Back to top

Céltudatosság és komoly tervek

Augusztusban újabb szakág fiatal tehetségét mutatjuk be. Ezúttal a rendkívül összetett, három számból álló – díjlovaglás, cross country és díjugratás – military, vagy más néven lovastusa világában sikeres Grósz Katával találkoztunk.

A 19 éves, ebben a tanévben érettségizett lovashölgy legjobb eredményei között szerepel a tavalyi ifjúsági csapatbajnokságon elért első helyezés; valamint a szintén tavaly szeptemberben az észak-olasz­országi Palmanovában rendezett nemzetközi verseny, ahol a fiatalabb lovával az első nemzetközi versenyén CCI*-Intro kategóriában a 45 indulóból a 9. helyen zárt. Ezeken felül, amire nagyon büszke, az a tavaly nyáron Lengyelországban megrendezett strzegomi verseny, ahol a CCI2*-L kategóriában elért eredményével minősülést szerzett az ifjúsági Európa-bajnokságra.

Hogy kerültél kapcsolatba a lovakkal?

Édesanyám húgának, Jakli Norinának köszönhetően már egészen kiskoromban találkoztam lovakkal, azonban rendszeresen lovagolni csak nyolc éve, versenyezni pedig hat éve kezdtem, szintén Norina biztatásának köszönhetően, aki jártas mind a díjugratás, mind a military világában.

Hol készülsz a versenyekre és miért pont ezt a szakágat választottad?

Székesfehérváron, az Iszkai úti lovardában kezdtem el lovagolni, és azóta is itt vagyok. Norinával kezdtem el először dolgozni, ő az, aki mindig elérhető számomra, bármikor bármilyen aprósággal fordulhatok hozzá.

Az ugróedzőm a kétszeres olimpikon Sós Attila, akivel már lassan három éve dolgozunk közösen.

A díjlovas­edzőm több mint egy éve Decsi Enikő. Két saját lovam van, de sérülés miatt most csak az egyikkel tudok versenyezi. Rajtuk kívül több csikót is lovagolok.

A lovardánkban szinte mindenki, aki járt versenyekre, az lovastusázott is, így számomra is evidens volt, hogy kipróbálom magam ebben a szakágban. Az első te­rep­edzésem után már százszázalékosan biztos voltam abban, hogy ebbe az irányba szeretnék én is elindulni.

Ha visszaemlékszel az első versenyekre, miről mesélnél?

Az első versenyeimmel kapcsolatban talán az a bizonyos újdonság érzése hiányzik a legjobban. Amikor még nem tudtam igazán, hogy mire számítsak, csak a korábban elképzelt dolgokra tudtam hagyatkozni, és az a rendkívüli izgalom, amivel vártam egy-egy versenyt.

Félreértés ne essék, a mai napig várom az összes versenyemet, de azt az érzést már sosem fogja visszakapni az ember, amit akkor érzett, amikor életében először pakolta össze a felszerelését egy versenyhez.

Az iskolában hogyan fogadták, hogy lovakkal foglalkozol és versenyzel?

Ha visszagondolok, mindig segítőkészek és érdeklődőek voltak a témával kapcsolatban. Az volt nekik furcsa eleinte, hogy szinte sosem volt semmi szabadidőm. Azért ehhez viszonylag hamar hozzászoktak, és idővel én is ügyesebben, jobban tudtam beosztani az időmet.

Most érettségiztél, hogy tudtad összeegyeztetni a tanulást a lovaglással? Hol tanulsz tovább?

Májusban már csak a három alaptantárgyból érettségiztem, mivel angol és német nyelvből korábban megcsináltam az előrehozott érettségit. Így viszonylag könnyű dolgom volt most, de ehhez az is kellett, hogy a nyelvekre nagy hangsúlyt fektettem korábban.

Jelentkeztem ugyan egyetemre, de a következő tanévben biztosan nem megyek el, szeretnék halasztani egy évet, és ebben az egy évben még jobban a lovaglásra koncentrálni.

Egyelőre még nincsen konkrét elképzelésem, hogy pontosan hol szeretnék lenni tíz év múlva, vagy hogy mivel fogok foglalkozni, de abban szinte biztos vagyok, hogy a lovaglás kiemelt szinten az életem részét fogja képezni a jövőben is.

Ki a példaképed és miért?

Ha valakit meg kell neveznem példaképemnek, akkor Norinára tudok először gondolni. Rendkívül sokat tudtam tanulni tőle az évek során, motivációja és kitartó munkája példaként szolgált, a lovakhoz való hozzáállása és figyelmessége a mai napig segít, hogy olyan lovassá válhassak, amilyenné egyszer majd szeretnék. Még egy személy, akit szeretnék megemlíteni, az Michael Jung, akit sajnos még nem ismerek személyesen.

A háromszoros olimpiai bajnok tudása kiemelkedő még a világ legjobbjai között is. Sikerei elképesztőek és olyan eredményeket ért el ebben a sportban, amiről a legtöbben még álmodni sem mernek.

A következő időszakban csakis a lovaglásra koncentrálsz, milyen terveid vannak?

Leginkább sikeres nemzetközi szereplések. Fiatalabb lovammal július végén fogok először CCI2*-os kategóriában versenyezni, a jövő év folyamán pedig szeretnék majd még egy kategóriával feljebb lépni. Hosszabb távú terveim közt a fiatal lovas Európa-bajnokság szerepel, de természetesen ez sok mindenen fog még múlni.

Katona Linda

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2022/8 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Forró napok, izgalmas versenyek

Budapesten, a Nemzeti Lovardában zárult a díjugratók 2022-es évi Grand Prix-sorozata. Kecskemét és Bábolna után magas nevezőszámmal bonyolította le a szervező a harmadik fordulót is, a nagy júliusi meleg ellenére. A négynapos versenyhétvégén izgalmakból sem volt hiány, de tiszta és fair versenyzést láthatott a közönség.

Több mint húsz újabb Vágta-résztvevő

Zajlanak az Elővágták országszerte; vannak frissen debütáló és rutinos helyszínek egyaránt: legutóbb Abonyban, Belegrádon, Gyenesdiáson és Hosszúfalun rendezték meg a Nemzeti Vágta előfutamait.

Álmok nélkül nincsen siker! – Kelemen Zénó

Fiatal tehetségeket bemutató sorozatunkban ezúttal a galoppsport irányába tekintettünk, és Kelemen Zénó zsokéjelölttel beszélgettünk, aki 2017-ben került a zsokéiskolába, most Soltész András istállójában dolgozik. Azt vallja, hogy megpróbáltatások nélkül a sikernek nem is volna ennyire édes az íze, és minden eddigi győzelmének úgy örült, mintha az első lett volna.

A legkiválóbbakat díjazták

Az Európai Faiskolák Szövetsége (ENA) kezdeményezte a Több zöld várost Európának hároméves népszerűsítő programot, melyhez hazánk 2021-ben kapcsolódott. Ezzel több európai ország között Magyarország is lehetőséget kapott arra, hogy együttműködjön és támogassa a szakmán belüli párbeszédet a zöldfelület szerepének fontosságáról. A program hazai felvállalója a Díszkertészek Szakmaközi Szervezete lett.

Szállítási támogatás, előlegkifizetés, kárenyhítés

A tervek szerint október 3-9. között lehet majd benyújtani a kérelmeket a tömegtakarmányok szállítási költségeinek támogatására. Az aszálykárok enyhítését szolgáló intézkedés részleteiről a Magyar Államkincstár tájékoztatott.

Az olimpiai szereplés a hosszútávú célja a magyar díjugratóknak

Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke a közmédiának kijelentette: a díjugratóknál be kellett fejezniük az önámítást, hogy a válogatottnak legyen esélye kijutni a 2024-es párizsi olimpiára.

XVI. Bükkösd Kupa

Augusztus első hétvégéjén zajlott a XVI. Bükkösd Kupa. A versenyzői létszám a megszokotthoz képest kicsi volt, a nagy hőségben sokan nem vállalták a versenyzést, ennek ellenére jó hangulatú volt a két nap, befutóval megemelve a verseny érzetét.

Nem volt kérdés, hogy tanítani szeretném a szakmát

Napjainkban sajnos a kevés fiatal választja hivatásának a mezőgazdaságot – az okok között pedig az elmúlt időszakban az oktatás is szerepelt. Egy elhivatott évfolyamtársammal beszélgettem az agrárképzésről, egy középiskolai szakoktató szemszögéből.

A legjobb fakitermelők

Erdészetek munkatársai, fakitermeléssel foglalkozó vállalkozások, tűzoltóságok, erdészeti iskolák állítottak ki négyfős csapatokat a Stihl Országos Fakitermelő Versenysorozatra. Közülük a regionális versenyek legjobbjai, összesen 28 csapat jutott be a 35. Bábolnai Gazdanapokon rendezett döntőbe.

Alulmaradt a magyar díjugrató válogatott Varsóban

Jelentősen alulmaradt a magyar díjugrató válogatott a négycsillagos varsói csapatversenyben, az utolsó helyen zárta a finálét - tájékoztatta az MTI-t Szotyori Nagy Kristóf, a Magyar Lovassport Szövetség Díjugrató Szakágának elnöke vasárnap este.