Back to top

Ne dobja el a banánhéjat, készítsen belőle sütit!

A banánhéjnak nem feltétlenül a szemetesben vagy a komposztban van a helye. Egyre többször kerülnek az emberek tányárjéra. A "pulled peel" szendvicsekben például a sertéshúst helyettesítik vele, de egyébiránt a "bacon"-t is pótolhatjuk ezzel.

Most pedig kutatók az ACS Food Science & Technology című szaklapban megjelent kutatásban kimutatták, hogy a banánhéjliszt cukros süteménytésztába való beépítése egészségesebbé teszi a finomságokat.

Az ízpróbák során a némi banánhéjliszttel dúsított sütik jobban ízlettek a kísérletben résztvevőknek, mint a kizárólag búzaliszttel sütöttek.

Fotó: pixabay.com
Egyre nagyobb az érdeklődés a növényi alapú étrend és az élelmiszerpazarlás csökkentése iránt. Az emberek kreatív módon szeretnék felhasználni a zöldségek és gyümölcsök minden részét. A banánhéj az egyik ilyen hulladék, amellyel a szakácsok és az otthoni hobbiszakácsok kísérleteznek. A banánhéj önmagában rendkívül rostos, így nyersen fogyasztva kellemetlen az íze. Nemrég viszont rájöttek, hogy a banánhéjat rostban, magnéziumban, káliumban és antioxidáns vegyületekben gazdag lisztté tudják őrölni. Amikor a kenyérfélékben és süteményekben kis mennyiségű búzalisztet helyettesítettek az új liszttel, a pékáruk táplálóbbak és jobb ízűek lettek.

Hasonló kísérleteket korábban még nem végeztek széles körben süteményekkel.

Faizan Ahmad és munkatársai ezért a cukros süteményekben a búzaliszt egy részét banánhéjliszttel akarják helyettesíteni, hogy fel tudják mérni a sütemény tápértékét, eltarthatóságát és fogyasztói elégedettséget.

A banánhéjliszt előállításához a kutatók érett, sérülésmentes banánokat hámoztak meg, majd a héjakat blansírozták, szárították és finom porrá őrölték. A port különböző mennyiségben vajjal, sovány tejporral, porcukorral, növényi olajjal és búzaliszttel keverték össze, így öt adag cukros süteményt készítettek, majd megsütötték őket.

A banánhéjliszt mennyiségét 0-ról 15%-ra növelve a tételekben barnább és keményebb termékeket kaptak, ami a héjak megnövekedett rosttartalmának volt köszönhető. Emellett a banánhéjlisztet tartalmazó sütik egészségesebbek, kevesebb zsírt és fehérjét, nagyobb mennyiségű fenolt és jobb antioxidáns aktivitást mutattak, mint a hagyományos sütik.

Egy képzett szakértői testület megállapította, hogy a banánhéjlisztet a legkisebb mértékben (7,5%) helyettesítő sütiknek volt a legjobb az állaga és a fogyasztók körében ez aratta a legnagyobb sikert a többi süti variációval ellentétben.

Ez az újfajta banánhéjlisztes süti keverék három hónapig szobahőmérsékleten is jól eltartható volt. A hosszú tárolási idő után ugyanolyan íze volt, mint a csak sima fehérlisztből készült változatoknak. Mivel a sütemények némi banánhéjliszttel dúsíthatók anélkül, hogy ez befolyásolná a fogyasztói elégedettséget, a kutatók szerint sokkal többen fogják a jövőben kipróbálni a banánhéjliszttel való sütést.

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szárazságtűrő növények a mediterrániumból

Korábbi cikkünkben a vízpartokon, vízközelben élő gyógynövényeket vettük sorra, ám szárazságtűrőből sokkal több van. Ezekkel a fajokkal egy kevésbé intenzíven gondozott, öntözés nélküli kert is benépesíthető, ráadásul díszítőértékük mellett gyógyhatással is rendelkeznek, némelyek pedig fűszerként is hasznosíthatók a konyhában.

Rákkutatásban működik együtt az Állatorvostudományi Egyetem és a Rákvakcina BVM Kft.

Daganatos megbetegedések kezelésére fejlesztett magyar immunterápiás módszerről és lehetséges állatgyógyászati alkalmazásáról írt alá fejlesztési együttműködési megállapodást az Állatorvostudományi Egyetem a Rákvakcina BVM Kft.-vel.

A kökényszilva titkai

A Prunus nemzetség tagjait sokféleképp hasznosítjuk, de nehéz eligazodni köztük, mert a fajokon belül is nagy a változatosság. A kökényszilva is lehet kék vagy sárga, gömbölyded vagy tojás alakú, és így tovább. Termesztett és tájfajtákat ismerünk belőle szerte Európában.

Sok haláleset elkerülhető lenne

Egy új tanulmány szerint évente több millió ember haláláért lehet felelős a túl kevés gyümölcs- és zöldségfogyasztás. A kutatók szerint hétből egy szív- és érrendszeri betegségben elhunyt ember halálát a túl kevés gyümölcsfogyasztás okozza, míg tizenkettőből egy ember a túl kevés zöldségfogyasztása miatt hal meg idő előtt.

Áfonyafarm a napelem alatt

Az USA legészakibb tagállamában, Maine területén termő vadáfonyát nem lehet magról vetni, az alacsonyra növő bokrok különleges ápolást igényelnek, az apró, édes bogyókat pedig csak a környéken értékesíthetik, mert túl sérülékenyek ahhoz, hogy a hosszú szállítást kibírják.

Élelem a belek számára: az emberi mikrobák növényi cukrokkal táplálkoznak

Egy új kutatás szerint a bélrendszerünkben élő baktériumok számára táplálékforrásként szolgál egy olyan szénhidrát, amely általában növényi fehérjékhez kötődik.

A szőlő nyári növényvédelme

A lisztharmat kórokozója a meleg nyári hónapokban tetemes károkat képes okozni, ilyenkor a betegség robbanásszerűen terjed, 25-28 °C-os hőmérsékleti optimum esetén a lappangási ideje (a fertőzéstől az első érzékelhető tünetek megjelenéséig tartó időszak) csak 5 nap. Nyáron a fertőzés következtében a levelek felszínén és fonákján lisztszerű bevonat keletkezik, amely később megbarnul.

Kezdhetők az őszi lemosópermetezések – növényvédelmi előrejelzés 39. hét

Érnek a gyümölcsök és a szőlő, így a betegségek elleni kémiai védekezésre már alig van lehetőség, pedig a több csapadék miatt erősen terjed néhány kórokozó. Az őszi lemosópermetezés 50%-os levélhullás elérésekor kezdhető. Ügyeljünk a poloskákra is, már keresik a telelőhelyet.

Az egészséges öregedés újradefiniálása élelmiszerekkel

Dr. Catherine Kwik-Uribe, a Mars Edge tudományos kutatásért felelős alelnöke összefoglalta a világ népességének elöregedésével foglalkozó mélyreható tanulmány kezdeti megállapításait; kiemelve a legfontosabb tudnivalókat az étrendünkben található bioaktív anyagok egészségügyi előnyeiről.

Barlangokba szállítják az almát, így csökkentik a rezsiköltséget az olaszok

Hegyoldalba vájt barlangokban, természetes hűtőházakban tárolják a termés egy részét az észak-olaszországi almatermesztők, ezzel is csökkentve áramszámlát.