Back to top

Elismerésre méltó, amit ez a közösség véghez vitt

Az idei aszály nyomai sem voltak láthatók a kertbarát körök Stefánia palotában rendezett terménybemutatóján. Szemnek-szájnak gyönyörű termények várták az érdeklődőket frissen és feldolgozva egyaránt. Az idén 50 éves honvéd kertbarát tagozat születésnapjára emlékfát is ültettek a Honvéd Kulturális Központ kertjében, a Budapesti kertbarátok legszebb kertjei verseny díjait pedig Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára adta át.

András Károly, Radványi Imréné, Harcz Endre és Keszthelyi Gyula selyemmirtuszt ültetett a Stefánia palota kertjében
András Károly, Radványi Imréné, Harcz Endre és Keszthelyi Gyula selyemmirtuszt ültetett a Stefánia palota kertjében
Fotó: Horváth Csilla
Az utóbbi években nőtt ki a rendezvény a Stefánia palota kertjébe, mondta köszöntőjében Keszthelyi Gyula nyugállományú dandártábornok, a 2400 tagot tömörítő Budapesti Nyugállományúak Klubja elnöke. A kertbarátok kiállítása bevonzza a járókelőket is, akik mosolyogva, a kerti termények látványától is felüdülve mennek tovább. A klubelnök soron kívül oklevelet adott át a kertbarát tagozat elnökének, Radványi Imrénének, aki fáradhatatlan munkával szervezte az idei, születésnapi rendezvényt.

Az ötvenéves honvéd kertbarát tagozat tagjai közül a Honvédelmi Minisztérium Aranykor kitüntető cím ezüst fokozatát kapta Nagy Béla nyugállományú ezredes és a Honvédelemért kitüntető cím második fokozatát Radványi Imre nyugállományú ezredes. Mindketten hosszú évtizedeken át aktívan segítették a tagozat munkáját.

A kertbarátság alapja a közösségi tevékenység, ahogy azt 1916-ban a diósgyőri vasmunkások elkezdték, ezt tekintik a kertbarát mozgalom kezdetének,

mondta köszöntőjében András Károly, a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetségének elnöke. Nagyon sok múlik a jó vezetőn, aki lelkesíti a kertbarátokat, ahogyan azt honvéd kertbarát tagozat elnökei tették. Ragyogó eredményeket értek el szakmailag és közösségépítésben egyaránt.

A honvéd kertbarát tagozat elnöke, Radványi Imréné vette át a Bálint György emlékérmet Récsey Antóniától
A honvéd kertbarát tagozat elnöke, Radványi Imréné vette át a Bálint György emlékérmet Récsey Antóniától
Fotó: Horváth Csilla
A Váci utcai tisztiklubban alakult meg 50 éve a kertbarát kör, Bálint György szakmai vezetésével, elevenítette föl a kezdeteket Radványi Imréné. A 16 taggal indult tagozat létszáma napjainkra 80-ra bővült, és baráti szálak szövődtek mindannyiuk közt. Fontosnak tartják megismerni a legújabb kertészeti módszereket, rendszeres szakmai előadásokat hallgatnak, kirándulásokra, kertlátogatásokra járnak.

A honvéd kertbarát tagozat örökös tagjáról, a két éve elhunyt Bálint Györgyről özvegye, Récsey Antónia emlékezett meg.

Földbirtokos családban beleszületett a gazdálkodásba, élete végéig a munka volt a legfontosabb a számára. Ápolt kerteket Budapesten, vezette a mányi állami gazdaságot, majd a szakcikkei alapján fölkérték a Kertészet és Szőlészet szaklap főszerkesztőjének. Sokat járt a gazdák közé, hogy megismerje a gondjaikat és átadja tudását vagy éppen tanuljon tőlük. Nyugdíjba vonulása után, a televízióban szerepelve lett az ország szeretett Bálint gazdája. A honvéd kertbarát tagozat szakmai vezetését 15 évig vállalta, de soha nem szakadt meg a kapcsolata a kertbarátokkal. Emlékére egy Bálint György érmet adott át a tagozat vezetőjének Récsey Antónia, és a rendezvény alatt Bálint gazda könyveit, néhány emléktárgyát is bemutatta a Stefánia palota folyosóján berendezett tárlaton.

Az tudja legjobban méltányolni a terménybemutatót, aki maga is kertet ápol
Az tudja legjobban méltányolni a terménybemutatót, aki maga is kertet ápol
Fotó: Horváth Csilla
A Magyar Nemzeti Táncegyüttes műsora után került sor a Budapesti kertbarátok legszebb kertjei verseny eredményhirdetésére. A díjakat átadó Feldman Zsolt példaként állította a kertbarátokat az emberek elé, mert mint mondta, napjainkban azért kell küzdeni, hogy ne csak gyep és tuja legyen a kertekben, hanem virág, zöldségek és gyógynövények is.

A bemutatón ezt a sokféle ízletes és szemet gyönyörködtető terményt vonultatták föl a résztvevők.

Ez a mozgalom azt is megcáfolja, hogy a kert az elvonulás, magunkba fordulás helye – elismerésre méltó, amit ez a közösség véghez vitt, jelentette ki.

Fotó: Horváth Csilla

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ki fog sárgarépát tárolni?

Sárgarépa-termesztőknek szerveztek találkozót Zsombón, a Bálint család gazdaságában a Nunhems Hungary Kft., a BASF Hungaria Kft., a Seedplus Kft., a Koppert Hungária Kft., valamint a Carmeuse Hungária Kft. képviselői. A területbejáráson számos kérdés szóba került, a termesztett fajták, technológiai módszerek és termesztést segítő anyagok ismertetése mellett a kereskedelmi helyzetet is elemezték az előadók és a vendégek.

Törökországban is termálvízzel fűtenek

Miközben Európa-szerte sorra leállnak télre a zöldséghajtató üzemek a magas gázárak miatt, egyre több paradicsom érkezik Törökországból, mondta Fatih Kördemirci, a Kurt Group munkatársa.

Magyar páros a világranglista élén

A Spanyolországi Vicben rendezték meg a nyolcéves fiatal lovak távlovas világbajnokságát. A rendkívül taktikus 120 kilométeres pályát negyvenkét indulóból mindösszesen tizenhat ló-lovas páros fejezte be, köztük dr. Fekete Patrícia, Janita de S. José nevű lovával.

Zöldfelületek - Egy falatnyi természet

Ahogy a Kertészet és Szőlészet korábbi lapszámában már beszámoltunk róla, a Magyarország Zöld Városa díj első helyezettje 2022-ben a Budapest 13. kerületében megépült Vizafogó Park lett. A tervezés projektvezetőjét, Ripszám Eszter tájépítészt kérdeztük azokról a tervezési szempontokról, melyek segítették őket az ökologikus szemléletű új közterületi park létrejöttében.

Tulipánünnep és ingyen tulipán

A tulipán hazájában külön ünnepnapot szánnak a tavasz egyik legnépszerűbb virágjának. Január harmadik szombatján virágtengerré változik Amszterdam egyik híres, múzeumok ölelésében fekvő tere, hogy örömöt csempésszenek az emberek életébe.

GaLaBau 2022

A zöldfelületek és a szabad terek tervezésének, építésének, karbantartásának teljes körét lefedi Európa egyik legrangosabb szakkiállítása, a GaLaBau. A Magyar Kertépítők Országos Szövetsége által, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetével, a Magyar Tájépítészek Szövetségével és a Magyar Faápolók Egyesületével közösen szervezett őszi tanulmányúton részt vevő szakemberek a nürnbergi szakkiállítást is megtekintették.

Változóban a globális tőzeg kereskedelem

A tőzegtermékek - legyen szó kiváló minőségű adalékanyagokat tartalmazó közegekről vagy hobbi célú, otthoni felhasználásra gyártott keverékekről – a fő alapanyag energia- és üzemanyag-igényes kitermelése és gyártása miatt nagyon kitettek az utóbbi hónapok árrobbanásának.

Ön mennyit tud a klímaváltozásról? - Tesztelheti, továbbjutna-e a középiskolások versenyén

Bárki kitöltheti azt a tesztet, amellyel 611 középiskolás csapat birkózott meg a Magyar Tudományos Akadémia Alumni Programjában szervezett, októberben indult tanulmányi versenyen. A második fordulóba 80%-os teljesítménnyel lehetett továbbjutni, ami 152 csapatnak sikerült.

A spenót vesekőképző hatása tejjel kivédhető

A spenót sok gyerek „nemszeretem” növénye, ám rengeteg előnyös tulajdonsága van. Klorofillja ipari és gyógyászati alapanyag. Ami pedig nem előnyös, az is kis trükkel kivédhető… Klorofillja jó antioxidáns, és egy másik hatóanyaga a pihentető alvást segíti.

Adventi kertajánló

A korai sötétedéshez igazított nyitvatartási idővel, de számos hazai botanikus kert és arborétum tart nyitva a téli hónapokban. Sőt, programokkal is több helyen készülnek, ezekből válogattunk.