Back to top

Sok méz termett a vajdaságban

Az akác is jól mézelt, 15–20 kilogrammot adott a palicsi homokvidék erdeiben. Az akác elvirágzását követően a selyemfű (vaddohány) is szépen ontotta a nektárt. Aztán a Fruška Gora erdeiben 10 kilogramm hársmézet pergettek ki. Török Attila és neje, Erzsébet családi vállalkozásban foglalkoznak méztermeléssel, 30 éve.

Tapasztalt délvidéki méhészektől hallottam, hogy az intenzív mezőgazdasági termelésről ismert szerbiai tartományban a méztermelők azzal számolhatnak, hogy öt évből egyben sikerül nagyon jó méztermést elérni, kettő átlagosnak bizonyul, kettő pedig általában bukást hoz.

Ezt a bukást a folyamatosan csökkenő méhlegelővel rendelkező vidéken csak úgy lehet kikerülni, ha a méhész keresi a legelőt és vándoroltatja a méhcsaládokat.

Miután az elmúlt öt évben főleg csak panasz hangzott el a méhészek részéről, üdítőleg hatott rám, amit a kétszáz méhcsaláddal rendelkező bácsfeketehegyi Török Erzsébettől és férjétől, Attilától, két főállású méhésztől hallottam.

Török Attila és neje, Erzsébet
Török Attila és neje, Erzsébet

„Közeleg a méhészeti gazdasági év vége. Augusztus elsejétől a családokat már a következő idényre kell felkészíteni, addig a méz kipergetését be kell fejeznünk. Úgy néz ki, ez sikerülni fog, annak ellenére, hogy Bácsfeketehegy határában a napraforgó kiválóan mézel, így munkánk akad bőven. Nem könnyű
38–39 Celsius-fokon elszedni a mézes kereteket, de igyekszünk.

Ketten napjában 28–30 kaptártól tudjuk kipergetni a mézet. Családonként 20 kilogramm napraforgómézet tudunk elvenni, úgy, hogy azért a kaptárakban is maradjon elegendő a méhcsaládok fejlődéséhez

– magyarázza Erzsébet. Elmondta, hogy méhészetüket gépesítették, így a méhek lesöprése a keretről, a fedelezés, a pergetés és a méz továbbítása a tartályba könnyebben megy, mintha mindent kézi erővel kellene csinálni.

Attila hozzáteszi, hogy az akác is jól mézelt, 15–20 kilogrammot adott a palicsi homokvidék erdeiben. Az akác elvirágzását követően a selyemfű (vaddohány) is szépen ontotta a nektárt. Aztán a Fruška Gora erdeiben 10 kilogramm hársmézet pergettek ki. Hozzátette, hogy az ember számára nehezen viselhető trópusi hőség jót tesz a napraforgó mézelésének.

„Most, miután befejezzük a napraforgóméz elvételét, méheinket elszállítjuk a Duna menti árterületre, ahol annyi virágport és nektárt még be tudnak gyűjteni, amennyire az eredményes átteleléshez szükség van”

– teszi hozzá a házigazda.

Ők ketten családi vállalkozásban foglalkoznak méztermeléssel, 30 éve. Mint mondják, nyáron, a méhészeti szempontból aktív időszakban sem hanyagolják el a vásárlókat. Heti két alkalommal ott vannak a környékbeli piacokon, de háztól is jelentős mennyiséget adnak el. Minden kilogramm megtermett mézet kiüvegezve, maguk értékesítenek. Stabil vásárlóközöséggel rendelkeznek, ennek köszönhetően méz sosem marad feleslegesen. E mellett különféle termékeket, mézbort és pálinkát is készítenek, az iránt is élénk a kereslet. Erzsébettől megtudtuk, hogy a méz árát jelenleg megfelelőnek tartják: kilogrammja 800 és 1100 dinár (2700–3700 forint) között alakul.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2022/31 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Méhegészségügyi települési zárlat Algyőn

A mézelő méhek nyúlós költésrothadása miatt méhegészségügyi települési zárlatot rendelt el Algyőn a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Szegedi Járási Hivatala.

A méhész is vállalkozó 3.

Ez már a többedik cikkem, és végre elérek oda, hogy a méhészetről is elkezdjek beszélni. Az előző cikkek gondos után járást igényeltek több részletükben, mert hiába tudok valamit, ha le akarom írni, csak leellenőrzöm még egyszer. Ebben a cikkben erre nem volt szükség, ugyanis az elejétől a végéig kizárólag saját tapasztalatot írok le.

Méhlegelők növényei

Az utóbbi években több fontos hazai vadbeporzó faj egyedszáma is csökkent, a táplálkozási lehetőségek beszűkülése, a növénytermesztés szerkezetének átalakulása, élőhelyeik megszűnése a szántóföldek környezetében és az iparszerű gazdálkodási rendszerben alkalmazott gyomirtók és növényvédő szerek hatására.

Zümmögnek a drónok

A méhek által végzett beporzás helyettesítésének lehetőségeit kutatja a szingapúri Polybee cég a Nyugat-Sydneyi Egyetemen. A Hort Innovation kutatás-fejlesztési program támogatásával megvalósuló 60 millió dolláros kísérlet során miniatűr drónokat fejlesztenek, és a dél- ausztráliai Perfection Fresh cég farmjain tesztelik őket.

Erdőgazdálkodás a Kelet-Nyírségben

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Nyírségben, az ország egyik legnagyobb homokvidékén gazdálkodik a NYÍRERDŐ Zrt. Nyírbátori Erdészete. A térségben meghatározó fafaj a Nyírség aranyaként számon tartott akác, ami az erdészet tevékenységében, eredményességében is kiemelt szerepet játszik. A homoki területekre jellemző természeti értékeken kívül számtalan kulturális érdekesség várja a környékre látogatókat.

Nincs más választásunk: öntözni!

Vagy öntözünk, vagy ellehetetlenül a gazdálkodásunk. Ha valakinek eddig kétségei lettek volna ez ügyben, akkor ebben az évben egyértelmű választ kapott rájuk. Az aszállyal megsanyargatott búza után abban bíztunk, hogy majd a kapások valahogy kiegyenesítik az idei évet, de sajnos nem ez történt, tovább romlott a helyzetünk. Még több helyen megégett a kukorica, olyannyira, hogy meg se nőtt, vagy ha címert hányt is, csövet már nem hozott.

Cirok szakmai nap a Gabonakutatónál

A Gabonakutató dél-alföldi nemesítőállomásán szakmai napot tartottak szeptember elején. Az intézet nemesítői és területi képviselői által tartott kiszombori bemutató témáját az aszályos idei időjárás határozta meg, de a víz hiánya mellett a magas hőmérséklet is komoly kihívást jelentett a növények számára. Az alföldi körülmények közepette jó volt látni a szárazságtűrő cirokféléket és napraforgókat, sőt még zöld szóját is lehetett látni.

Ezt eddig nem tudtuk a háziméh bélflórájáról

Egy új tanulmány rámutat arra, hogy a háziméh mikrobiomja összetettebb, mint ahogy eddig gondoltuk.

Victoria Beckham egy videóban fedte fel férjének, Davidnek a meglepő szenvedélyét

Victoria Beckham divattervező megosztott az Instagramon egy videót, amelyben az egykori labdarúgó látható, amint az általa tartott méheket gondozza a cotswoldsi vidéki otthonukban. A brit Vogue magazin is beszámolt arról, hogy David Beckham méhész lesz és felhívták a figyelmet arra is, hogy a házaspár öltözködésében és megjelenésében is igazodnak új szenvedélyükhöz.

Gondolkodj úgy, mint egy méhecske!

A mesebeli szóló szőlős, csengő barackos édenkertre emlékeztet Reith János és felesége, Marika sombereki gazdasága. Illatozik a japán lonc, teli fürtöket dajkál a szőlő, sok-sok zöld szem pislog a sárgabarackról, ami alatt még látszanak a füstölés nyomai.