Back to top

Bábolnán áll Közép-Európa legöregebb akácfája

Bábolna a lovassport szerelmeseinek zarándokhelye. Az egykori Szapáry-kastélyt körülölelő impozáns épületegyüttes és park ad otthont a Nemzeti Ménesbirtoknak, amely a Bábolnai Gazdanapok alatt minden évben megnyitja kapuit az érdeklődők előtt. Szakértő idegenvezető kalauzolja a közönséget az arab ménes istállói, a fedett lovarda, a Hősök kapuja és a kocsimúzeum nevezetességei között.

A Ménesudvar központját jelentő kastélyépületet még a Ménesbirtok alapítás előtti tulajdonosa, a Szapáry család valamely tagja építette az 1700-as évek elején, a korabeli térképek tanúsága szerint a kastély a település egyik legrégibb ma is álló épülete. Az eredetileg földszintes kúriát az 1809-ben Bábolnára érkező napóleoni csapatok felgyújtották, így bosszulták meg, hogy a birtokról egy lovat sem tudtak zsákmányolni, mivel ezeket korábban a Bakonyba menekítették.

Az épületeket az 1810-es években felújították ekkor nyerték el jelenlegi formájukat.

A Ménesudvar két oldalát a kanca- és ménistállók szegélyezik itt láthatóak a bábolnai ménes büszkeségei, a nemes arab telivér és Shagya-arab fajták legszebb egyedei. Az istállók mellett látható a Hősök kapuja, ami a 1848/49-es, valamint az első és második világháborúban elesetteknek állít emléket.  

A Hősök kapuja
A Hősök kapuja
Fotó: Rass Krisztina

Az épületek által körülölelt szökőkúttal és virágokkal díszitett parkban található az ismert észak-amerikai akác, mely Közép-Európa legrégebbi akácfája.

Az akácfát még 1710-ben ültetették, azaz több mint 300 éves!
Méretei lenyűgözőek, nagyobb távolságból hatalmas tölgynek mutatkozik. Kora miatt már évtizedekkel korábban meg kellett erősíteni ágrendszerét máskülönben elpusztult volna. Kerülete 1 275 cm. Mellette látható az egyik leghíresebb ménesparancsnok, Fedlallah el Hedad Mihály mellszobra. Az Öreg akác a bábolnai Helyi Értéktár Bizottság felterjesztését követően a Komárom-Esztergom Megyei Értéktár Bizottságának döntése alapján felvételt nyert a Komárom-Esztergom Megyei Értéktárba.

Az egykori kocsiszínben rendezték be a kocsimúzeumot, ahol a méltán híres a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kocsi és lószerszám gyűjteménye található. Szakértő idegenvezető tárlatvezetése mellett lehet megtekinteni az értékes és jelentős kocsitípusokat.

Cziráky típusú kocsi
Cziráky típusú kocsi
Fotó: Rass Krisztina

A múzeumban egyebek mellett látható a Cziráky kocsi, amely stílusát és technikai értékét tekintve a mai modern fogathajtó versenyek legértékállóbb kocsitípusa. 

A kocsi feltűnően magas építésű, így négyesfogat-hajtó versenyekre is kiválóan alkalmas. A múzeumban található példány érdekessége, hogy a hagyományos mechanikai rendszerű fék mellett lábpedállal kezelhető tárcsafékkel is ellátott a két hátsó kerék.

Helyet kapott a múzeumban Gróf Károlyi József Csurgói kocsija a Móri kocsi, és a Gavallér kocsi, valamint a népies jellegű Dorozsmai, Vásárhelyi, Kőrösi kocsitípusok is. A kocsik eredeti és működőképes állapotukban tekinthető meg.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Folyamatos a tűzifa szállítás a Szociális Tüzelőanyag Program keretében

Az energiaválság miatt idén még nagyobb a jelentősége a szociális tűzifaprogramnak, amely az 5.000 fő alatti településeken élő rászoruló családok részére nyújt segítséget. A program keretében 2374 településen mintegy 180-190 ezer rászoruló család kap a téli tüzelőjéhez segítséget. Ehhez a kormány 5 milliárd forint támogatást biztosít.

Rendkívüli kutatások a mohácsi csata tömegsírjai területén a természetvédelem égisze alatt

A Mohácsi Nemzeti Emlékhely III. számú tömegsírjának területén rendkívüli kutatások fejeződtek be a közelmúltban, amelyeknek bemutatása kiemelt célunk – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a Mohács500 konferencián, előző hétvégén, Pécsen.

A méhészet művészet - „Elmondani a méheknek”

A méhekhez kapcsolódó legkülönösebb hiedelem és szokás az, amit úgy neveznek, hogy „elmondani a méheknek”, s elsősorban szláv, német és angol nyelvterületen maradt fenn. Az előző esszém végén említettem, hogy amikor meghalt egy méhész, a családtagok közül valaki kiment a méhesébe, és „elmondta a méheknek”, hogy gazdájuk eltávozott.

A turizmust is a háborúhoz igazítják Ukrajnában

A háborús pusztítások helyeit, mint például Buča és Irpin, turisztikai célpontokká szeretnék tenni Ukrajnában.

Okos megoldások az európai erdőkért

A közelmúltban hatfős francia erdészküldöttség járt Magyarországon, hogy szárazságtűrő fafajokkal ismerkedjenek. Az utóbbi években ugyanis súlyos aszály, tömeges fapusztulás sújtotta a francia erdőket. A klímaváltozás következményei ott is arra ösztönzik az erdészeket, hogy új meleg- és szárazságtűrő fajok után kutassanak, és felgyorsítsák azok természetes vándorlását. Most kivételesen a franciák vetik ránk „vigyázó szemeiket”.

Évi 60 ezer tonna alma Dél-Tirolból

A caldarói Roen szövetkezetet hat éve hozta létre két több 50 éves dél-tiroli termelő és értékesítő szövetkezet és egy nagykereskedő. Az új cég évi 60 ezer tonna almát vesz át a tagjaitól és viszi piacra a VOG konzorciumon keresztül. Az Interpoma kiállítás Fenntarthatóság az első elnevezésű túráján jártunk az új hűtő- és csomagolóházban.

A szerb sljivovica is felkerült az UNESCO szellemi világörökségi listájára

A tölgyhordóban érlelt szilvapárlat, a sljivovica csütörtökön felkerült az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) szellemi világörökségi listájára.

Több fát, nagyobb területen, rosszkor vágott ki a vállalkozó - vádat emeltek ellene

Vádat emelt a Kecskeméti Járási Ügyészség három férfi ellen, aki Tiszaug és Lakitelek környékén szabálytalan fakitermeléssel számos fokozottan védett madár-, hüllő- és denevérfaj élőhelyét semmisítette meg.

A madarak vándorlásának eddig ismeretlen pozitív hatását fedezték fel

A vízimadarak a tavaszi vándorlás során kulcsszerepet játszanak az európai szárazföldi növények elterjesztésében az északi szélességi körökre, és ezzel erősítik a növények klímaváltozással szembeni ellenállóképességét - állapították meg magyar és spanyol ökológusok a velencei-tavi tőkés récék ürülékmintáit vizsgálva.

Megújult a gödöllői Arbo Park

A Pilisi Parkerdő megújította egyik leglátogatottabb turisztikai központja, az Arbo Park elnevezésű gödöllői erdészeti arborétum turisztikai szolgáltatásait - közölte az erdőgazdaság szóvivője kedden az MTI-vel.