0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A legtöbb búzát termelő országok

A búza a harmadik legnagyobb mennyiségben termelt - a rizs és a kukorica után - és a második legtöbb emberi fogyasztásra termelt gabona. Kína a világ legnagyobb búzatermelője és az elmúlt 20 évben több mint 2,4 milliárd tonna búzát termelt, ami a teljes termelés körülbelül 17%-a. Az orosz-ukrán háború azonban hatalmas fennakadásokat okozott a globális búzapiacon és a kapcsolódó iparágakban.

A búza világszerte emberek milliói számára alapvető élelmiszer. A rizs és a kukorica után a búza a harmadik legtöbbet termelt gabonafélék világszerte, és a második legtöbb emberi fogyasztásra termelt gabona. Figyelembe véve a búza jelentőségét a globális élelmiszerrendszerben, a főbb termelőkre gyakorolt ​​​​hatások, például aszályok, háborúk vagy más események, az egész világot érinthetik.

Mely országok a legnagyobb búzatermelők? A Faostat adatai alapján készített grafika a globális búzatermelés 20 évének országonkénti lebontását mutatja be.

A legnagyobb mennyiségben búzát termelő országok

Az Egyesült Nemzetek Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) adatai szerint bár több mint 80 különböző ország termel búzát szerte a világon, a globális búzatermelés nagy része csak néhány országból származik.

Kína, a világ legnagyobb búzatermelője, az elmúlt két évtizedben több mint 2,4 milliárd tonna búza termett, ami a 2000-2020 közötti időszak teljes termelésének nagyjából 17%-át teszi ki. A kínai búza nagy részét belföldön használják fel az ország növekvő élelmiszerigényének kielégítésére. Kína a világ legnagyobb búzafogyasztója – 2020/2021-ben az ország a globális búzafogyasztás körülbelül 19%-át adta.

A második legnagyobb búzatermelő ország India. Az elmúlt két évtizedben India termelte a világ búzájának 12,5% -át. Kínához hasonlóan India is a búza nagy részét hazai szinten tartja, mert az egész országban jelentős az élelmiszerigény.

Oroszország, a világ harmadik legnagyobb búzatermelője, egyben a világ legnagyobb búzaexportőre is. Az ország 2021-ben több mint 7,3 milliárd dollár értékben exportált búzát, ami a teljes búzaexport hozzávetőleg 13,1%-át tette ki abban az évben.

Forrás: Faostat / visualcapitalist.com