek át vannak szőve zsírral. Míg a kevésbé zsírosak inkább magasabb hőfokon grillezésre alkalmasak. Ezt mondjuk, ökölszabálynak tekinthetjük..

Az előbbiekből már kiderült, hogy van különbség a grillezés és a barbecue között. Stoller Mártontól megtudtuk, hogy a grillezés magas hőfokon, direkt hőn, faszén vagy bármi más parazsa fölött történik. A barbecue pedig egy alacsony hőfokon történő sütési mód. Ha számszerűsítjük, akkor barbecue esetén 100 és 130 fokos hőtartományban vagyunk, a grillnél meg efölöttin.

Fotó: Agrármarketing Centrum

A nyári hétvégéket nyugodtan tölthetjük a grillrács mellett beszélgetve, és dobhatunk a rácsra néhány tarjaszeletet, amely egyébként a kamado grillen is vajpuhára sül. Eközben pedig Kovács Judit dietetikustól megtudjuk, hogy a zsíros részektől nem kell félni, de azért rendszeres fogyasztásra inkább a zsírszegényebb részeket javasolja. De egyszer-egyszer egy-egy olyan ételhez, amihez kifejezetten zsírosabb húsrészt kell, használjunk, nyugodtan el lehet fogyasztani.

A szakember kijelenti, hogy szerinte mindenki egyetért azzal, hogy senki nem attól lesz túlsúlyos, mert egyszer megevett egy kicsit zsírdúsabb sertéshúst - ahhoz jobban kell küzdeni.

A kiváló minőségű, magyar termelőktől származó sertéshústól egyébként sem szabad félni! Sőt a szakemberek, így Kovács Judit is, azt ajánlja, hetente kétszer illesszük is be az étrendünkbe.

Fotó: Agrármarketing Centrum

- A sertéshús fogyasztása nagyon jó a szervezet számára, hiszen magas vastartalommal rendelkezik. Magasabbal, mint a szárnyasok húsa. Tehát várandós kismamáknak, tinédzsereknek, úgy egyáltalán a nőknek kifejezetten ajánlom a fogyasztását! Magas egyébként a fehérjetartalma is.

A fehérjetartalom fordítottan arányos a zsírtartalommal, tehát, ha magasabb fehérjetartalmú húst szeretnénk választani, akkor azt zsírszegényebb részek közül válasszuk! A sertéshús egyébként nagyszerűen beépíthető egy sportoló étrendjébe is.

A sokak által rettegett sertészsír is beleillik az egészséges táplálkozásba a dietetikus szerint – de persze csak akkor, ha úgy használjuk, ahogy kell.

Fotó: Agrármarketing Centrum

- A zsír és sertés zsír sem egy ördögtől való dolog, akár főzéshez is nyugodtan használhatjuk. Például olyan ételek elkészítéséhez ajánlom, amiket nagyon magas hőfokon hőkezelünk, hiszen nagyon jól bírja ezt a hőfokot, nem ég meg. Ebből a szempontból akár jobb is, mint az olaj használata. A vitaminok miatt se felejtsük el a zsírfogyasztást! Nagyon sokan esetleg súlycsökkentés céljából félnek a zsírosabb dolgoktól vagy egyáltalán a zsír jelenlététől egy ételben.

Ez azért baj, mert a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához például mindenképpen szükségeltetik valamennyi zsiradék fogyasztása.

Ezek pedig olyan közismert vitaminok, mint az immunrendszerért felelős D-, az antioxidáns E-, a csontokat erősen tartó K-, és a látásunkat élesen tartó A-vitamin. Ha pedig más vitaminokkal is kiegészítenénk a palettát, a húsokat együk zöldségekkel, salátákkal, savanyúságokkal! Stoller Márton tanácsát pedig érdemes megfogadni.

Fotó: Agrármarketing Centrum

- Nem kell nagyon vékonyra vágni azt a tarját és szétklopfolni, mert akkor ki fog száradni. Próbálkozzunk meg vele úgy, mintha egy jó steakről beszélnénk. Jó vastagra kell vágni, ugyan akkor több időre van szüksége a grillen, mint egy steaknek, de szuper lesz a végeredmény. Egészségbiztonsági szempontból arra kell odafigyelni, hogy a 75 fokos maghőmérsékletet érje el.

A másik tanácsom pedig, hogy hagyjuk el az olajos pácokat! Inkább szárazon érdemes bepácolni.

Van annyi zsiradékmennyiség magán a húson, hogy ez ne ragozzon problémát. Illetve amikor arról beszélünk, hogy odaégetünk valamit, akkor általában az azért szokott megtörténni, mert a lecsöpögő olaj, amibe bepácoltuk a húst, begyújtja az alatta lévő faszenet vagy fát, és akkor máris fönn a láng, ami megégeti a húst, és nemkívánatos lesz a végeredmény.

Szó volt már a tarjáról, amivel a kezdő grillező sem tud mellényúlni, ám Gáspár Bea inkább a karajjal szerettetné meg a sertéshúst.

Fotó: Agrármarketing Centrum

„Én egy óriási bécsi szeletet készítenék, hisz a rántott húst mindenki szereti. A panírjában pedig lenne valami kis rafinéria. Én a tojásba mindig teszek például tejfölt, hogy puhább legyen, és akkor nagyon omlós lesz a hús is. Még másnap is nagyon finom, hogyha beteszem a hűtőbe, utána csak rámelegítek és kész.

Egy biztos, lehet száraz vagy zsíros, a kiváló minőségű, hazai termelésből származó sertéshúsnak helye van mindenki étrendjében, még a diétázókéban is.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sváb gasztronómia a Vértesben

Kis síkság, sok hegy, természeti és épített emlékek, kulturális és gasztrokulturális élmények. Cseresek, szurdokerdők, karsztok váltják egymást. Röviden így jellemezhetnénk a Vértest. Mindennek tetejébe Kőhányáspusztán ékszerdobozként várja a vendégeket a Vérteserdő Zrt. Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ és Turistaháza.

A mikroalgák bőséges, egészséges táplálékot és takarmányt ígérnek bármilyen környezetben

A globális élelmiszer-ellátás számos fenyegetéssel néz szembe, beleértve az éghajlatváltozást, a háborúkat, a kártevőket és a betegségeket. Az emberi szem számára parányi organizmus – a mikroalgák – megoldást jelenthetnek.

A hazai alma hazai piacra kerül

Almafogyasztást ösztönző kampányt indított az Agrármarketing Centrum, ezzel már hatodik éve népszerűsítve a zöldség- és gyümölcsfogyasztást. Az eseményen alma egészséges volta mellett az aszály miatti almatermés mennyiségére is felhívták a figyelmet, ami bár ellátja a hazai fogyasztási igényeket, ugyanakkor az ipari felhasználású alma termésmennyisége idén jelentősen lecsökkent.

Kevesebb a szabálytalankodó vállalkozás a Balatonnál, de így is volt milliós bírság

Tavaly minden hatodik, idén már csak minden hetedik balatoni vállalkozásnál találtak valamilyen szabálytalanságot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai.

30 finom, alacsony szénhidráttartalmú étel, amit a dietetikusok ajánlanak

Manapság az alacsony szénhidráttartalmú diéták népszerűbbek, mint valaha. Jaclyn London, dietetikus szerint fontos megjegyezni, hogy csak azért, mert egy étel szénhidrátot tartalmaz, még nem jelenti azt, hogy egészségtelen. Sőt, a szervezetünknek szüksége van a szénhidrátokra a túléléshez.

Még inkább számít az ár

Az agrárágazatot, az ipart és a szolgáltató szektort egyaránt különösen érzékenyen érinti a nagy költségnövekedés. A folyamatosan emelkedő kiadások csak részben építhetők be a fogyasztói árakba, sok termék és szolgáltatás iránt pedig bizonyos fogyasztói árszint fölött lezuhan vagy megszűnik a kereslet. A termelők és kereskedők is érzik a változást.

Mi is pontosan a „longevity diéta”, és tényleg tovább fogunk élni tőle?

Talán hallottunk már a longevity, vagy "hosszú élet" diétáról, melynek szabályos követése hosszabb élettartamot ígér, de mi is ez pontosan, és különbözik-e egyáltalán más egészséges étrendektől?

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

A kenyér útját járják végig a gyerekek a BASF oktatási segédleteivel

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon – hirdeti évek óta a BASF. Az idén új kampányt indítottak, amivel a legfogékonyabb korosztály, a kisiskolások ismereteit szeretnék bővíteni a mezőgazdaságról. Első eredményeikről az Európában egyedülállóan korszerű Pano Pékségben tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

Kínai éttermet függesztett fel a Nébih

Egy budapesti vendéglátó ipari egység ellenőrzése során súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményekkel szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A feltárt hibák és hiányosságok miatt a szakemberek az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, továbbá 95,3 kg élelmiszert kivontak a forgalomból.