0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kaktuszok– akár egy autó áráért

Most hétvégén tartják Budapesten a Füvészkertben az őszi kaktuszkiállítás, melynek szervezője a Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete. A rendezvény fő témája az Astrophytum nemzetség, melyet a világon igen komoly gyűjtői érdeklődés övez és számos hibridet is kialakítottak e nemzetség megszállottjai. Ezek közül egy-egy ritka, jól sikerül egyed ára egy autó árával egyenértékű…

A kiállításról készült galériánkat itt nézheti meg.

A kiállításon számos Astrophytum nemzetségbe tartozó kaktusz faj, alfaj, és fajta megtekinthető, köztük különleges színváltozatok és ritka formaváltozatok is. Az egyesület tagjai kaktuszvásárt is tartanak a bemutató rész mellett, ahol mindenki megtalálhatja kedvenc vízraktározó növényét, hiszen az árak a 300-20 000 forint között mozognak, tehát az igazi ritkaságnak számító példányokat leszámítva igen baráti áron vásárolhatnak kaktuszokat azok, akik kilátogatnak a rendezvényre a hétvége folyamán…

Astrophytum nemzetség és hibridjei

Mexikó középső részén magas szikla kibúvásokban, vagy tüskés cserjék védelmében élnek az érdekes, többnyire szürke testű bordázott kaktuszok az Astrophytumok melyeket köznyelven hívnak csillagkaktusznak, papsapkakaktusznak vagy püspöksüvegkaktusznak is.
A nemzetséget a 18. században fedezték fel, innen erednek az első leírások is, de a kaktuszkedvelők lelkesedése ezen növények iránt azóta is töretlen, sőt az hat alapfaj és leírt változatai mellett ma már tízezres nagyságrendben megjelentek a nemzetség kertészeti változatai és keresztezései, azaz hibridjei.
Kiemelkedőek a távol-keleti, főleg japán hibridek, melyek száma ma már több ezerre tehető. A fajtákat sokszor fantázianévvel illetik, sok közülük a gyönyörűen pettyezett vagy színes testtel rendelkező példány. Nem egy jól sikerült csodálatos változat ára egy gépkocsi árával vetekszik.

Japánban külön klubja van az Astrophytum nemesítőknek, ahol komoly versenyeken mutatják be a legújabb fajtáikat, melyek gyakran növényre már nem jellemző ősállat vagy kövület testformákat mutatnak, de megjelennek a különleges virág formákat és színeket képviselő egyedek is.

Az összes Astrophytum alapfajt megtekinthető

Az MKOE kiállításán a közönség elé tárják Mexikó egyik kevés fajszámú, de igen dekoratív nemzetségét az Astrophytumok-ét, magyarán a csillagkaktuszokat. Megcsodálhatják az Astrophytum asterias, capircorne, caput-medusae, coahuilense, myriostigma, senile, ornatum fajok alapváltozatait és alfajait. Igazi kuriózumként pedig bemutatnak japán hibrideket, így képviseltetik magukat Superkabuto, Kikko, Ooibo, Fukuryu, Hekiran, Nishiki névre hallgató hibrid változatok, melyek érdekes pettyezettségükkel, csíkozottságukkal vagy gyűrődött bőrszövetükkel hívják fel magukra a figyelmet.

Van itt más is…

Mindezek mellett természetesen helyet kapnak a hazai kaktuszgyűjtők féltett kincsei, több száz kaktusz-, és pozsgás ritkaság Amerika és Afrika egzotikus tájairól, valamint a fán lakó növények képviselői, a levélkaktuszok és a szomjazó művész broméliák a Tillandsia-k.

„Aki kedvet kap a növények tartásához, az a kiállítás alatt beszerezheti élete első, vagy több századik kaktuszát, az egyesület tagjai pedig tartási tanácsokkal is ellátják az érdeklődőket. A kisgyermekes családokat kézműves programokkal is várák. A kiállítás szeptember 9. és 11. között az ELTE Füvészkertjében (Budapest VIII., Illés utca 25.) tekinthető meg naponta 9–17 óráig”-írta az egyesület felhívásában.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu