Back to top

Az alkohol gyógyszer... (...is lehet)

Jó mentség is lehet egy kis tivornya után, hogy az alkohol gyógyít(hat) is. Az alkoholnak számos élettani hatása van, ám leggyakrabban a negatívakról esik szó. Az alkohol előnyös élettani hatásait régóta alkalmazták a gyógyászatban. Gondoljunk csak a külsőleg, bőrfelületen hasznos fertőtlenítő hatására, de ugyanez érvényesülhet torok öblögetőként alkalmazva.

Nagy ivók szerint kár külsőleg pocsékolni – de nem...

A választékra nem lehet panasz
A választékra nem lehet panasz
Fotó: wikipedia
Hazánk igen rossz helyen áll az alkoholfogyasztási statisztikák tekintetében, egyes adatok szerint a lakosság 10 százaléka valamilyen mértékben alkoholfüggő.

Az alkohol jelentősen hígítva, már 3 százalékos vizes oldatban is gátolja a baktériumok szaporodását, 20 százalékos koncentrációjú oldatban pedig a legtöbb baktériumot megöli.

Az alkohol hűsíti a bőrt, a pórusokat összehúzza, csökkenti a gyulladást és fájdalomcsillapító hatású. Pattanásos arcbőr lemosására is ajánlott, számos gyógynövényes arctonik alkotóeleme, de vigyázzunk, mert szárítja is egyben a bőrt.

Töményebb oldata vérbőséget, csípő, égető érzést okoz, ez reumatikus fájdalmak enyhítésére lehet egy ideig hatásos. Régen ajánlották, hogy fogfájás estén pálinkával öblögessen a beteg, ami a fájdalmat egy időre valóban megszünteti, de a probléma okát egyáltalán nem oldja meg.

Azt azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az alkohol befolyásolhatja az egyébként szedett gyógyszerek hatását.

Belsőleg – na úgy sokan szeretik...

Az alkohol a szájban növeli a nyálelválasztást, a gyomorban fokozza az emésztőnedvek elválasztását, ennek köszönhetően étvágyfokozó és segíti az ételek emésztését. Hatása még, hogy a simaizmokat képes elernyeszteni, amivel csökkenti a simaizom-görcs által okozott fájdalmakat, valamint fogyasztása emeli a vérnyomást.

Az alkoholnak a központi idegrendszerre gyakorolt hatásai közismertek. Csökkenti a gátlásokat, ami enyhébb esetekben vicces, súlyosabb esetekben tragédiákhoz is vezetett már, amikor az alkoholos befolyásoltság és gátlás vesztés olyan mértékűvé vált, hogy az akár másik ember életét követelte...

Az alkohol mindenkire kicsit másképp hat. Ez a hatás függhet az életkortól, a testtömegtől és az alapvető lelki habitustól is, sőt az előtte elfogyasztott táplálék mennyiségétől és minőségétől is…

Kis mennyiségben fogyasztva megszüntetni a fáradtságérzést, akár nagyobb munkateljesítményt eredményezhet, de ez is visszájára sülhet el bizonyos mértékű alkoholfogyasztás felett. Az izmok terhelhetősége kezdetben nő, majd fokozatosan csökken. A mozgás precizitása, összerendezettsége, koordináltsága azonban már kis adag alkoholtól is romlik.

Mindnek más az előnye és a hátránya
Mindnek más az előnye és a hátránya
Fotó: wikipedia

Az érhálózatra is hat

Az alkohol összehúzza a hasi ereket, így emeli a vérnyomást. A bőr ereket elernyeszti, melegségérzetet okoz, bőséges izzadást indít. Hatására fokozódik a vizeletkiválasztás, nő a vizelési inger. Kisebb adagban izgalmi állapotot okoz, nagyobb mennyiségben álmosít, könnyíti az elalvást, illetve megnyújtja az alvási időt.

Érdemes tudni a fogyókúrázóknak, hogy az alkoholnak igen magas a kalória tartalma é cukorbetegek állapotára sincs jó hatással.

Nem lesz jó a rezsinövekedés ellen

Az alkohol hatékony a hideg érzés ellen, ám ez szinte minden télen halálesetekhez is vezet, hiszen emiatt hűlnek ki többen az utcákon.

Bor, sör, pálinka...

Főleg a vörösbor fogyasztásról állapították meg, hogy a rendszeresen kis mennyiégben bort fogyasztók körében ritkább a szívinfarktus és az agyvérzés, bár ez nem a bor alkohol tartalmával, hanem más hasznos összetevőivel van összefüggésben. A szívműködésre például a szőlőben található magnézium van jó hatással. A vörösbor tannintartartalma a bélhurut kezelésében lehet segítségünkre, de ugyanez a hatóanyag csökkenti az érelmeszesedés kockázatát.

A polifenolok antioxidáns hatása csökkenti a koleszterin szintet és a vérrögképződésre való hajlamot.

A sör is rendelkezik gyógyhatással, fontos vitaminokat tartalmaz, főleg a B vitamin csoportból. Emésztési problémák megelőzésér is hatékony lehet, illetve a savakra érzékeny gyomornak is jobb a sör, mint a bor. A mézes sör pedig nyugtat, lazít, álmosít…

A pálinka bélrendszeri problémák okozta hasi görcsök esetén ellazítja a simaizmokat, így enyhíti a problémát.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sváb gasztronómia a Vértesben

Kis síkság, sok hegy, természeti és épített emlékek, kulturális és gasztrokulturális élmények. Cseresek, szurdokerdők, karsztok váltják egymást. Röviden így jellemezhetnénk a Vértest. Mindennek tetejébe Kőhányáspusztán ékszerdobozként várja a vendégeket a Vérteserdő Zrt. Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ és Turistaháza.

A mikroalgák bőséges, egészséges táplálékot és takarmányt ígérnek bármilyen környezetben

A globális élelmiszer-ellátás számos fenyegetéssel néz szembe, beleértve az éghajlatváltozást, a háborúkat, a kártevőket és a betegségeket. Az emberi szem számára parányi organizmus – a mikroalgák – megoldást jelenthetnek.

30 finom, alacsony szénhidráttartalmú étel, amit a dietetikusok ajánlanak

Manapság az alacsony szénhidráttartalmú diéták népszerűbbek, mint valaha. Jaclyn London, dietetikus szerint fontos megjegyezni, hogy csak azért, mert egy étel szénhidrátot tartalmaz, még nem jelenti azt, hogy egészségtelen. Sőt, a szervezetünknek szüksége van a szénhidrátokra a túléléshez.

Súlyos járvány dúl Indiában: eddig százezer marha veszett oda

Eddig közel százezer szarvasmarha és bivaly hullott el Indiában bőrcsomósodáskór következtében, és több mint 2 millió állat fertőződött meg. A betegség úgy tűnik, egyelőre megállíthatatlanul terjed az országban.

Mi is pontosan a „longevity diéta”, és tényleg tovább fogunk élni tőle?

Talán hallottunk már a longevity, vagy "hosszú élet" diétáról, melynek szabályos követése hosszabb élettartamot ígér, de mi is ez pontosan, és különbözik-e egyáltalán más egészséges étrendektől?

Kínai éttermet függesztett fel a Nébih

Egy budapesti vendéglátó ipari egység ellenőrzése során súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményekkel szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A feltárt hibák és hiányosságok miatt a szakemberek az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, továbbá 95,3 kg élelmiszert kivontak a forgalomból.

A rejtélyes luteolin, amely felveszi a harcot a gyulladás és a szorongás elleni küzdelemben

A krónikus gyulladás számtalan betegség kiváltó oka. Bár sok dolog kiválthat gyulladást a szervezetben, a jó hír az, hogy rengeteg olyan tápanyag van, amely segíthet kordában tartani. Az egyik ilyen tápanyag, amelyet szem előtt kell tartani, a luteolin, amely számos növényi eredetű élelmiszerforrásban megtalálható.

Gyógynövények: kihasználatlan sokféleség

Biológiai sokféleség szempontjából hatalmas potenciál lakozik a gyógynövényekben is, többnyire kihasználatlanul. Mai életünket tekintve, a legtöbb háztartásban már a kamillateát sem használják, annak ellenére, hogy jótékony hatásait mindenki ismeri.

Rizling Vakáció: Főszerepben a badacsonyi Olaszrizling

Az eddigiekkel összhangban, október 14-16 között folytatódik a közel egy évtizedes múlttal rendelkező Bortriatlon, amelynek idei harmadik állomásában a Kárpát-medence legelterjedtebb fehér szőlőfajtája, az Olasz rizling kerül fókuszba. A Rizling Vakáció program keretén belül 10 helyszínen, számtalan meglepetéssel, boros játékkal, ínycsiklandó ételekkel és kiváló borokkal várják a látogatókat.

Illóolaj, vagy „illatolaj”? Mindkettő illatos, de nem mindegy melyiket használjuk…

Az illóolajokat sokan alkalmazzák az őszi-téli időszakban, hiszen jó szolgálatot tehetnek a felső légúti megbetegedések megelőzésében, kezelésében, de egy stresszes nap után is segíthet ellazulni némelyikük. Ám nem mindegy hogy illóolajat, vagy „illatolajat” veszünk…