Back to top

Az Ikea és az Infarm együtt termesztenek egészséges növényeket

Az IKEA három németországi bútorüzletben teszteli az Infarm vertikális farmjait. Céjuk az, hogy a vásárlóit és az alkalmazottait egészségesebb és fenntarthatóbb életvitelre inspirálják.

A fenntartható, helyben termesztett termékek iránti kereslet növekedésével az IKEA partnerségre lépett az Infarm-mal, hogy három németországi IKEA áruház éttermében kiváló minőségű fűszernövényeket termesszen. Az Infarm és az IKEA gondosan válogatott növényeket termeszt, melyek kiegészítik a lánc éttermeinek kulináris választékát ezeken a helyeken.

A partnerség célja, hogy az IKEA alkalmazottait és vásárlóit egészségesebb és fenntarthatóbb életvitelre ösztönözze.

Városi növénytermesztési projekt az IKEA éttermeiben
Városi növénytermesztési projekt az IKEA éttermeiben
Fotó: infarm.com
Az IKEA Kaarst, az IKEA Duisburg és az IKEA München-Eching vásárlói az Infarm moduláris bolti vertikális farmjain közvetlenül megtekinthetik például a kapor, petrezselyem és bazsalikom termesztését. Az áruházlánc saját étteremébenben rendelve pedig élvezhetik a friss termékek finom ízét aromáját.

Fenntartható és egészséges étel, amely jó ízű

Az egészséges és fenntartható táplálkozás, valamint az élelmiszergyártásban általánosan használt vegyszerek potenciálisan káros hatásai iránti fokozott tudatosság számos új mezőgazdasági technológia és megközelítés kifejlesztéséhez vezetett. Ilyen például az Infarm moduláris technológiája, amely lehetővé teszi különböző méretű vertikális farmok megvalósítását. A gyorsan növekvő globális mezőgazdasági vállalat az élelmiszernövények vertikális termesztését tűzte ki célul, ellenőrzött környezetben, amely 95%-kal kevesebb vizet és földet használ fel, mint a hagyományos mezőgazdaság és nem igényli a növényvédő szerek használatát.

„Az Infarm koncepciója meggyőzött bennünket, mert a fenntarthatóság és az egészséges táplálkozás témáit kézzelfoghatóvá tehetjük vásárlóink ​​számára frekventált helyen a bútorüzleteinkben”

– mondja Tanja Schramm, az IKEA németországi élelmiszeripari igazgatója. „A People & Planet Positive stratégiánk részeként arra törekszünk, hogy inspiráljuk és képessé tegyük az embereket arra, hogy egészségesebb, fenntarthatóbb életet éljenek. Éppen ezért egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk a növényi eredetű élelmiszerekre és ételekre, amelyek alacsonyabb környezeti hatást fejtenek ki és mindezt olyan áron, amelyet mindenki megengedhet magának.”

„Az Infarm és az IKEA különböző iparágakból származnak, de van bennünk valami közös: az a cél, hogy forradalmasítsuk iparágaink status quo-ját az élelmiszer-előállítás és az életvitel terén”

– mondja Daniel Kats, az Infarm vállalati értékesítési ügyvezető alelnöke. „Az IKEA éttermei a leglátogatottabbak világszerte: a 2021-es pénzügyi évben 2,5 millió ember étkezett a németországi éttermekben. Három németországi telephellyel kezdődően egyértelműen látjuk annak előnyeit, ha a bolti farmjainkat az éttermekben helyezzük el és lehetőséget kínálunk az IKEA vásárlóinak, hogy ízletes fűszernövényeinkkel kiegészítsék ételeiket, különösen azoknak, akik még nem próbálták ki termékeinket.”

Forrás: 
infarm.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nyugalomba vonulnak a hernyók, most kell feltenni a hernyófogó öveket – növényvédelmi előrejelzés 41. hét

Végre nem szenvednek vízhiányban a növények, cserében viszont nagyon sok érőfélben lévő gyümölcs reped, ahogy megszívta magát vízzel, így elkerülhetetlen a nagymértékű rothadás. Van teendő a hernyókkal is, és hamarosan kezdhető az őszi lemosópermetezés.

Sváb gasztronómia a Vértesben

Kis síkság, sok hegy, természeti és épített emlékek, kulturális és gasztrokulturális élmények. Cseresek, szurdokerdők, karsztok váltják egymást. Röviden így jellemezhetnénk a Vértest. Mindennek tetejébe Kőhányáspusztán ékszerdobozként várja a vendégeket a Vérteserdő Zrt. Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ és Turistaháza.

Van, aminek jót tett az aszály

A vertikális termesztőrendszerekben elképesztő hatékonyan gazdálkodnak a vízzel, ráadásul kevesebb növényvédő szerre van szükség, mint a szabadföldi esetében. Ennek eredményeképpen aszályos időben is biztos termést biztosít.

A mikroalgák bőséges, egészséges táplálékot és takarmányt ígérnek bármilyen környezetben

A globális élelmiszer-ellátás számos fenyegetéssel néz szembe, beleértve az éghajlatváltozást, a háborúkat, a kártevőket és a betegségeket. Az emberi szem számára parányi organizmus – a mikroalgák – megoldást jelenthetnek.

Fekete bogyók augusztusban

Kétféleképp is találkozhatunk szederrel a kertekben: a vadszeder vékony, tüskés sarjaival gyomként gyűlik meg a bajunk, termetes nemesített fajtái viszont sok finom gyümölcsöt adnak. Ez utóbbiak gondozásához adunk tanácsot.

Megvan a saját lisztharmatuk

A lisztharmatgombák nagyon gyakran okoznak betegséget a legkülönfélébb növényeken. A fertőzés viszonylag könnyen felismerhető, a védekezésnek viszont következetesnek, rendszeresnek kell lennie. Gombaölő szerekkel és egyszerű anyagokkal is megvédhetjük a növényeket.

30 finom, alacsony szénhidráttartalmú étel, amit a dietetikusok ajánlanak

Manapság az alacsony szénhidráttartalmú diéták népszerűbbek, mint valaha. Jaclyn London, dietetikus szerint fontos megjegyezni, hogy csak azért, mert egy étel szénhidrátot tartalmaz, még nem jelenti azt, hogy egészségtelen. Sőt, a szervezetünknek szüksége van a szénhidrátokra a túléléshez.

Még inkább számít az ár

Az agrárágazatot, az ipart és a szolgáltató szektort egyaránt különösen érzékenyen érinti a nagy költségnövekedés. A folyamatosan emelkedő kiadások csak részben építhetők be a fogyasztói árakba, sok termék és szolgáltatás iránt pedig bizonyos fogyasztói árszint fölött lezuhan vagy megszűnik a kereslet. A termelők és kereskedők is érzik a változást.

Mi is pontosan a „longevity diéta”, és tényleg tovább fogunk élni tőle?

Talán hallottunk már a longevity, vagy "hosszú élet" diétáról, melynek szabályos követése hosszabb élettartamot ígér, de mi is ez pontosan, és különbözik-e egyáltalán más egészséges étrendektől?

Az energiaárak a Füvészkert növényeit is veszélybe sodorják

Óriási költségtételt jelent a növényházak, sok esetben a melegházak fűtése. Mivel a pálmaházi talajba ültetett növényeket nem lehet mozgatni, más megoldást kell találni a megmentésükre.