Back to top

A legtöbb búzát termelő országok

A búza a harmadik legnagyobb mennyiségben termelt - a rizs és a kukorica után - és a második legtöbb emberi fogyasztásra termelt gabona. Kína a világ legnagyobb búzatermelője és az elmúlt 20 évben több mint 2,4 milliárd tonna búzát termelt, ami a teljes termelés körülbelül 17%-a. Az orosz-ukrán háború azonban hatalmas fennakadásokat okozott a globális búzapiacon és a kapcsolódó iparágakban.

A búza világszerte emberek milliói számára alapvető élelmiszer. A rizs és a kukorica után a búza a harmadik legtöbbet termelt gabonafélék világszerte, és a második legtöbb emberi fogyasztásra termelt gabona. Figyelembe véve a búza jelentőségét a globális élelmiszerrendszerben, a főbb termelőkre gyakorolt ​​​​hatások, például aszályok, háborúk vagy más események, az egész világot érinthetik.

Mely országok a legnagyobb búzatermelők? A Faostat adatai alapján készített grafika a globális búzatermelés 20 évének országonkénti lebontását mutatja be.

Több mint 80 különböző országban termelnek búzát.
Több mint 80 különböző országban termelnek búzát.
Fotó: Faostat / visualcapitalist.com

A legnagyobb mennyiségben búzát termelő országok

Az Egyesült Nemzetek Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) adatai szerint bár több mint 80 különböző ország termel búzát szerte a világon, a globális búzatermelés nagy része csak néhány országból származik.

Kína, a világ legnagyobb búzatermelője, az elmúlt két évtizedben több mint 2,4 milliárd tonna búza termett, ami a 2000-2020 közötti időszak teljes termelésének nagyjából 17%-át teszi ki. A kínai búza nagy részét belföldön használják fel az ország növekvő élelmiszerigényének kielégítésére. Kína a világ legnagyobb búzafogyasztója – 2020/2021-ben az ország a globális búzafogyasztás körülbelül 19%-át adta.

A második legnagyobb búzatermelő ország India. Az elmúlt két évtizedben India termelte a világ búzájának 12,5% -át. Kínához hasonlóan India is a búza nagy részét hazai szinten tartja, mert az egész országban jelentős az élelmiszerigény.

Oroszország, a világ harmadik legnagyobb búzatermelője, egyben a világ legnagyobb búzaexportőre is. Az ország 2021-ben több mint 7,3 milliárd dollár értékben exportált búzát, ami a teljes búzaexport hozzávetőleg 13,1%-át tette ki abban az évben.

Forrás: 
Faostat / visualcapitalist.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A COVID-hoz hasonló, potenciálisan veszélyes vírust azonosítottak

Oroszországi kis patkósdenevérekből mutatták ki azt a vírust, mely igen hasonló a SARS-CoV-2-höz. Elképzelhető, hogy ez a vírus is képes embereket megfertőzni, és úgy tűnik, az eddigi vakcinák sem nyújtanak védelmet velük szemben.

Hogyan változott a táplálékpiramis az idők során?

Valószínűleg már mindenki számára ismert a táplálkozási piramis fogalma, vagy legalábbis láttunk már élelmiszer-piramist, ami beégett az elménkbe. Nagy valószínűséggel ezt úgy képzeljük el, mint azt az élelmiszer-piramist, amelyet az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) 1992-ben hivatalosan elfogadott.

Szárazságtűrő növények a mediterrániumból

Korábbi cikkünkben a vízpartokon, vízközelben élő gyógynövényeket vettük sorra, ám szárazságtűrőből sokkal több van. Ezekkel a fajokkal egy kevésbé intenzíven gondozott, öntözés nélküli kert is benépesíthető, ráadásul díszítőértékük mellett gyógyhatással is rendelkeznek, némelyek pedig fűszerként is hasznosíthatók a konyhában.

Megkezdődött a drónos növényvédelmi szolgáltatók támogató ellenőrzési kampánya

Támogató szemlékkel segíti a Nébih a permeteződrónos növényvédelmi szolgáltatók jogszabályoknak megfelelő feladatvégzését. A nemrégiben indult ellenőrzések során a hatóság mindenekelőtt a jogszerűség érdekében elvárt feltételekről tájékoztatja a szolgáltatókat.

A kökényszilva titkai

A Prunus nemzetség tagjait sokféleképp hasznosítjuk, de nehéz eligazodni köztük, mert a fajokon belül is nagy a változatosság. A kökényszilva is lehet kék vagy sárga, gömbölyded vagy tojás alakú, és így tovább. Termesztett és tájfajtákat ismerünk belőle szerte Európában.

Áfonyafarm a napelem alatt

Az USA legészakibb tagállamában, Maine területén termő vadáfonyát nem lehet magról vetni, az alacsonyra növő bokrok különleges ápolást igényelnek, az apró, édes bogyókat pedig csak a környéken értékesíthetik, mert túl sérülékenyek ahhoz, hogy a hosszú szállítást kibírják.

Élelem a belek számára: az emberi mikrobák növényi cukrokkal táplálkoznak

Egy új kutatás szerint a bélrendszerünkben élő baktériumok számára táplálékforrásként szolgál egy olyan szénhidrát, amely általában növényi fehérjékhez kötődik.

Az egészséges öregedés újradefiniálása élelmiszerekkel

Dr. Catherine Kwik-Uribe, a Mars Edge tudományos kutatásért felelős alelnöke összefoglalta a világ népességének elöregedésével foglalkozó mélyreható tanulmány kezdeti megállapításait; kiemelve a legfontosabb tudnivalókat az étrendünkben található bioaktív anyagok egészségügyi előnyeiről.

Barlangokba szállítják az almát, így csökkentik a rezsiköltséget az olaszok

Hegyoldalba vájt barlangokban, természetes hűtőházakban tárolják a termés egy részét az észak-olaszországi almatermesztők, ezzel is csökkentve áramszámlát.

Neggst tojáshelyettesítő

A Neggst Foods GmbH kifejlesztett egy vegán tojásalternatívát, ami úgy néz ki és használható, mint a tyúktojás.