Back to top

Fantasztikus új felfedezés segítheti a növényeket az aszály elviselésében

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) és a James Cook Egyetem (JCU) olyan finom természetes mechanizmust fedeztek fel, mellyel csökkenthető a növények vízvesztése, miközben a szén-dioxid felvétel változatlan marad – ez különösen fontos a fotoszintézishez, ami meghatározza a növekedést és a terméshozamot is.

A felfedezést Dr. Chin Wong vezette az ANU-ról, és várhatóan az agrártudósok és a növénynemesítők segítségére lesz olyan élelmiszernövények létrehozásában, melyek jobban hasznosítják a vizet - írja a Phys.org.

A tanulmány társ-szerzője, Dr. Diego Marquez az ANU-ról elmondta, hogy az általuk feltárt folyamatnak jelentős hatása lesz a mezőgazdasági ágazatra, és olyan ellenállóbb növényeket alkothatnak a segítségével, melyek jobban elviselik az extrém időjárási eseményeket, beleértve a szárazságot is.

„A növények folyamatosan vizet veszítenek a 'bőrük' felszínén található pórusokon keresztül. Ugyanezek a pórusok teszik lehetővé a levelek szén-dioxid felvételét, mely kritikus a túlélésük szempontjából.” mondta Dr. Marquez.

„Mindegy egység CO2 felvételével a növények több száz egységnyi vizet veszítenek el általában. Ezért van szükségük rengeteg vízre ahhoz, hogy nőjenek és életben maradjanak.

A mechanizmus, melyet felfedeztünk, akkor aktiválódik a növényekben, amikor a környezet száraz, például egy forró nyári napon. Ez lehetővé teszi a növény számára, hogy csökkentse a vízvesztést, miközben a szén-dioxid felvétel változatlan marad.”

A kutatók úgy gondolják, hogy ez a vízmegtartó mechanizmus manipulálható, ezzel pedig a vizet jobban hasznosító élelmiszernövények nemesítéséhez biztosítanak lehetőséget.

Dr. Wong szerint az ANU kutatócsoportja egy „álombéli felfedezést” tett mind tudományos, mind mezőgazdasági szemszögből nézve.

„Az agrárium már régóta bízik abban, hogy a tudósok előállnak egy olyan lehetőséggel, amivel a vizet jobban hasznosító növényeket lehet létrehozni.” – mondta Dr. Wong.

„A növényekkel foglalkozó tudósokat már régóta foglalkoztatja a kérdés, hogy miként lehetne növelni a CO2 felvételt és csökkenteni a vízveszteséget anélkül, hogy az negatívan befolyásolná a terméshozamot.”

"Ez a mechanizmus, amely képes csökkenteni a vízveszteséget a CO2-felvételre gyakorolt csekély hatás mellett, lehetőséget kínál a agráriumban dolgozó tudósok és a növénynemesítők számára, akik a vízfelhasználás hatékonyságának javítását és a szárazságtűrő növények létrehozását kutatják."

Bár a kutatók megerősítették, hogy létezik egy olyan rendszer, amely csökkenti a vízvesztést a leveleken keresztül, azonban még mindig nem ismerik ennek a hátterét.

"A fő célunk most az, hogy azonosítsuk a növényen belüli struktúrákat, amelyek lehetővé teszik ezt a szabályozást. Úgy gondoljuk, hogy a sejtmembránokban található fehérje szerkezetű vízcsatornák, az úgynevezett akvaporinok a felelősek" - mondta Dr. Marquez.

"Ha ezt sikerül megerősítenünk, akkor elkezdhetünk azon gondolkodni, hogyan manipulálhatjuk ezeket a rendszereket, és hogyan tehetjük őket hasznossá a mezőgazdaság számára."

A másik társszerző, Graham Farquhar, az ANU kiváló professzora elmondta: "Magának a mechanizmusnak a megtalálása csak egy lépés volt, egy nagy lépés, de még mindig van mit tenni, hogy ezt a felfedezést az ágazatban hasznosítani tudjuk.

Dr. Wong már 14 évvel ezelőtt utalt rá, hogy létezhet egy ilyen víztartó mechanizmus, de a kutatócsoport csak most tudta több évnyi kísérletezés után eredményeikkel is alátámasztani, hogy valóban létezik.

A kutatás a Nature Plants című folyóiratban jelent meg.

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A COVID-hoz hasonló, potenciálisan veszélyes vírust azonosítottak

Oroszországi kis patkósdenevérekből mutatták ki azt a vírust, mely igen hasonló a SARS-CoV-2-höz. Elképzelhető, hogy ez a vírus is képes embereket megfertőzni, és úgy tűnik, az eddigi vakcinák sem nyújtanak védelmet velük szemben.

Hogyan változott a táplálékpiramis az idők során?

Valószínűleg már mindenki számára ismert a táplálkozási piramis fogalma, vagy legalábbis láttunk már élelmiszer-piramist, ami beégett az elménkbe. Nagy valószínűséggel ezt úgy képzeljük el, mint azt az élelmiszer-piramist, amelyet az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) 1992-ben hivatalosan elfogadott.

A hőség káros hatásai a kertben

Korábbi cikkünkben a nyári időjárás egyik időnként káros összetevőjéről, a bőséges fényellátásról volt szó. Most elsősorban a nyár közepére jellemző magas hőmérséklet, majd az augusztus második felétől egyre nagyobb valószínűséggel bekövetkező reggeli lehűlésekkel foglalkozunk.

Szárazságtűrő növények a mediterrániumból

Korábbi cikkünkben a vízpartokon, vízközelben élő gyógynövényeket vettük sorra, ám szárazságtűrőből sokkal több van. Ezekkel a fajokkal egy kevésbé intenzíven gondozott, öntözés nélküli kert is benépesíthető, ráadásul díszítőértékük mellett gyógyhatással is rendelkeznek, némelyek pedig fűszerként is hasznosíthatók a konyhában.

Ezt eddig nem tudtuk a háziméh bélflórájáról

Egy új tanulmány rámutat arra, hogy a háziméh mikrobiomja összetettebb, mint ahogy eddig gondoltuk.

Rákkutatásban működik együtt az Állatorvostudományi Egyetem és a Rákvakcina BVM Kft.

Daganatos megbetegedések kezelésére fejlesztett magyar immunterápiás módszerről és lehetséges állatgyógyászati alkalmazásáról írt alá fejlesztési együttműködési megállapodást az Állatorvostudományi Egyetem a Rákvakcina BVM Kft.-vel.

Megkezdődött a drónos növényvédelmi szolgáltatók támogató ellenőrzési kampánya

Támogató szemlékkel segíti a Nébih a permeteződrónos növényvédelmi szolgáltatók jogszabályoknak megfelelő feladatvégzését. A nemrégiben indult ellenőrzések során a hatóság mindenekelőtt a jogszerűség érdekében elvárt feltételekről tájékoztatja a szolgáltatókat.

A göngyöleg környezetkímélő helye

Közel húsz éve, 2003-ban felismerve, hogy a növényvédő szer csomagolóanyagok szervezett visszagyűjtése már nem odázható el, megalakult a Cseber Nonprofit Kft. A cégnek ma több, mint száz partnere van. Ezek azok a gazdasági társaságok, akik növényvédő szert, vagy csávázott vetőmagot gyártanak, előállítanak, vagy azoknak első importőrei, forgalmazói.

A kökényszilva titkai

A Prunus nemzetség tagjait sokféleképp hasznosítjuk, de nehéz eligazodni köztük, mert a fajokon belül is nagy a változatosság. A kökényszilva is lehet kék vagy sárga, gömbölyded vagy tojás alakú, és így tovább. Termesztett és tájfajtákat ismerünk belőle szerte Európában.

Sok haláleset elkerülhető lenne

Egy új tanulmány szerint évente több millió ember haláláért lehet felelős a túl kevés gyümölcs- és zöldségfogyasztás. A kutatók szerint hétből egy szív- és érrendszeri betegségben elhunyt ember halálát a túl kevés gyümölcsfogyasztás okozza, míg tizenkettőből egy ember a túl kevés zöldségfogyasztása miatt hal meg idő előtt.