Back to top

Esőcsigák díszítik az idei aratókoszorút

Ha a korábbiakhoz képest kisebb létszámmal is, de minden évben megtartottuk a búzaszentelés és a búzaösszeöntés ünnepét – mondta Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke Budapesten, a hagyományos aratókoszorú-átadáson a Szent István-bazilikában. Az adományokat pedig, a legerősebben tomboló járvány időszakában is eljuttatták a rászorulóknak.

A magyar gazdák összefogását jelképező aratókoszorút Jakab István és Szólláth Tibor adták át Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspöknek, a Szent István-bazilika plébánosának
A magyar gazdák összefogását jelképező aratókoszorút Jakab István és Szólláth Tibor adták át Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspöknek, a Szent István-bazilika plébánosának
A Magyarok Kenyere Program augusztus 20-át, az új kenyér ünnepét megelőző egyik fontos állomása az aratókoszorú-átadás. „A koszorú a magyar gazdák összefogását jelképezi” – mondta Jakab István, aki Szólláth Tiborral, Hajdúnánás polgármesterével, a NAK országos alelnökével, Hajdú-Bihar megyei elnökével közösen adta át azt Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspöknek, a Szent István-bazilika plébánosának.

„A koszorú azt jelképezi, hogy állhatatosak vagyunk, van bennünk kitartás és erő, és hogy nem adjuk fel”

– mondta Jakab István, hozzátéve, hogy az összefogást is szimbolizálja. Megmutatja a magyar gazdák elkötelezettségét és azt, hogy mindig, minden körülmények között biztosítják a betevőt a magyar emberek számára, melyért, ahogy fogalmazott, a magyar gazdatársadalmat kiemelt tisztelet és köszönet illeti meg.

A földet művelő ember mindenkinél jobban érzi, hogy szükség van a gondviselő Isten áldására
A földet művelő ember mindenkinél jobban érzi, hogy szükség van a gondviselő Isten áldására
Felidézte, hogy a búzaszentelő időszakában még arra számítottak, hogy az aszályos tél után megérkezik a májusi nevelő eső. Nem így lett. A téli aszály után jött a tavaszi, majd a nyári, „és úgy néz ki, hogy őszi aszály elé nézünk” – mondta, hozzátéve, hogy a nehéz idők ellenére a Magyarok Kenyere program folytatódik. Különösen nagyra értékelte a kárpátaljai gazdák áldozatos munkáját és felajánlásait. A napokban, Nagydobronyban tartott búzaösszeöntés ünnepére ugyanis minden eddiginél többen hozták el adományaikat, és az eddigi legnagyobb mennyiségnél, ami 104 tonna volt, 10 tonnával több búzát adtak össze.

„Volt aki lovaskocsival, mások a kerékpárjuk nyergén hozták a kis zsákokat, de hozták és ott voltak, és velünk együtt imádkoztak, énekelték a magyar himnuszt”

– mondta az elnök, aki szerint ez is jelzi a kárpátaljai közösség élni akarását, életerejét, és azt, hogy nem adják föl, gondoskodnak az otthon maradt idősekről és árvákról.

Jakab István az augusztus 15-ei rendezvényen az összegyűlt búza idei mennyiségét még nem tudta megmondani, hiszen augusztus 20-ig várják a felajánlásokat, de az utóbbi évek tapasztalatai alapján már biztosnak látszik, hogy az előző években összegyűlt mennyiségre számíthatnak az idén is, és amiből már egyenlő arányban részesednek a határon túli és az anyaországi gazdálkodók.

Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere elmondta, hogy a 21. századi kihívásokra válaszolt a város a Helyi Sajátosságok Szalmafonó programmal, amelynek keretében az aratókoszorú is elkészült, és nagy megtiszteltetés számukra, hogy ismét személyesen hozhatták el és adták át a magyar gazdák és a betakarítás jelképét.

A koszorút esőcsigák díszítik
A koszorút esőcsigák díszítik

Kiemelte: a koszorú legfontosabb eleme, hogy esőcsigák díszítik, a 4 csiga a 4 égtáj és egyben az esőáldás jelképe, amire különösen nagy szüksége volna most a gazdáknak.

Mohos Gábor plébános a koszorú átvétele és megáldása után azt hangsúlyozta, hogy a gazdák munkája létszükség az emberek számára, a földet művelő ember pedig még jobban érzi, hogy szükség van a gondviselő Isten áldására. A koszorú átvételét követően maga is Isten áldását kérte a koszorúra, általa a magyar gazdákra és földjeikre, és kérte, hogy a csapadék formájában is megtapasztalhassuk az Úr atyai gondoskodását.

A koszorú közel egy hónapig készült, több ezer búzaszálból
A koszorú közel egy hónapig készült, több ezer búzaszálból
Az aratókoszorút, mely a hajdúnánási szalmafonó asszonyok keze munkáját dicséri, három hajdúnánási asszony: Bata Sándorné, népi tárgyalkotó iparművész, Nagy Sándorné népi tárgyalkotó iparművész, az aratókoszorú tervezője és Pongor Gábor Lászlóné, valamint a Helyi Sajátosságok Szalmafonó Csoport tagjai közel egy hónapig készítették több ezer búzaszálból.

A koszorú jellegzetessége az esőcsiga motívum, amely a következő évi esőt jelképezi, valamint a körkörösen egyre tágabban ismétlődő körök, ami a nemzetegységre, az egyre távolabbi határon túli régiókban élő magyarságra utal.

A fonatok és díszítő elemek közül készítettek kunkorgókat, esőcsigákat, csengőket több méretben, valamint rece és kettes fonatok is kerültek az idei év Aratókoszorújára. A koszorú tetemes méretei – körülbelül 1,60 cm magas, a legszélesebb pontján 90 cm széles – ellenére is könnyű műalkotás, mindössze másfél kiló.

Az aratókoszorú hajdúnánási szalmafonó asszonyok keze munkáját dícséri
Az aratókoszorú hajdúnánási szalmafonó asszonyok keze munkáját dícséri
Az aratókoszorú több hétig megtekinthető a Bazilikában, és az augusztus 20-ai ünnepi körmenetben is látható lesz.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevés és drága az ananász

Az európai piacot jelenleg a Costa Ricából származó ananász fedi le, ám a felhozatal egyre kisebb, az eladási árak pedig számottevően emelkedtek, és ez a tendencia valószínűleg tovább folytatódik.

Dübörög a káposztaszezon

Teljes erővel mennek a káposztaakciók a német áruházláncokban, ahogy az utolsó tavalyi, tárolóból kikerült tételeket leváltja a frissen szedett fehér és vörös fejes káposzta. Tízkilós zsákokban azonban már nem akciózzák sehol a káposztát, mert nem tudnának olyan árat ráírni, amivel megérné.

Gazdafórum a Szigeti Farmon: terítéken a zöldítés

A Kalocsa melletti Szigeti Farmon tartott gazdafórum fő témái a közös agrárpolitika változásai voltak, élükön a zöld alapszabályokat (Zöld Felépítmény) tartalmazó agrárkörnyezet-gazdálkodási (AKG), és az új elemként induló, önkéntes agro-ökológiai programokkal (AÖP). A szeptember végi tanácskozásra mintegy 90 helyi és dél-alföldi termelő érkezett.

Sovány lesz a német burgonyatermés a nyári aszály miatt

Hiába ültettek a tavalyinál több burgonyát Németország-szerte, a betakarított mennyiség, illetve a hektáronkénti hozam is elmarad nemcsak a tavalyitól, de a sokéves átlagáról is. Az ok egyértelműen a forró és száraz nyár; főleg az öntözetlen területeken nagyok a kiesések.

Melyik a legjobb fügefajta?

Házikertekben, védett fekvésben sokfelé terem hazánkban is füge, de egészen más elvárásoknak kell megfelelnie annak a gyümölcsnek, amit piacra termelnek. A közelmúltban Becsehelyen rendezett fügebírálat szempontjait szedtük össze és bemutatjuk azt a két tájfajtát, amelyek felkerültek a Nemzeti Fajtajegyzékre, ezáltal hivatalosan szaporíthatók.

Az aszály ellenére jó évet zártak a dinnyetermesztők

Hazánkban a dinnyeszezon hamarabb kezdődött, mint tavaly; az extrém melegtől hirtelen nagy mennyiség keletkezett a piacon, ám ezek a csúcsok augusztus elejére eltűntek. A termelők végig tudtak belföldre és exportra is értékesíteni, ezért összességében pozitív szaldós volt a mérlegük.

Egészséges csemege a friss hazai szőlő

Hazánkban közel 1000 hektáron termesztenek étkezési célú szőlőt. Magas vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt a kora őszi csemege nemcsak finom, hanem egészséges is – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és zöldség-gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat.

Közel 4 millió tonna takarmány készült tavaly

A Magyarországon működő keverőüzemek 2021-ben 3,956 millió tonna haszonállat-takarmánykeveréket állítottak elő, 2020-hoz képest 3,4 százalékkal többet - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) honlapján közzétett összefoglalóban.

Az omega-3 zsírsavak összefüggésbe hozhatók a serdülők figyelmi teljesítményével

A dokozahexaénsav (DHA) a serdülők nagyobb szelektív és tartós figyelemre való képességével, míg az alfa-linolénsav (ALA) az alacsonyabb impulzivitással hozható összefüggésbe - derül ki az ISGlobal, a "la Caixa" Alapítvány és a Pere Virgili Egészségkutató Intézet (ISPV) által támogatott központ által közösen vezetett tanulmányból.

Őszi munkák a zöldségeskertben: van ami most vethető!

Ősszel a konyhakertben már a következő évre is készülünk. Ennek az időszaknak legjelentősebb munkái a veteményesben a betakarítás, a termények szakszerű tárolása, és a tavaszi előkészületek.