Back to top

Miben különbözik a városi denevér a vidéki denevértől?

Egyes denevérfajok nagyobb valószínűséggel fordulnak elő városokban, mint vidéken. Egy tudományos csoport most azt vizsgálta, hogy mely tulajdonságok jellemzőek a városi, illetve a vidéki denevérekre.

A kutatócsoport megállapította, hogy a városokhoz jobban kötődő denevérfajokra jellemző a viszonylag alacsony frekvenciájú és hosszú időtartamú echolokációs hívás, a kis testméret és a nappali tartózkodási hely megválasztásának rugalmassága.

A vidéki területek növekvő urbanizációja kedvezhet ezeknek a fajoknak, míg a magas hívásfrekvenciával és rövid hívásidővel, valamint specifikus alvóhely-választással rendelkező, viszonylag nagy testű fajok lemaradhatnak - állítja a Global Change Biology című folyóiratban megjelent tanulmányban a kutatócsoport.

Fotó: pixabay.com

Sok vadon élő állat számára a városok szélsőséges élőhelyeket jelentenek, a közvetlen környezetüknél magasabb környezeti hőmérséklettel és az emberek által okozott különféle zavaró tényezőkkel. Ugyanakkor a városok sok lehetőséget is kínálnak a vadon élő állatok számára, például változatos kotorékozási lehetőségeket és kibővült táplálékkínálatot. Egyes denevérfajok például előszeretettel használják az épületeken vagy az épületekben lévő kotorékokat, és a kihasználatlan padlásokon, pincékben vagy elhagyott házakban találnak pihenőhelyet.

Egyes denevérfajok különösen nagy populációs sűrűséget érnek el a városokban, míg vidéken meglehetősen ritkák.

Mitől lesz egy városi denevér városi denevér, és egy vidéki denevér vidéki denevér? Milyen tulajdonságokban különböznek a városi fajok a vidéki fajoktól?

"Különböző indexek segítségével elemeztük a denevérfajok előfordulási adatainak globális adatbázisát a városi területekhez való térbeli közelségük szempontjából, hogy fajonként levezessünk egy városi affinitási értéket" - magyarázza a vezető szerző, Janis Wolf, a Greifswaldi Egyetem doktorjelöltje, akinek a Freie Uiversität Berlin és az IGB professzor Jonathan Jeschke kutatócsoportjában írt MSc-dolgozata képezte a publikáció alapját.

"Különböző mutatókat használtunk arra, hogy megkülönböztessük azokat a fajokat, amelyek inkább a városi területeken élnek, azoktól, amelyek inkább elkerülik azokat. Ezután elemeztük, hogy a fajok mely jellemzői vagy tulajdonságai - például az átlagos testméret, a szárnyak alakja, az echolokációs hívásuk gyakorisága vagy a kotorékválasztás rugalmassága - korrelálnak az adott térbeli preferenciával és életmóddal." - tette hozzá.

A világszerte 356 denevérfaj (a bolygónkon élő 1400 denevérfaj egynegyede) tulajdonságai és térbeli adatai alapján a kutatócsoport meghatározta, hogy az adott faj hajlamos-e a városi vagy a vidéki területekre összpontosítani elterjedését.

"Természetesen a legtöbb denevérfaj egy kontinuum mentén helyezkedik el, amely megkülönbözteti a városlakó denevérfajokat azoktól, amelyek inkább vidéki területeken élnek" - magyarázza Dr. Christian Voigt, a Leibniz-IZW Evolúciós Ökológiai Tanszékének vezetője.

"Azt találtuk, hogy különösen a kisméretű denevérfajok, valamint a viszonylag alacsony frekvenciájú és hosszú időtartamú echolokációs hangokkal rendelkező fajok, amelyek alkalmasak a viszonylag nyílt terekben való táplálkozásra, különösen valószínű, hogy városokban tartózkodnak" - mondja Voigt. A nappali alvóhely megválasztásának rugalmassága ugyancsak előnyösnek tűnik, mivel ez lehetővé teszi a városlakó denevérek számára, hogy az ember által megzavart alvóhelyek között rövid időn belül váltsanak.

Vizsgálatuk során a kutatócsoport különböző módszereket használt a denevérek városi környezet iránti affinitásának leírására.

"Miután többféle módszertani megközelítést teszteltünk a fajok városi affinitásának számszerűsítésére, azt találtuk, hogy az egyszerűbb mutatók ugyanolyan jók, mint az összetettebb mutatók, ezért praktikusabbak, és a jövőbeni vizsgálatokhoz előnyösebb választásnak bizonyulnak" - zárja tanulmányát Dr. Yuval Itescu, az IGB és a Freie Universität Berlin munkatársa.

Ez most lehetővé teszi, hogy a városi rokonságra vonatkozó megfelelő indexeket más állatcsoportokra is alkalmazzák. A szerzők szerint a sikeres és kevésbé sikeres városlakókat jellemző tulajdonságok azonosítása hasznos lehet azon fajok azonosításában, amelyeket a világszerte gyorsan előrehaladó urbanizációs folyamat jobban veszélyeztet, és végső soron lehetővé teszi, hogy ezeket a fajokat a természetvédelmi intézkedések tekintetében prioritásként kezeljék.

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A hétvégén rendezik meg a 30. Európai Madármegfigyelő Napokat Magyarországon

A hétvégén rendezik meg a 30. Európai Madármegfigyelő Napokat Magyarországon (EMN), melynek során a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) mind a 19 megyében és Budapesten 61 helyszínen várja az érdeklődőket.

A COVID-hoz hasonló, potenciálisan veszélyes vírust azonosítottak

Oroszországi kis patkósdenevérekből mutatták ki azt a vírust, mely igen hasonló a SARS-CoV-2-höz. Elképzelhető, hogy ez a vírus is képes embereket megfertőzni, és úgy tűnik, az eddigi vakcinák sem nyújtanak védelmet velük szemben.

Hogyan változott a táplálékpiramis az idők során?

Valószínűleg már mindenki számára ismert a táplálkozási piramis fogalma, vagy legalábbis láttunk már élelmiszer-piramist, ami beégett az elménkbe. Nagy valószínűséggel ezt úgy képzeljük el, mint azt az élelmiszer-piramist, amelyet az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) 1992-ben hivatalosan elfogadott.

Ezt eddig nem tudtuk a háziméh bélflórájáról

Egy új tanulmány rámutat arra, hogy a háziméh mikrobiomja összetettebb, mint ahogy eddig gondoltuk.

Rákkutatásban működik együtt az Állatorvostudományi Egyetem és a Rákvakcina BVM Kft.

Daganatos megbetegedések kezelésére fejlesztett magyar immunterápiás módszerről és lehetséges állatgyógyászati alkalmazásáról írt alá fejlesztési együttműködési megállapodást az Állatorvostudományi Egyetem a Rákvakcina BVM Kft.-vel.

A kökényszilva titkai

A Prunus nemzetség tagjait sokféleképp hasznosítjuk, de nehéz eligazodni köztük, mert a fajokon belül is nagy a változatosság. A kökényszilva is lehet kék vagy sárga, gömbölyded vagy tojás alakú, és így tovább. Termesztett és tájfajtákat ismerünk belőle szerte Európában.

Sok haláleset elkerülhető lenne

Egy új tanulmány szerint évente több millió ember haláláért lehet felelős a túl kevés gyümölcs- és zöldségfogyasztás. A kutatók szerint hétből egy szív- és érrendszeri betegségben elhunyt ember halálát a túl kevés gyümölcsfogyasztás okozza, míg tizenkettőből egy ember a túl kevés zöldségfogyasztása miatt hal meg idő előtt.

Élelem a belek számára: az emberi mikrobák növényi cukrokkal táplálkoznak

Egy új kutatás szerint a bélrendszerünkben élő baktériumok számára táplálékforrásként szolgál egy olyan szénhidrát, amely általában növényi fehérjékhez kötődik.

Az egészséges öregedés újradefiniálása élelmiszerekkel

Dr. Catherine Kwik-Uribe, a Mars Edge tudományos kutatásért felelős alelnöke összefoglalta a világ népességének elöregedésével foglalkozó mélyreható tanulmány kezdeti megállapításait; kiemelve a legfontosabb tudnivalókat az étrendünkben található bioaktív anyagok egészségügyi előnyeiről.

A klímaváltozás miatt a tavak kevésbé kékülnek

Ha a globális felmelegedés folytatódik, a kék tavak világszerte zöldesbarna színűvé válhatnak - derül ki egy új tanulmányból, amely a tavak színének első globális leltárát mutatja be. A tavak vízszínének változása az ökoszisztéma egészségének romlását jelezheti. Az új kutatás a Geophysical Research Letters című folyóiratban jelent meg.