0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Ezrével pusztulnak a halak az Odera folyóban

A lengyel és a német hatóságok is azon vannak, hogy minél hamarabb fény derüljön a két ország között folyó Odera mentén bekövetkezett tömeges halpusztulás okára.

A múlt hónap vége óta több ezer hal pusztult el a folyó több száz kilométeres szakaszán. A feltételezések szerint mérgező anyag került a vízbe, bár hogy pontosan mi, a vizsgálatok ellenére továbbra sem ismert – írja a BBC.

A német kormány környezeti katasztrófára figyelmeztetett, és felszólították a lakosságot, hogy kerüljék el a folyót, valamint háziállataikat is tartsák tőle távol. Aktivisták azonban mindkét ország hatóságait azzal vádolták, hogy nem működtek együtt a katasztrófa gyors elhárításában és az emberek védelmében.

Pénteken Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök elbocsátott két környezetvédelmi tisztviselőt az incidens kezelése miatt. Kifejtette, hogy

a problémát kezdetben „helyi” problémának vélték, de később kiderült, hogy „óriási” méreteket öltött.

Hozzátette, hogy a folyónak „évekbe” telhet, mire regenerálódik. Morawiecki feltételezése szerint „hatalmas mennyiségű vegyi hulladékot” engedtek a vízfolyásba, nem törődve az élővilágot fenyegető kockázatokkal.

Steffi Lemke német környezetvédelmi miniszter az eset átfogó kivizsgálására szólított fel, és kijelentette, hogy a hatóságok „teljes erőbedobással” dolgoznak az ügy felderítésén.

Több tonnányi döglött halat emeltek ki a folyóból azóta, hogy a lengyel halászok és horgászok először felhívták a figyelmet a problémára, még július 28-án.

Az Odera általában tiszta folyónak számít, amely 40 őshonos halfajnak ad otthont – jelentette az AFP hírügynökség.

A Németország keleti részén fekvő Brandenburg tartomány egyik tisztviselőjének elmondása szerint

a vizsgálati eredmények megnövekedett oxigénszintet mutatnak a vízben, ami idegen anyag jelenlétére utal.

Hódok és vízimadarak is érintettek – mondta Katarzyna Kojzar, az OKO.press lengyel oknyomozó honlap újságírója.

A jelek, miszerint az Odera higannyal szennyeződött, aggasztóak – mondta el Kojzar a BBC-nek.

Megjegyezte azonban, hogy még mindig nem erősítették meg, milyen szennyeződésről van szó, és az honnan származik. Azt sem tudni, hogy az emberekre veszélyes-e.

„Tudjuk, hogy ez komoly dolog, de nem tudjuk, hogy mi az”

– mondta Kojzar.

A folyón végzett kotrási munkálatok során akár korábban beágyazódott higany is felszabadulhatott, mondta egy halászati kutató a Deutsche Welle német műsorszolgáltatónak.

Christian Wolter, a Leibniz Intézet munkatársa rámutatott arra, hogy az Odera történelmileg alacsony vízszintje és a hőhullám együttesen azt jelentette, hogy a halak már így is nehezen boldogultak.

Forrás: BBC