Back to top

A természet menyegzője, sokrétű haszon

A szelídgesztenye virágzásának időszaka igazi fesztiválhangulatot teremt a természetben, mesés édenkertté változnak a szelídgesztenyések. Különös menyegzője ez a természetnek, mely az ember számára is sok mindent ad.

A szelídgesztenyés „mennyei lakodalom” a beporzás szempontjából is érdekes. A szelídgesztenye virágait a szél porozza, de a rovarok is boldogan besegítenek. Valahol útközben jár a tisztán rovarporozta és a tisztán szélporozta növények változatos palettáján.

Virágzó gesztenye Nagymaroson
Virágzó gesztenye Nagymaroson
Fotó: Zeller Zoltán

A színpompás nyári gesztenyevirágzásról a művészek is megemlékeznek, költői magaslatokban írnak. Varázsos, semmihez sem hasonlítható illatáról Illyés Gyula ekképpen ír:

„A hegyekből leárad tompítón és kábítón a virágzó szelíd gesztenyeerdők sűrű illata; édes ez az illat, édeskés és néha émelyítő, mint a meztelen meleg női testé”.

A gesztenye virágzásakor bearanyozza a tájat, leginkább ilyenkor dísze, koronája a vidéknek. Ez az időszak a vegyes fajösszetételű erdőkben megbúvó, felfedezésre váró, rejtett gesztenyés foltok, facsoportok megtalálásában is segíti a szakembereket, mert virágzáskor különösen kitűnnek környezetükből.

Parkokban, tereken dísznövényként is megállja a helyét a szelídgesztenye. Ahol a termés beérését már nem (még nem) teszik lehetővé az időjárási körülmények, ott díszfaként szeretik, például Közép-­Svédországban és Norvégia déli részén.

A természetszerű gesztenyésekben található gesztenyefák egyik sajátossága a nagy fajon belüli változatosság.

Ez a virágzásra is jellemző, azaz az éppen teljes pompájában virágzó gesztenyefák mellett megtalálhatók a már elvirágzott és a még éppen csak „nászruhát ölteni készülő” faegyedek. Ez több szempontból is előnyös.

Az adott gesztenyésben időben elnyúló virágzás az azt közvetlenül hasznosító ízeltlábúak és a velük táplálkozó élővilág (ízeltlábúak, madarak, kisemlősök) számára is kedvezőbb lehetőségeket nyújt. A változatos időjárásra szintén jobban reagál így a sikeres megporzás érdekében, hiszen az esős napokon teljes pompájukban virágzó faegyedek mellett nagyobb eséllyel lesznek esőmentes napokon virágzók is. Ezért is fontos e genetikai diverzitás megőrzése.

A gesztenyevirágzás nemcsak látványban különleges, hanem a méhdongás által kellemes hangja is jelzi, hogy jó helyen járunk, ha utunk célja a gesztenyés. Rovarok sokasága, változatos lepkék, színes bogarak kavalkádja lepi el. Az óvatlan rovarokat nemcsak a rájuk áhítozó pókok karjai ölelik, hanem rengeteg madárfajt is vonz a gesztenyevirágzás adta színes rovarmenü. Különleges sztárvendég például a szivárványszínekben pompázó gyurgyalag, melynek a méhészek kevésbé örülnek, bár jól láthatóan nem válogat a bőségben, sok rovarfaj gazdagítja változatos étrendjét.

A szelídgesztenye virágzása méhészeti szempontból is érték.

Fotó: Pixabay
Kései virágzása (június közepe – július eleje) és a fajon belüli változatosság adta eltérő virágzási idő miatt is ideális célpontja a méheknek és méhészeknek. A gesztenye virágpora pedig kedvező, felerősítő hatású a méh­családok számára. Méze több szempontból különleges, szárazanyag-tartalma a virágmézek közül a legmagasabb, ásványianyag-tartalma mennyi­ség és összetétel szempontjából is kimagasló értékét képvisel. A gesztenyeméz jó hatású kimerültség, legyengült állapot, étvágytalanság, vérszegénység ellen, és a köhögést is csillapítja. Illóolaj-tartalma 40-féle összetevőből áll, fertőtlenítő hatású. A gesztenyemézben zsírsavak is kimutathatók, vérkeringési, szív és érrendszeri betegségek, visszérgyulladás, ízületi gyulladás, nőgyógyászati gondok kialakulásának kockázatát csökkenti. Ha rendszeresen fogyasztjuk, mérsékli a visszértágulatot, megakadályozza a trombózisok kialakulását. Érgyulladásnál külsőleg is alkalmazható. Fokozza a potenciát, afrodiziákum.

Ha a gesztenye semmi mást sem tenne, csak virágozna, már akkor is nagy szolgálatot tenne többféle szempontból: segíti a biológiai sokféleség fenntartását, tájesztétikai értéke alapján is jelentős, a gesztenyés ökoturisztikai, rekreációs célokat szolgálhat, felüdülést nyújt. Különleges méze által, méhészeti szempontból is egyedi értéket képvisel. Becsüljük hát meg, gyönyörködjünk benne, élvezzük hasznait.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/32 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A szabadföldi paradicsom

A paradicsom egyike azon zöldségféléinknek, amelyet az egész tenyészidő alatt sok betegség és kártevő veszélyeztet. Palántanevelés idején a palántadőlés, szabadföldön pedig a különböző baktériumok, a paradicsomvész, az alternáriás és a szeptóriás levélfoltosságok, a vírusok és nem utolsósorban a levéltetvek, a burgonyabogár és a zöld vándorpoloska károsításától kell megóvnunk.

Hogyan változott a táplálékpiramis az idők során?

Valószínűleg már mindenki számára ismert a táplálkozási piramis fogalma, vagy legalábbis láttunk már élelmiszer-piramist, ami beégett az elménkbe. Nagy valószínűséggel ezt úgy képzeljük el, mint azt az élelmiszer-piramist, amelyet az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) 1992-ben hivatalosan elfogadott.

A hőség káros hatásai a kertben

Korábbi cikkünkben a nyári időjárás egyik időnként káros összetevőjéről, a bőséges fényellátásról volt szó. Most elsősorban a nyár közepére jellemző magas hőmérséklet, majd az augusztus második felétől egyre nagyobb valószínűséggel bekövetkező reggeli lehűlésekkel foglalkozunk.

Szárazságtűrő növények a mediterrániumból

Korábbi cikkünkben a vízpartokon, vízközelben élő gyógynövényeket vettük sorra, ám szárazságtűrőből sokkal több van. Ezekkel a fajokkal egy kevésbé intenzíven gondozott, öntözés nélküli kert is benépesíthető, ráadásul díszítőértékük mellett gyógyhatással is rendelkeznek, némelyek pedig fűszerként is hasznosíthatók a konyhában.

Ezt eddig nem tudtuk a háziméh bélflórájáról

Egy új tanulmány rámutat arra, hogy a háziméh mikrobiomja összetettebb, mint ahogy eddig gondoltuk.

Rákkutatásban működik együtt az Állatorvostudományi Egyetem és a Rákvakcina BVM Kft.

Daganatos megbetegedések kezelésére fejlesztett magyar immunterápiás módszerről és lehetséges állatgyógyászati alkalmazásáról írt alá fejlesztési együttműködési megállapodást az Állatorvostudományi Egyetem a Rákvakcina BVM Kft.-vel.

Victoria Beckham egy videóban fedte fel férjének, Davidnek a meglepő szenvedélyét

Victoria Beckham divattervező megosztott az Instagramon egy videót, amelyben az egykori labdarúgó látható, amint az általa tartott méheket gondozza a cotswoldsi vidéki otthonukban. A brit Vogue magazin is beszámolt arról, hogy David Beckham méhész lesz és felhívták a figyelmet arra is, hogy a házaspár öltözködésében és megjelenésében is igazodnak új szenvedélyükhöz.

Újdonság a napelemek között

Egy londoni nanotechnológiák kutatásával foglalkozó vállalat, a NextGen Nano, megalkototta azt az átlátszó, organikus fotovoltaikus napelemet, amellyel úgy állítható elő villamos energia az üvegházak tetején, hogy közben a panel nem folyásolja be a növények fényellátottságát és fejlődését.

Gondolkodj úgy, mint egy méhecske!

A mesebeli szóló szőlős, csengő barackos édenkertre emlékeztet Reith János és felesége, Marika sombereki gazdasága. Illatozik a japán lonc, teli fürtöket dajkál a szőlő, sok-sok zöld szem pislog a sárgabarackról, ami alatt még látszanak a füstölés nyomai.

A kökényszilva titkai

A Prunus nemzetség tagjait sokféleképp hasznosítjuk, de nehéz eligazodni köztük, mert a fajokon belül is nagy a változatosság. A kökényszilva is lehet kék vagy sárga, gömbölyded vagy tojás alakú, és így tovább. Termesztett és tájfajtákat ismerünk belőle szerte Európában.