Back to top

Új invazív károsító, lisztharmat a szőlőben

„Az idei vegetációban alig 154 milliméter csapadék hullott. Az idősebb ültetvények is megsínylik, a fiatalok pedig egyre nehezebben bírják” - hangzott el Mogyoródon, A szőlő növényvédelme című tanácskozáson. A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Pest megyei Szervezete 25 éve töretlen sikerrel szervezi az eseményt, s a résztvevők nagy száma mutatja, szükség van a szakmai információra.

Dula Bencéné növényvédelmi mikológus „megnyugtatta” hallgatóságát, már néhány évezreddel korábban is volt extrém forróság. Példaként elmondta, a feljegyzések szerint 993-ban Németországban gyümölcsök főttek meg a fákon, 1000-ben folyók száradtak ki, 1420 áprilisában már virágzott a szőlő, májusban kifejlett bogyókkal találkozhatott a gazda.

Hazánkban az 1860-70-es években kiszáradt a Fertő tó, 2007 augusztus elején pedig már szüreteltünk.

Idén a fél európai kontinens, míg földünk 15 százaléka van a legsúlyosabb fokozatban. Extrém alacsony vízállásokat mérnek a folyókon – Pó, Tisza, Duna felső és alsó szakasza –, patakok, tavak száradtak ki, gleccserek olvadnak. Eddig nem tapasztalt perzselő hőséget mértek az Ibériai félszigeten, vagy Irakban. Kínában négyszeresére nőtt a hőség miatti halálesetek száma.

A 2022-es évjárat rányomja bélyegét a szőlőtermesztésre, amit az elmúlt negyed évszázadban alig tapasztalt aszály, csapadékhiány jellemez. A szakember egri adatokat hozott, ahol 2021-ben, éves szinten 216 milliméter deficitben volt a talajok nedvességtartalma, idén pedig az első 7 hónapban elértük a 167 millimétert. Ha a vegetációs ciklust nézve ez tavaly 82 milliméter, míg idén 4 hónap alatt 74 milliméter csapadékhiányt jelent.

Fotó: viniczai

Ha a szőlő növényvédelmét vesszük górcső alá, bátran kijelenthető, hogy 2022-ben a lisztharmat vált a fő kórokozóvá, míg a csapadékigényes gombabetegségek, mint a peronoszpóra, a feketerothadás fertőzése elmaradt.

Úgy tűnik, a tavaszi kevés csapadék is elegendő volt ahhoz, hogy a lisztharmat aszkospóráit megindítsa.

A rovarkártevők kapcsán a szakember kiemelte, a tarka szőlőmoly nem tudott kárt tenni a rossz kötődés miatt hézagos fürtökben, gyenge volt az első két nemzedék rajzása, míg a harmadik nemzedék elmaradt. Szőlőkabóca, gubacsatka, szőlőtripsz alig adott életjelet, míg a kígyóaknás moly jól érzi magát. Találkozni lehetett gyapjas pajzstetűvel, ami vektorként a levélsodródás vírus terjedésében játszik szerepet, de a filoxéra – szőlő gyökértetű – is megjelent. Ugyanakkor megjelent egy új inváziós kártevő, az élénkzöld kabóca. A faj Észak-Amerikában honos, együtt él az amerikai lepkekabócával, hazánkban 2016-ban hat helyen is észlelték. Egyenlőre csak érdekességként jegyzik. Szőlőben a fiatal, zöld hajtások kérge alá rakja a tojásait, ez a sérülés jelent további fertőzési lehetőséget.

Fotó: viniczai

Az előadást követően a közeli, 1982-ben telepített Kékfrankos ültetvényben tekinthettük meg 12 cég növényvédelmi, gyomirtási és tápanyag utánpótlási technológiáját.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nyugalomba vonulnak a hernyók, most kell feltenni a hernyófogó öveket – növényvédelmi előrejelzés 41. hét

Végre nem szenvednek vízhiányban a növények, cserében viszont nagyon sok érőfélben lévő gyümölcs reped, ahogy megszívta magát vízzel, így elkerülhetetlen a nagymértékű rothadás. Van teendő a hernyókkal is, és hamarosan kezdhető az őszi lemosópermetezés.

Van, aminek jót tett az aszály

A vertikális termesztőrendszerekben elképesztő hatékonyan gazdálkodnak a vízzel, ráadásul kevesebb növényvédő szerre van szükség, mint a szabadföldi esetében. Ennek eredményeképpen aszályos időben is biztos termést biztosít.

Fekete bogyók augusztusban

Kétféleképp is találkozhatunk szederrel a kertekben: a vadszeder vékony, tüskés sarjaival gyomként gyűlik meg a bajunk, termetes nemesített fajtái viszont sok finom gyümölcsöt adnak. Ez utóbbiak gondozásához adunk tanácsot.

Megvan a saját lisztharmatuk

A lisztharmatgombák nagyon gyakran okoznak betegséget a legkülönfélébb növényeken. A fertőzés viszonylag könnyen felismerhető, a védekezésnek viszont következetesnek, rendszeresnek kell lennie. Gombaölő szerekkel és egyszerű anyagokkal is megvédhetjük a növényeket.

Az energiaárak a Füvészkert növényeit is veszélybe sodorják

Óriási költségtételt jelent a növényházak, sok esetben a melegházak fűtése. Mivel a pálmaházi talajba ültetett növényeket nem lehet mozgatni, más megoldást kell találni a megmentésükre.

Szorosabbra fűzik a magyar-üzbég agrárkapcsolatokat

A kertészetek és üvegházak fejlesztéséről, a szőlészet és borászat vonatkozásában, valamint a 2023-2024-es időszakra vonatkozó munkatervről írt alá három megállapodást Nagy István agrárminiszter Aziz Voitov üzbég mezőgazdasági tárcavezetővel kedden, Budapesten.

A paprika is lehet mag nélküli

Különlegesen finom és egyedi formájú paradicsomot, mag nélküli snackpaprikát és kivételesen magas hozamú minidinnyét nemesít az izraeli székhelyű Breedx vállalat. 

"Pizza-kert": hozzávalók egy helyről

Rendezni, csoportosítani nemcsak a házban lehet, hanem a kert, vagy annak egyes részei is kaphatnak valamilyen tematikus funkciót a díszítő cél mellett.

A műtrágyákra kivetett exportvámok segíthetik az orosz költségvetést

Moszkva hamarosan a műtrágyákra kivetett exportvámokkal kompenzálhatja az olaj- és gázüzletágból származó bevételkiesést. Közben Putyin bírálta a meglévő uniós szankciókat, és „műtrágya ajándékokat” ígér.

Századik születésnapját ünnepli a szegedi füvészkert

Százéves a Szegedi Tudományegyetem füvészkertje, a centenáriumot egész napos rendezvénnyel, fotókiállítással, gyermekprogramokkal és a Kaláka együttes koncertjével köszöntik szombaton - tájékoztatta Németh Anikó igazgató az MTI-t.