Back to top

Egy szarvasmarha-tenyésztő célja a legnagyobb marhahúsüzem felépítése

Egy ötödik generációs szarvasmarha-tenyésztő azt tervezi, hogy Dél-Dakotában építi fel az Egyesült Államok legnagyobb marhahúsüzemét, amely napi 8000 szarvasmarha levágására lesz képes. Az 1,1 milliárd dolláros projekt segíthet kezelni a Biden-adminisztráció aggodalmait az emelkedő élelmiszerárakkal és a húságazatban a verseny hiányával kapcsolatban, bár legalább 2026-ig nem indul el a termelés.

kep_01.jpg

Megan Kingsbury a Kingsbury & Associates LLC elnőke, dél-dakotai szarvasmarha tenyésztő
Megan Kingsbury a Kingsbury & Associates LLC elnőke, dél-dakotai szarvasmarha tenyésztő
Fotó: rapidcityjournal.com
A projekt élén a Kingsbury and Associates és a Sirius Realty áll, mindkettőt Megan Kingsbury, egy dél-dakotai tenyésztő irányítja. A Reutersnek elmondta, hogy az erőmű építése 2023-ban kezdődik, és három évig tart.

A Biden-adminisztráció és a Kongresszus alaposan megvizsgálta a marhahús-ipart, miután a COVID-19 járvány miatt 2020 elején ideiglenesen bezárták a vágóhidakat, így a tenyésztőknek nem vol hova szállítaniuk a szarvasmarhát, a fogyasztóknak pedig húshiánnyal kellett szembenézniük.

Négy nagy cég – a Cargill, a Tyson Foods Inc, a JBS SA és a National Beef Packing Co – az Egyesült Államokban nevelt szarvasmarha körülbelül 85%-át vágja le iparági adatok szerint. A USA kormánya az ágazatban kialakult verseny hiányát okolta az élelmiszerárak emelkedéséért. A húsipari cégek tagadták a vádat.

A Kingsbury projektje körülbelül 1000 szarvasmarhával többet vágna le naponta, mint a jelenlegi csúcsfeldolgozó, a Tyson délkelet-dakotai üzeme.

"Ez az a fajta beruházás, amelyre az iparágnak szüksége lesz az elkövetkező években" - mondta Derrell Peel, az Oklahoma State University egyetemi tanára.

Egyes iparági elemzők szerint azonban az üzem nehezen találhat munkaerőt, a kapcsolatait az ellátási láncban a nulláról kell kiépítenie és vélemények szerint nagyon nehezen lehet nyereséges az alapanyag ellátás szűkössége közepette.

A tenyésztők a történelmi szárazság és az alacsony jövedelmezőség miatt csökkentették az amerikai állomány méretét, így kevesebb szarvasmarha marad a feldolgozók számára levágásra.

Kingsbury azt mondta, bízik benne, hogy az új üzem vezetése meg tudja oldani a szűkös szarvasmarha-ellátási és munkaerő-problémákat. A céljuk, hogy 2500 embert foglalkoztassanak és az Európában, valamint Ázsiában tapasztalt fejlett technológiát alkalmazva a marhahús kevesebb munkaerővel kerüljön feldolgozásra. „Meg kell törnünk azt a régi sztereotípiát, hogy a húsüzem izzasztóműhely” – mondta Kingsbury.

Forrás: 
Reuters

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Húsmarhát csak szeretetből nevelnek az emberek

Taskó József, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei agrárkamara elnöke jóformán a semmiből – újrakezdési, baráti, banki hitelekből, integrátori inputanyagkölcsönökből –, lépésről lépésre építette fel a családi vállalkozását. A hasznot mindig visszaforgatták, és egy-egy nehezebb időszak után – mert ilyenek is akadtak – mindig képesek voltak újrakezdeni az építkezést.

Rákkutatásban működik együtt az Állatorvostudományi Egyetem és a Rákvakcina BVM Kft.

Daganatos megbetegedések kezelésére fejlesztett magyar immunterápiás módszerről és lehetséges állatgyógyászati alkalmazásáról írt alá fejlesztési együttműködési megállapodást az Állatorvostudományi Egyetem a Rákvakcina BVM Kft.-vel.

Műtrágya helyett légylárvák

A világméretű műtrágyahiányra reagálva az ugandai gazdák meglepő alternatívához fordultak: a katonalégy lárvájával oldják meg a tápanyag-utánpótlást.

Újdonság a baromfialmok piacán

A Veiola vállalat új baromfialmot vezet be a piacra. Az innovatív Agribed termékben papíripari hulladékot hasznosítanak újra csirkék és pulykák almozására. Az eddig hasznosítatlan melléktermék átalakításával készített alom amellett, hogy elősegíti a mezőgazdaság beilleszkedését a körforgásos gazdaságba, még költségmegtakarítást is eredményezhet.

Évszázados hagyománya van az ipari baromfifeldolgozásnak

Száz éve kezdődött a városban az iparszerű baromfifeldolgozás. A kerek évforduló kapcsán az elmúlt évtizedekre, a ma már a Hungerit Zrt. által működtetett üzem sikereire és eredményeire tekintettek vissza. A cég jövője kapcsán Volosinovszki János, a Hungerit Zrt. vezérigazgatója kiemelte, a következő évek korszakalkotóak lesznek a vállalkozás életében.

Hány évig élnek a macskák és mit tegyünk, hogy hosszú élettartamuk legyen?

Általában egy macska tizenéves koráig élhet, de néhány közülük megéri a húszas éveit is sőt…Valójában a legidősebb macskaként ismert Creme Puff 38 évesen halt meg.

A Magyartarka fajta jövője lehet, ha a gazdaságok automatizálnak

A Magyartarka Tenyésztők Egyesülete Jákon szakmai napot szervezett a robotizált fejés témakörében. A gyakorlati megközelítésű bemutatón a fejőrobotok technikájával, a kapcsolódó takarmányozási kérdésekkel és a tenyésztőket érintő változásokkal ismerkedhettek meg a résztvevő gazdálkodók.

Hogyan tovább sertéstenyésztés?

Az elmúlt 7-8 hónapban sok szó esett a sertéságazat problémáiról. A tűzoltásra szánt intézkedések azonban nem tudták eloltani a tüzet. Ennek egyik oka a külső körülmények évtizedek óta nem látott kedvezőtlen együttállása, a másik pedig a strukturális változások bekövetkeztének hiánya.

Kevés orrszarvú ünnepli az orrszarvúk világnapját, szeptember 22-én

Szeptember 22-én van az orrszarvúk, vagy más néven rinocéroszok világnapja. Az orrszarvúk átlagosan negyven évig élnek - ha hagyják őket -, emiatt az összes fajt súlyos veszély fenyegeti.

Tíz év alatt megtízszereződött a díjtámogatott mezőgazdasági biztosítások állománya

A díjtámogatott mezőgazdasági biztosítások népszerűségét jól jellemzi, hogy tíz évvel ezelőtt még másfél milliárd forint alatt maradt a teljes állománydíjuk, tavaly pedig már jóval tizenöt milliárd fölé nőtt – tudtuk meg Lambert Gábortól, a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetőjétől.