Back to top

Hollandiától Mezőmadarasig - Az egész több, mint a részek összege

Nincs általánosan érvényes vidékfejlesztés. Minél közelebbről szemléljük az adott térséget, annál inkább látható, hogy egyedi problémák megoldására van szükség. Az emberre és a közösségre kell fókuszálni. Erről és nemzetközi tapasztalatairól is beszélt az MMG Direkt adásában dr. Goda Pál agrárközgazdász, vidékfejlesztési kutató, a Széchenyi István Egyetem oktatója és az Agrárközgazdasági Intézet ügyvezető igazgatója.

Hollandiától Mezőmadarasig | Dr. Goda Pál, Agrárközgazdasági Intézet | MMG-Direkt

Az Intézet vezetőjeként a szakpolitika és a piac hiteles tájékoztatásáért felel, emellett a jövő vidékfejlesztési szakembereinek képzésében is részt vállal. Amit átad számukra, az jelentős részben személyes tapasztalatain alapul.

Részben Hollandiában diplomázott, ahol sokat tanult az ottani szemléletmódból. A hollandok ugyanis nagyon tudatosan bánnak a terekkel. „Creating nature”, azaz létrehozzák és alakítják a természetet és kiválóan hasznosítják azt. Nagy hangsúlyt fektetnek a tudásátadásra is.

A ’70-es években az általuk létrehozott népfőiskola eredetileg a gazdák képzésére, a versenyképességük növelésére fókuszált. Idővel azonban kelet-európai és délkelet-ázsiai agrárhallgatókat is fogadtak.

Vidékfejlesztési módszereik a kollektív problémamegoldásra, az érintettek teljes körű bevonására épülnek. Ahogy az igazgató úr fogalmazott: „Itthon is nagyon hasznos lehetne, ha nem egy irányból, hanem közösen, együttműködésben igyekeznénk megoldani a vidékfejlesztési feladatokat.”

Egyetemistaként egy vidékelemzési programban is részt vett, amely valós problémára, egy tervbe vett repülőtérfejlesztésre irányult. A hallgatók feladata volt, hogy az érintett gazdálkodókat, önkormányzati és civil képviselőket bevonva, kerekasztal-beszélgetések során képviseljék és ütköztessék a különböző álláspontokat. Végezetül pedig közösen fogalmazzanak meg egy működőképes egyezséget. Egy, a dabasi térségben készülő fejlesztési stratégia érdekében hasonló feladatot jelölt ki egyetemi hallgatói részére, melynek eredménye meggyőzte a helyi szereplőket is. A kollektív döntéshozás lassabb folyamat, de – ahogy Goda Pál is rámutatott –, sokkal tudatosabb beavatkozásokat tesz lehetővé.

Hollandia előtt Indiában ismerkedett működő vidékfejlesztési gyakorlatokkal. Egy nemzetközi közgazdász diákszervezetnek köszönhetően, három és fél hónapot töltött az ország déli részén, Bangalortól 150 kilométerre, Velorban, ahol az ötvenes években hatalmas mangóültetvényt hozott létre az egyház.

Az öntözővíz biztosítása érdekében kivágták a fákat a környező területeken és hatalmas ciszternákat építettek, aminek azonban az lett a következménye, hogy erodálódott és elsivatagosodott a talaj.

Dr. Goda Pál is részt vett a 250 hektáros gyümölcsös újra telepítésének tervezésében. Monokultúra helyett többféle, jól értékesíthető olajnövényre, valamint - talajtakaróként - lucernára alapozták a művelést. Az utóbbi választásakor lényeges szerepet játszott, hogy megköti a nitrogént, valamint takarmányt biztosít a területen tartott szarvasmarhaállománynak. Mivel az olajnövényekből előállított bioüzemanyag kiváltotta a szárított tehéntrágya elégetését, az visszakerült a földekre, fenntarthatóbbá téve a talajgazdálkodást. A modell bevált, és az ültetvény azóta is él, bevételt biztosítva a térségben élőknek.

Hasonlóan sikeres volt az a komplex terület-, közösség- és vidékfejlesztési, kertépítési, finanszírozási program is, aminek a kidolgozásában Dél-Afrikában vett részt. Megérkezésekor megkérdezte tőle a mentora, egy idős pszichológus, hogy mit tart a legfontosabb tanulnivalójának. Azt válaszolta, szeretné rendszerben látni a vidékfejlesztést. Ezt követően, a mentora tanácsára, olvasta el a magyar származású biológus, Karl Ludwig von Bertalanffy általános rendszerelméletét. Ez az 1953-ban megjelent tanulmány a későbbi munkái során is sokat segített a rendszerszemléletű gondolkodásban. „Az egész több, mint a részek összege. Nem elég összepakolni, össze kell hangolni a részeket” – mutatott rá a vidékfejlesztési szakember.

A dél-afrikai program célja az volt, hogy ha teljes megélhetést nem is, de kivezető ösvényt mutasson a helyi, mintegy 600 ezres fekete közösségnek a segélyek és a nyomor világából.

Ennek érdekében létrehoztak egy mintakertet, hogy megtanítsák a résztvevőknek, hogyan kell összegyűjteni az esővizet, hogyan kell egy egyszerű csöpögtető öntözőrendszert építeni. Sok nehéz sorsú embert vontak be a programba, de fontosnak tartották, hogy fizessenek a részvételért, ezáltal is érdekeltté téve őket az eredményességben. Találtak banki alapot, amely mikrohiteleket biztosított, melyeknek a törlesztését csak a termelési ciklus végén kellett megkezdeni. Több ezer embert tanítottak meg a kerten keresztül tervezni, gazdálkodni, pénzzel bánni, felelősen teljesíteni, ennek köszönhetően 90 százalékuk két éven belül visszafizethette hitelét.

A tanulságos világjárás fontos állomása volt az erdélyi Mezőmadaras is, ahová egyetemi professzorát kísérte el fényképezni, „állványt fogni”. Az ottani színmagyar közösséget már évek óta támogatták a gödöllői egyetem szakemberei. Bár a jószándék vezette őket, hosszabb távon problémákat is okoztak, amely Goda Pál szerint egyéb agrárfejlesztések esetében is gyakran előfordul, ha nem a helyi együttműködésen és igényeken alapul a fejlesztés. A Székely Mezőségben több száz éve legeltetéses állattenyésztés folyik. Az alacsony tejhozamok orvoslására a gödöllői kutatók javaslatára más típusú takarmányozással, silóval, illetve szenázzsal igyekeztek segíteni. Ennek hatására a gazdálkodók feltörték a nadrágszíjparcellákon az ősgyepet, és ezekben a csíkokban silót kezdtek termelni.

Az első 2-3 évben megduplázódott ugyan a tejtermelés, de közben az eső kimosta a talajt, mert nem volt, ami megkösse. A helyi református lelkész és felesége támogatásával, az agrárközgazdász a hosszú távú, közös fejlesztésre biztatta az érintett gazdálkodókat.

Ha mindenképp silót akarnak termelni az ősgyepen, ne vertikálisan, hanem – együttműködésben – horizontálisan tegyék. Emellett az európai uniós csatlakozásra készülve arról is beszélt a helyi közösségnek, miként működnek a vidékfejlesztési és agrártámogatások, és hogyan érdemes hasznosítani ezeket.

Arra a kérdésünkre, hogy miként látja ma a hazai vidékfejlesztés helyzetét, az Agrárközgazdasági Intézet igazgatója így felelt: „Alapvetően akkor számít egy terület fejlettnek, ha a lakói a saját döntésükből és nem kényszerből élnek ott, és az adott közösség határozza meg a saját igényeit. Felesleges például minden városi funkciót belepréselni egy faluba, mert nem lesz fenntartható. Nagy kérdés az is, hogy az agrárium és a hozzá kapcsolódó feldolgozóipar, valamint a kereskedelem mennyire képes betölteni az elsődleges foglalkoztató szerepét. Kutatások szerint nem feltétlenül csak ezek mozgatják a vidéki életet, meghatározók lehetnek a szolgáltatások és egyéb tevékenységek is. Az EU-ban kihívást jelent, hogy van egy közös agrárpolitikánk, amely a vidéki térségekben főként az agráriumra fókuszál, miközben másféle politikák próbálják a vidéki területeket fejleszteni. Nehéz ezeket a programokat összehangolni.”

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zavarosan indult a felvidéki agrár-ágazat éve

Nehéz időket kell megtapasztalniuk a szlovákiai gazdáknak. Nyakukon a támogatási kérelmek leadása, de újak és sokszor kidolgozatlanok, előkészítetlenek a követelmények. A kormány – és vele az agrárminiszter – cseréje emellett csak mellékes eseménynek tűnik. Az agrárminisztérium vezetőinek cseréjéhez lassan már hozzászoknak.

Már néhány szem pollen végzetes lehet a macskák számára

Azok a liliom imádó kerttulajdonosok, akiknek macskája is van, jó ha tudják, hogy ezek a pompás virágok nagyon veszélyesek az állatokra nézve. Ha szőrmókunk a kelleténél kíváncsibb természetű és szívesen időzik a virágok közelében, azonnal vigyük állatorvoshoz, ha különös jeleket tapasztalunk nála.

Európában a Pireneusi-félsziget kivételével kedvezőek a terméskilátások

Kedvezőek a terméskilátások Európában a Pireneusi-félsziget kivételével, ahol fokozódott az aszály, így tovább csökkentek a spanyol és portugál termés-előrejelzések a nyári növényekre, sőt az aszály miatt valószínűleg a termőterület is zsugorodik - írta májusi nemzetközi agrometeorológiai elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A falusi élet

Zebegény Szőnyi szemével – A falusi élet címmel nyílt meg május 20-án a Szőnyi István Emlékmúzeum kétrészes kiállítássorozatának első tárlata Zebegényben.

Az innováció segítségével csökkenthető a parlagfű terjedése a földeken

A klímaváltozás negatív hatásaival nap mint nap szembesülnek a mezőgazdaság szereplői. Az elmúlt évek aszályos időjárása, a nagymértékű vízhiány nem kedvezett a hazai szántóföldi növénytermesztésnek és a kutatások azt jelzik, hogy az emelkedő átlaghőmérséklet a gyomnövények további terjedésének és pollenszórásának is utat engedhet.

Hány állategységtől ipari a mezőgazdaság?

Az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága elfogadta az ipari kibocsátások csökkentését célzó uniós szabályokkal kapcsolatos álláspontját, amibe beleértik a legnagyobb állattartó gazdaságok kibocsátását is. Véleményük ellentétben áll a mezőgazdasági bizottságbéli társaikéval. Utóbbiak most benyújthatják saját módosító indítványaikat a zárószavazásra.

Kína népességcsökkenése a dollár megerősödését eredményezte

A magyar élelmiszer-termelés kihívásairól és lehetőségeiről rendezett konferenciát a Gazdálkodás agrárökonómiai tudományos folyóirat szerkesztőbizottsága május 25-én, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen. Az évente megrendezett tematikus konferencia célja, hogy támogassa a hazai agrárgazdaság elméleti és gyakorlati témáiról, kérdéseiről szóló, minőségében színvonalas publikációkat.

Villanypásztor legelőre és kiskertbe is

A Déli Farm Kft. a hobbiállattartóktól a legnagyobb mezőgazdasági termelőkig mindenkinek kínál egyénre, gazdaságra szabott megoldásokat. Csak a haszonállat tartáshoz kapcsolódó termékeik is több, mint tízezret számlálnak, de ez nem meglepő, hisz állatfajonként is több eltérő tartástechnológia létezik.

Olajos magvak piac kilátásai

Magyarországon az utóbbi öt évben folyamatosan csökken a repce termőterülete, az idén körülbelül 180 ezer hektárról fogják betakarítani. A piaci helyzetet sok minden befolyásolja, leginkább az Európában várható bő termés, hosszú távon pedig a biodízel-termelés visszaszorulása.

Eső legyen, vagy folyjon a víz

Ünnepélyes keretek között adták át a Hársfamajori öntözési közösség öntözőtelepét, május közepén. A Magyar Állam és az Európai Unió támogatásával megvalósult beruházás a termelés biztonságát szolgálja.