Back to top

A Zalában aratott búza fele étkezési minőségű

Zala megyében a közel 27 ezer hektáros termőterületen átlagosan 5,56 tonna kenyérgabona termett hektáronként az idén, a learatott búza 50 százaléka étkezési minőségű - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke az MTI-vel.

hatarszemle_018.jpg

Illusztráció
Illusztráció
Fotó: Csatlós Norbert
Az őszi búza átlaghozama a csapadékhiányos időjárás miatt csaknem egy tonnával maradt el a tavalyitól: 2021-ben a zalai búzaföldeken hektáronként 6,4 tonna termést takarítottak be - ismertette Sabján Krisztián.

Az őszi árpa 6 ezer hektárt meghaladó vetésterületéről hektáronként 5,65 tonna termés került a magtárakba. A hozam 0,9 tonnával haladta meg a tavalyi átlagot. A 13 417 hektáron nevelt repce hektáronkénti átlagtermése - az elmúlt évhez hasonlóan - 2,6 tonna volt - tájékoztatott a NAK megyei elnöke.

Hozzátette:

a megyében a közel 50 ezer hektárnyi területen a gabona betakarítása rendben lezajlott, a tárolókapacitással sem volt gond.

A gazdálkodók az aratás végén elvégezték a tarlóhántásokat, ezzel megakadályozták a talajok további kiszáradását. Ugyanakkor a műtrágyázást, magágykészítést csak a megye déli-délnyugati részén tudják folytatni, ahol az elmúlt héten 10-20 mm csapadék esett.

d_vg20200930003.jpg

Illusztráció
Illusztráció
Fotó: MTI/Varga György

"Ha időben nem jön meg a csapadék, akkor a jövő évi termés is veszélybe kerül, hiszen nem tudnak műtrágyázni, talajt előkészíteni és vetni a gazdák"

- jelezte Sabján Krisztián.

Kitért arra is, hogy a kukorica- és a napraforgótáblákon a várható termésátlagok tovább csökkentek. A közel 28 ezer hektáron termelt kukorica egy része teljesen elszáradt. A "termés kényszerérett", nagy károk várhatók - vélekedett a szakember.

A 9 ezer hektárt meghaladó napraforgó jobban bírja a szárazságot, de "a tányérok közepe üres lesz" - mondta, hozzátéve, hogy az olajos növény termését várhatóan szeptember elején betakarítják.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A hőség káros hatásai a kertben

Korábbi cikkünkben a nyári időjárás egyik időnként káros összetevőjéről, a bőséges fényellátásról volt szó. Most elsősorban a nyár közepére jellemző magas hőmérséklet, majd az augusztus második felétől egyre nagyobb valószínűséggel bekövetkező reggeli lehűlésekkel foglalkozunk.

Szárazságtűrő növények a mediterrániumból

Korábbi cikkünkben a vízpartokon, vízközelben élő gyógynövényeket vettük sorra, ám szárazságtűrőből sokkal több van. Ezekkel a fajokkal egy kevésbé intenzíven gondozott, öntözés nélküli kert is benépesíthető, ráadásul díszítőértékük mellett gyógyhatással is rendelkeznek, némelyek pedig fűszerként is hasznosíthatók a konyhában.

Áfonyafarm a napelem alatt

Az USA legészakibb tagállamában, Maine területén termő vadáfonyát nem lehet magról vetni, az alacsonyra növő bokrok különleges ápolást igényelnek, az apró, édes bogyókat pedig csak a környéken értékesíthetik, mert túl sérülékenyek ahhoz, hogy a hosszú szállítást kibírják.

Élelem a belek számára: az emberi mikrobák növényi cukrokkal táplálkoznak

Egy új kutatás szerint a bélrendszerünkben élő baktériumok számára táplálékforrásként szolgál egy olyan szénhidrát, amely általában növényi fehérjékhez kötődik.

A szőlő nyári növényvédelme

A lisztharmat kórokozója a meleg nyári hónapokban tetemes károkat képes okozni, ilyenkor a betegség robbanásszerűen terjed, 25-28 °C-os hőmérsékleti optimum esetén a lappangási ideje (a fertőzéstől az első érzékelhető tünetek megjelenéséig tartó időszak) csak 5 nap. Nyáron a fertőzés következtében a levelek felszínén és fonákján lisztszerű bevonat keletkezik, amely később megbarnul.

Az egészséges öregedés újradefiniálása élelmiszerekkel

Dr. Catherine Kwik-Uribe, a Mars Edge tudományos kutatásért felelős alelnöke összefoglalta a világ népességének elöregedésével foglalkozó mélyreható tanulmány kezdeti megállapításait; kiemelve a legfontosabb tudnivalókat az étrendünkben található bioaktív anyagok egészségügyi előnyeiről.

Barlangokba szállítják az almát, így csökkentik a rezsiköltséget az olaszok

Hegyoldalba vájt barlangokban, természetes hűtőházakban tárolják a termés egy részét az észak-olaszországi almatermesztők, ezzel is csökkentve áramszámlát.

Neggst tojáshelyettesítő

A Neggst Foods GmbH kifejlesztett egy vegán tojásalternatívát, ami úgy néz ki és használható, mint a tyúktojás.

A szilva az őszi gyümölcsök szupersztárja

Az Európai Friss Csapat – az ízek ereje! program őszi workshopján Bernáth József séf egy izgalmas szilvás receptet mutatott be, de mellette kiderült az is, melyek azok a szuper tulajdonságok, amelyek miatt a szilva igazi szupersztárnak számít a gyümölcsök között.

A klímaváltozás miatt a tavak kevésbé kékülnek

Ha a globális felmelegedés folytatódik, a kék tavak világszerte zöldesbarna színűvé válhatnak - derül ki egy új tanulmányból, amely a tavak színének első globális leltárát mutatja be. A tavak vízszínének változása az ökoszisztéma egészségének romlását jelezheti. Az új kutatás a Geophysical Research Letters című folyóiratban jelent meg.