Back to top

Erdei gasztroforradalom

Az erdő finom – ezzel a címmel jelent meg Bózsó Gyula okleveles erdőmérnök rendhagyó kötete. A szerző egy kivételes – és egyben hiánypótló – erdei gyűjteményes könyvet alkotott meg, amelyben bemutatja az erdőben található különleges, ehető alapanyagokat. Teszi mindezt úgy, hogy közben az erdei csúcsgasztronómia világába is bevezeti az olvasót.

Az erdei gasztronómia forradalma alcímet viselő könyv legfőbb küldetése, hogy fenntartható, tiszta forrásból származó, egészséges ételek fogyasztására ösztönözzön mindenkit. Lapjain kalandozva kevésbé ismert erdei „hozzávalókat” ismerhetünk meg, miközben meglepően új ízek felfedezésére nyílik lehetőségünk. Az alapanyagokról az erdő legfőbb ismerője, egy erdész, az ételek elkészítéséről pedig egy profi séf gondoskodik. A két szakma fúziójának eredményeképpen olyan hasznos tudásra tehetünk szert, melynek segítségével azután nemcsak a terepi felismerés és erdei begyűjtés, de az alapanyagok konyhai feldolgozása és elkészítése is gyerekjáték lesz.

Bükk bébilevéllel töltött derelye nyírfavíz zselével és árvacsalán-virággal; egészben sült szajkó zamatos turbolyatésztával és somkrémmel; madársóskafagylalt fenyőrügysziruppal, bodzavirághabbal és pirított bükkmakkal

– már a receptek alapján is nyilvánvaló, hogy nem hagyományos ételek kaptak helyet a részletes leírásokat és gyönyörű fényképeket tartalmazó könyvben.

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. műszaki osztályvezetőjeként dolgozó Bózsó Gyula azt vallja, hogy Az erdő finom című kötet számára egy misszió. Erdei nagykövetként hirdeti, hogy a generációk által megörökölt szakmai tudást meg kell osztani a nagyközönséggel, a mindenki számára élhetőbb és fenntarthatóbb jövő érdekében. Szerinte az erdőt nemcsak a természetben, de a konyhában is érdemes felfedezni. Ahogyan az erdőt behálózzák a turistaösvények, úgy mindenkinek lehetősége van különböző utakat bejárni.

Rendhagyó a kötet abból a szempontból is, hogy a receptek nem úgy kezdődnek: „végy egy lábast…”.

Az első lépés felhúzni a bakancsot, és elindulni az erdőbe alapanyagokat gyűjteni.

Minden vadász és horgász tudja, hogy a saját magunk által a természetben begyűjtött alapanyagok sokkal ízesebbek, gusztusosabbak és szerethetőbbek, mint azok, amelyeket boltban vásárolunk. Ez a gondolat igaz a többi erdei termékre is. Az erdőjárók által begyűjtött erdei alapanyagok, termések, hajtások, levelek, gombák mindig sokkal finomabbak lesznek. Mindenkinek érdemes lenne kipróbálni!

Az erdő finom kötet első kiadása az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításhoz kapcsolódóan, az Egy a Természettel Nonprofit Kft. támogatásával, az ÉSZAKERDŐ Erdőgazdasági Zrt. kiadásában jelent meg. Megrendelhető a www.azerdofinom.hu oldalon.

Vereb István

Fotók: Az erdő finom Facebook- és Instagram-oldalak

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2022/3 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A dobogó tetején

Az erdő mélyének csöndje a tanyája, ahová csak a vad talál, sűrű lombú fák alatt ballag, mert az erdőben leli nyugalmát. Ez az érzés él azokban, akik lelkükben őrzik a természet iránti tiszteletet és vonzalmat, és e belső késztetésüktől vezérelve döntenek majdani hivatásukról.

Fontos a származás

Hiánypótló összeállítást készített a Bajor Erdészeti Igazgatóság, amellyel a jövőben a klímabarát erdők telepítését kívánják könnyebbé tenni, jelentette be Michaela Kaniber tartományi agrárminiszter.

Kevesebb műanyagba csomagolják a sonkákat is

Újabb 14 százalékkal csökkenti a csomagoláshoz felhasznált műanyag mennyiségét a Pick Szeged Zrt., január végétől a szeletelt Pick szalámik után már a Herz sonkák is kisebb tálcaméretben és megújult csomagolásban kerülnek a polcokra - tájékoztatta a Bonafarm csoporthoz tartozó élelmiszeripari cég szerdán az MTI-t.

Az élelmiszerár-stop kivezetését szorgalmazzák az ágazati szereplők

Az első élelmiszerár-stop egy éve, 2022. február 1-jén lépett életbe. Az ágazat meghatározó szereplői szerint a felborult európai uniós piaci környezetben az ársapkák kivezetése segítené a hazai agrárium, élelmiszeripar versenyképességének megőrzését, stabilizálva hazánk élelmiszer-önellátását. Ez a termelők, az élelmiszer-feldolgozók és a kereskedők közös érdeke.

Reménykeltő ősziek, romló piacok

Mi lesz most a gabonával? Erre felelj, de őszintén, jön a további biztatás, mert elhangzott a tv-ben, hogy a liszt ára 5 százalékkal fog csökkenni. Az mit jelent a búza esetében, és azt is jó lenne tudni, hogy mennyivel lesz olcsóbb a kenyér? Érdemes az egésznek utánaszámolni, mielőtt az ember bármit mondana, vagy olyan szaktekintélyt megkérdezni, akinek a szavára eddig minden körülmények között adhattunk.

Némileg csökkenhetnek egyes élelmiszerek árai

Ez év második negyedévében várhatóan megáll az élelmiszerárak drasztikus mértékű növekedése, egyes termékpályacsoportoknál akár még fogyasztóiár-csökkenés is előfordulhat a MKB Bank és a Takarékbank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága elemzőinek prognosztizálása szerint.

Van környezetszennyezőbb a kapszulás kávénál

A kutatók azt vizsgálták, hogy összességében a kávé teljes életciklusát figyelembe véve melyik változat a legjobb és legrosszabb hatással a környezetre.

Gombák vizsgálatához nyert pályázatot az SZBK kutatója

A gombák soksejtűségének és morfogenezisének genetikai szabályozását vizsgálja tovább Nagy László, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) Biokémiai Intézetének tudományos főmunkatársa az Európai Kutatási Tanács (European Research Council - ERC) támogatásával - közölte honlapján az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó intézet kedden.

Továbbra sem optimisták a német kiskereskedők

A tavalyi visszaesés után az idén tovább csökkenhet reálértéken a kiskereskedelmi forgalom Németországban az ágazat vezető érdekképviseletének kedden közölt előrejelzése szerint.

Látható módon kell jelölni, ha rovarfehérjét tartalmaz egy termék

A vásárlók pontos tájékoztatása érdekében módosítja az élelmiszerek jelölési rendeletét az Agrárminisztérium, hogy a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők legyenek a boltok polcain - jelentette be Nagy István tárcavezető.