Back to top

Roth Turistaház

Ha Sopron belvárosát Bánfalva irányában elhagyjuk, a nyáron is kellemesen hűvös Brennbergi-völgyben haladunk nyugatra. A város határától 8 kilométerre elérjük Görbehalmot, ahonnan a tó irányába induló aszfaltos út visz fel Asztalfőre. Az utolsó hegyi szakaszon erdészeti sorompó állja utunkat. Ez már a Hidegvíz-völgy bejárata, ahol a 2021-ben átadott Roth Turistaház várja a vendégeket.

A Soproni-hegység a Keleti-Alpok nyúlványa, keleti része Magyarországhoz, nyugati sávja Ausztriához tartozik. A hegység főgerince nyugat–keleti irányú, mély völgyekkel elválasztott oldalgerincekkel tagolt.

Hidegvíz-völgy nyugati része hűvös klímájával és az égbe nyúló bükköseivel, fenyveseivel alpesi tájat idéz.

Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ támogatásával, a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében újította fel a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. a Soproni-hegység legnyugatibb táján található erdei szállását. Az ötszáz méter magas vízválasztó gerinc ölelésében, az országhatártól és Asztalfőtől (551 m) pár száz méterre, lucok és bükkök árnyékában álló, már igencsak leromlott állapotú hidegvíz-völgyi kulcsosház kelt új életre a beruházásnak köszönhetően. Az összkomfortos és önellátó épület terasza a Hidegvíz-forrás csermelyére néz. A nyáron üdítő éghajlatú völgy délies oldalán elhelyezkedő ház emléket állít Roth Gyula erdészprofesszor munkásságának is. A közelben tanösvények, a határon átnyúló turistautak és vadregényes erdőkkel borított bércek várják a vendégeket.

A Roth Turistaház szállást és nyugodt kikapcsolódási lehetőséget nyújt a leendő vendégeknek. Alsó szintjén két különálló kétágyas szoba, vizesblokk és egy tágas közösségi tér található konyhával felszerelve. Az emeletre falépcső vezet, ahol hálótermet alakítottak ki. A bejárat előtti terasz mobil asztal-pad garnitúrával tehető otthonossá. A ház mellett kiépített tűzrakó hely található. Az épület önálló fűtéssel, melegvíz-ellátással, napelemekkel táplált elektromos hálózattal, televízióval és internet kapcsolattal rendelkezik.

A csodálatos természeti adottságokkal rendelkező Soproni-hegyvidék és a Fertő tavat övező dombok turisztikai látnivalókban bővelkednek.

Ezek között kiemelkedő helyet foglalnak el a kultúrtörténeti emlékek, a források, a kilátók és a számtalan ökoturisztikai létesítmény. Nincs még egy olyan hely Magyarországon, ahol ilyen kis területen 10 kilátót láthat az erdőjáró. A Soproni Parkerdő ökoturisztikai látványosságai közül a Károly-magaslat a kilátóval, valamint a mucki Erdő Háza Ökoturisztikai Látogatóközpont és Vadaspark nyújt tartalmas kikapcsolódást.

Elérhetőség, információk, foglalás:
Telefon: +36 30 115-1806,
E-mail: rothturistahaz@taegrt.hu
Web: https://taegrt.hu/roth-turistahaz/

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2022/3 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Folyamatos a tűzifa szállítás a Szociális Tüzelőanyag Program keretében

Az energiaválság miatt idén még nagyobb a jelentősége a szociális tűzifaprogramnak, amely az 5.000 fő alatti településeken élő rászoruló családok részére nyújt segítséget. A program keretében 2374 településen mintegy 180-190 ezer rászoruló család kap a téli tüzelőjéhez segítséget. Ehhez a kormány 5 milliárd forint támogatást biztosít.

Rendkívüli kutatások a mohácsi csata tömegsírjai területén a természetvédelem égisze alatt

A Mohácsi Nemzeti Emlékhely III. számú tömegsírjának területén rendkívüli kutatások fejeződtek be a közelmúltban, amelyeknek bemutatása kiemelt célunk – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a Mohács500 konferencián, előző hétvégén, Pécsen.

Focisztárok, mint étterem tulajdonosok

A focisták nem csak a labdáért rajonganak, sokak a gasztronómia szerelmesei is. A katari labdarúgó-világbajnokság néhány sztárja étterem tulajdonosként is híressé vált.

A turizmust is a háborúhoz igazítják Ukrajnában

A háborús pusztítások helyeit, mint például Buča és Irpin, turisztikai célpontokká szeretnék tenni Ukrajnában.

Okos megoldások az európai erdőkért

A közelmúltban hatfős francia erdészküldöttség járt Magyarországon, hogy szárazságtűrő fafajokkal ismerkedjenek. Az utóbbi években ugyanis súlyos aszály, tömeges fapusztulás sújtotta a francia erdőket. A klímaváltozás következményei ott is arra ösztönzik az erdészeket, hogy új meleg- és szárazságtűrő fajok után kutassanak, és felgyorsítsák azok természetes vándorlását. Most kivételesen a franciák vetik ránk „vigyázó szemeiket”.

Milyen lesz 5 év múlva a vidéki turizmus?

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Magyar Mezőgazdaság Kft. közös Agrárakadémia sorozatának ötödik állomása Gyöngyös volt. A Károly Róbert Campus-on az előadók és a fórum résztvevői vidéki turizmus kérdéseivel, lehetőségeivel foglalkoztak. Bár a fórumon elhangzott, hogy az ágazat sok tekintetben egyhelyben toporog, a témában jártas szakértők szerint öt év múlva már más képet mutat majd.

Több fát, nagyobb területen, rosszkor vágott ki a vállalkozó - vádat emeltek ellene

Vádat emelt a Kecskeméti Járási Ügyészség három férfi ellen, aki Tiszaug és Lakitelek környékén szabálytalan fakitermeléssel számos fokozottan védett madár-, hüllő- és denevérfaj élőhelyét semmisítette meg.

Őszi sikertörténet az erdei iskolákban

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. erdészeti erdei iskolái évről-évre újragondolt, többszörösen minősített programmal dolgoznak. Miskolc óvodái és iskolái számára kiváló lehetőség a Csanyiki Erdőház, ahol október végéig 5400 főt regisztráltak. A Fónagysági Bagoly-vár 25 éve fogadja a kikapcsolódni, tapasztalni vágyó látogatókat, óvodásoktól a nyugdíjasokig. Ebben az évben csaknem 6000 vendégük volt.

Mégse lehet paintballozni a farkasokkal Hollandiában

Az ügyben eljáró holland bíróság elutasító ítélete alapján a kelet-hollandiai Gelderland tartomány visszavonta szerdán azt az engedélyt, amely lehetővé tette volna az emberek társaságát kereső, de veszélyes farkasok elüldözését paintballfegyverekkel a lakóövezetek közeléből, valamint a turisták által látogatott parkokból, különösen a Hoge Veluwe Nemzeti Parkból.

A Dunántúlra összpontosul a szelídgesztenye-termesztés

Vas, Somogy és Zala megyében termesztik a legnagyobb felületen a szelídgesztenyét. Eme héjas gyümölcs egyedi íze mellett kiváló beltartalmi értékekkel is rendelkezik – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat.