Back to top

Több vanília, több vadvilág?

Hogyan lehet megőrizni a biológiai sokféleséget úgy, hogy közben a madagaszkári vaníliatermesztő családi gazdaságok megélhetése is biztosított legyen? Egy új tanulmány szerint van rá mód. A kutatócsoport kimutatta, hogy a felhagyott területekre telepített vaníliaültetvények terméshozama nem különbözik az erdeiektől. A parlagon hagyott földeken való termesztés pedig a biodiverzitásra is jó hatással van.

A vanília egy orchideaféle
A vanília egy orchideaféle
A Göttingeni, Marburgi és Hohenheimi Egyetemek tudósaiból álló kutatócsoport rámutatott, hogy a felhagyott területekre telepített vaníliaültetvényeknek több haszna is van - írja a Phys.org. Az eredményeket a Nature Communications című folyóiratban tették közzé.

A tanulmányban a kutatók a vanília agroerdészeti rendszereinek terméshozamát vizsgálták Madagaszkár északkeleti részén, a világ legnagyobb vaníliatermesztő területén, ahol főként kisbirtokos gazdákat találni. Ezeket az eredményeket a fák, lágyszárú növények, madarak, kétéltűek, hüllők, pillangók és hangyák által biztosított biológiai sokféleséggel írták le.

Megállapították, hogy a termelés ökológiai és gazdasági szempontjai összekapcsolhatók: a vaníliatermés növelése nem függött össze a biológiai sokféleséggel.

Ezenkívül a parlagokon létesített ültetvények vaníliatermése nem különbözött az erdőben létesített ültetvényekétől.

"A jó hír az, hogy a gazdáknak nem kell erdőt irtaniuk a magas hozamok eléréséhez. Sőt, a vanília termesztésével a biológiai sokféleség szempontjából hozzáadott értéket teremthetnek a parlagon heverő földeken" - mondja az első szerző, Dr. Annemarie Wurz, aki korábban a Göttingeni Egyetem agroökológia szakán doktorált, jelenleg pedig a Marburgi Egyetem posztdoktori kutatója. "Madagaszkár északkeleti részén a vanília export több tízezer kistermelő számára fontos bevételi forrást jelent, és a széles körben elterjedt termesztés lehetőséget biztosít a kitörésre a szegénységből." Egy másik érv a biológiai sokféleség:

a parlagon hagyott földek helyett erdőben termesztett vanília az összes faj 23 százalékának elvesztéséhez vezetett, az endemikus fajok pedig 47 százalékkal csökkentek.

A vanília termése
A vanília termése
Ha a gazdák sűrűbben ültették a vaníliát vagy növelték a vanílianövények méretét, a termés nagyobb volt, de a fa- és hüllőfajok száma csökkent. Ez azonban nem volt negatív hatással a madarakra, kétéltűekre, pillangókra, hangyákra és lágyszárú növényekre. "Azt is megfigyeltük, hogy a faji diverzitás növelhető az ültetvényeken és a tájban magasabb fák telepítésével" - mondja a társszerző, Teja Tscharntke professzor, a Göttingeni Egyetem agrárökológusa. A társszerző Ingo Grass professzor, a Hohenheimi Egyetem trópusi mezőgazdasági rendszerek ökológusa hozzáteszi:

"A vaníliatermesztés támogatása a parlagon heverő földeken ökológiai és gazdasági szempontból egyaránt jelentős.

Ez jól illeszkedik a jelenleg zajló ENSZ az ökoszisztéma-helyreállítás évtizedéhez (mely 2021 és 2030 közötti évekre vonatkozik). Emellett ez a tanulmány bemutatja a biológiai sokféleség védett területeken kívüli előmozdításának és megőrzésének lehetőségeit."

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Illóolaj, vagy „illatolaj”? Mindkettő illatos, de nem mindegy melyiket használjuk…

Az illóolajokat sokan alkalmazzák az őszi-téli időszakban, hiszen jó szolgálatot tehetnek a felső légúti megbetegedések megelőzésében, kezelésében, de egy stresszes nap után is segíthet ellazulni némelyikük. Ám nem mindegy hogy illóolajat, vagy „illatolajat” veszünk…

Az aszály ellenére jó évet zártak a dinnyetermesztők

Hazánkban a dinnyeszezon hamarabb kezdődött, mint tavaly; az extrém melegtől hirtelen nagy mennyiség keletkezett a piacon, ám ezek a csúcsok augusztus elejére eltűntek. A termelők végig tudtak belföldre és exportra is értékesíteni, ezért összességében pozitív szaldós volt a mérlegük.

Fogadóépület várja a Rám-szakadékba látogatókat

A Visegrádi-hegység egyik frekventált kirándulóhelyén, a Rám-szakadékban információs és elsősegély-központot adott át a területet és a környező erdőket kezelő Pilisi Parkerdő - mondta el az erdőgazdaság szóvivője szerdán az MTI-nek.

Az omega-3 zsírsavak összefüggésbe hozhatók a serdülők figyelmi teljesítményével

A dokozahexaénsav (DHA) a serdülők nagyobb szelektív és tartós figyelemre való képességével, míg az alfa-linolénsav (ALA) az alacsonyabb impulzivitással hozható összefüggésbe - derül ki az ISGlobal, a "la Caixa" Alapítvány és a Pere Virgili Egészségkutató Intézet (ISPV) által támogatott központ által közösen vezetett tanulmányból.

Őszi munkák a zöldségeskertben: van ami most vethető!

Ősszel a konyhakertben már a következő évre is készülünk. Ennek az időszaknak legjelentősebb munkái a veteményesben a betakarítás, a termények szakszerű tárolása, és a tavaszi előkészületek.

Erdőgazdálkodás a Kelet-Nyírségben

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Nyírségben, az ország egyik legnagyobb homokvidékén gazdálkodik a NYÍRERDŐ Zrt. Nyírbátori Erdészete. A térségben meghatározó fafaj a Nyírség aranyaként számon tartott akác, ami az erdészet tevékenységében, eredményességében is kiemelt szerepet játszik. A homoki területekre jellemző természeti értékeken kívül számtalan kulturális érdekesség várja a környékre látogatókat.

Vasárnap kóstolóval ünneplik a kávé világnapját

Kávékóstolóval, latte art bajnoksággal, kávégép-bemutatóval és szakmai beszélgetésekkel ünnepli a kávé világnapját vasárnap a budapesti Akvárium Klubban A Kávé Napja elnevezésű rendezvény.

Közel 4 millió tonna takarmány készült tavaly

A Magyarországon működő keverőüzemek 2021-ben 3,956 millió tonna haszonállat-takarmánykeveréket állítottak elő, 2020-hoz képest 3,4 százalékkal többet - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) honlapján közzétett összefoglalóban.

Keresik Magyarország ételét - főszerepben a hazai alapanyagok

A minőségi magyar élelmiszerekre hívja föl a figyelmet a Magyarország étele 2023 szakács- és főzőverseny - mondta az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára szerdán Budapesten, az esemény sajtótájékoztatóján.

Hogyan épített fel az új brit király egy kiváló bioélelmiszer-márkát

III. Károly, az Egyesült Királyság királya évekig készült arra, hogy az uralkodó szerepébe lépjen II. Erzsébet királynő történelemformáló uralkodása után. Közben egy másik "állást" is betöltött: egy jövedelmező vállalkozás tulajdonosa volt.