Back to top

Kaktuszok– akár egy autó áráért

Most hétvégén tartják Budapesten a Füvészkertben az őszi kaktuszkiállítás, melynek szervezője a Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesülete. A rendezvény fő témája az Astrophytum nemzetség, melyet a világon igen komoly gyűjtői érdeklődés övez és számos hibridet is kialakítottak e nemzetség megszállottjai. Ezek közül egy-egy ritka, jól sikerül egyed ára egy autó árával egyenértékű…

A kiállításról készült galériánkat itt nézheti meg.

A kiállításon számos Astrophytum nemzetségbe tartozó kaktusz faj, alfaj, és fajta megtekinthető, köztük különleges színváltozatok és ritka formaváltozatok is. Az egyesület tagjai kaktuszvásárt is tartanak a bemutató rész mellett, ahol mindenki megtalálhatja kedvenc vízraktározó növényét, hiszen az árak a 300-20 000 forint között mozognak, tehát az igazi ritkaságnak számító példányokat leszámítva igen baráti áron vásárolhatnak kaktuszokat azok, akik kilátogatnak a rendezvényre a hétvége folyamán…

Az Astrophytum nemzetségbe csak 6 faj tartozik, mégis egy igen változatos csapat jön össze a sok alfajjal, és kertészeti változattal...
Az Astrophytum nemzetségbe csak 6 faj tartozik, mégis egy igen változatos csapat jön össze a sok alfajjal, és kertészeti változattal...
Fotó: Nagy Z. Róbert
Astrophytum nemzetség és hibridjei

Mexikó középső részén magas szikla kibúvásokban, vagy tüskés cserjék védelmében élnek az érdekes, többnyire szürke testű bordázott kaktuszok az Astrophytumok melyeket köznyelven hívnak csillagkaktusznak, papsapkakaktusznak vagy püspöksüvegkaktusznak is.
A nemzetséget a 18. században fedezték fel, innen erednek az első leírások is, de a kaktuszkedvelők lelkesedése ezen növények iránt azóta is töretlen, sőt az hat alapfaj és leírt változatai mellett ma már tízezres nagyságrendben megjelentek a nemzetség kertészeti változatai és keresztezései, azaz hibridjei.
Kiemelkedőek a távol-keleti, főleg japán hibridek, melyek száma ma már több ezerre tehető. A fajtákat sokszor fantázianévvel illetik, sok közülük a gyönyörűen pettyezett vagy színes testtel rendelkező példány. Nem egy jól sikerült csodálatos változat ára egy gépkocsi árával vetekszik.

Japánban külön klubja van az Astrophytum nemesítőknek, ahol komoly versenyeken mutatják be a legújabb fajtáikat, melyek gyakran növényre már nem jellemző ősállat vagy kövület testformákat mutatnak, de megjelennek a különleges virág formákat és színeket képviselő egyedek is.

A kaktuszok virágai rövid életűek, de nagyon látványosak
A kaktuszok virágai rövid életűek, de nagyon látványosak
Fotó: Nagy Z. Róbert
Az összes Astrophytum alapfajt megtekinthető

Az MKOE kiállításán a közönség elé tárják Mexikó egyik kevés fajszámú, de igen dekoratív nemzetségét az Astrophytumok-ét, magyarán a csillagkaktuszokat. Megcsodálhatják az Astrophytum asterias, capircorne, caput-medusae, coahuilense, myriostigma, senile, ornatum fajok alapváltozatait és alfajait. Igazi kuriózumként pedig bemutatnak japán hibrideket, így képviseltetik magukat Superkabuto, Kikko, Ooibo, Fukuryu, Hekiran, Nishiki névre hallgató hibrid változatok, melyek érdekes pettyezettségükkel, csíkozottságukkal vagy gyűrődött bőrszövetükkel hívják fel magukra a figyelmet.

Van itt más is…

Mindezek mellett természetesen helyet kapnak a hazai kaktuszgyűjtők féltett kincsei, több száz kaktusz-, és pozsgás ritkaság Amerika és Afrika egzotikus tájairól, valamint a fán lakó növények képviselői, a levélkaktuszok és a szomjazó művész broméliák a Tillandsia-k.

„Aki kedvet kap a növények tartásához, az a kiállítás alatt beszerezheti élete első, vagy több századik kaktuszát, az egyesület tagjai pedig tartási tanácsokkal is ellátják az érdeklődőket. A kisgyermekes családokat kézműves programokkal is várák. A kiállítás szeptember 9. és 11. között az ELTE Füvészkertjében (Budapest VIII., Illés utca 25.) tekinthető meg naponta 9–17 óráig”-írta az egyesület felhívásában.

A klorofill hiányos példányoknak e tulajdonságuk hátrány, de mégis látványos ez a másság
A klorofill hiányos példányoknak e tulajdonságuk hátrány, de mégis látványos ez a másság
Fotó: Nagy Z. Róbert

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ki fog sárgarépát tárolni?

Sárgarépa-termesztőknek szerveztek találkozót Zsombón, a Bálint család gazdaságában a Nunhems Hungary Kft., a BASF Hungaria Kft., a Seedplus Kft., a Koppert Hungária Kft., valamint a Carmeuse Hungária Kft. képviselői. A területbejáráson számos kérdés szóba került, a termesztett fajták, technológiai módszerek és termesztést segítő anyagok ismertetése mellett a kereskedelmi helyzetet is elemezték az előadók és a vendégek.

Törökországban is termálvízzel fűtenek

Miközben Európa-szerte sorra leállnak télre a zöldséghajtató üzemek a magas gázárak miatt, egyre több paradicsom érkezik Törökországból, mondta Fatih Kördemirci, a Kurt Group munkatársa.

Zöldfelületek - Egy falatnyi természet

Ahogy a Kertészet és Szőlészet korábbi lapszámában már beszámoltunk róla, a Magyarország Zöld Városa díj első helyezettje 2022-ben a Budapest 13. kerületében megépült Vizafogó Park lett. A tervezés projektvezetőjét, Ripszám Eszter tájépítészt kérdeztük azokról a tervezési szempontokról, melyek segítették őket az ökologikus szemléletű új közterületi park létrejöttében.

Tulipánünnep és ingyen tulipán

A tulipán hazájában külön ünnepnapot szánnak a tavasz egyik legnépszerűbb virágjának. Január harmadik szombatján virágtengerré változik Amszterdam egyik híres, múzeumok ölelésében fekvő tere, hogy örömöt csempésszenek az emberek életébe.

GaLaBau 2022

A zöldfelületek és a szabad terek tervezésének, építésének, karbantartásának teljes körét lefedi Európa egyik legrangosabb szakkiállítása, a GaLaBau. A Magyar Kertépítők Országos Szövetsége által, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetével, a Magyar Tájépítészek Szövetségével és a Magyar Faápolók Egyesületével közösen szervezett őszi tanulmányúton részt vevő szakemberek a nürnbergi szakkiállítást is megtekintették.

Változóban a globális tőzeg kereskedelem

A tőzegtermékek - legyen szó kiváló minőségű adalékanyagokat tartalmazó közegekről vagy hobbi célú, otthoni felhasználásra gyártott keverékekről – a fő alapanyag energia- és üzemanyag-igényes kitermelése és gyártása miatt nagyon kitettek az utóbbi hónapok árrobbanásának.

A spenót vesekőképző hatása tejjel kivédhető

A spenót sok gyerek „nemszeretem” növénye, ám rengeteg előnyös tulajdonsága van. Klorofillja ipari és gyógyászati alapanyag. Ami pedig nem előnyös, az is kis trükkel kivédhető… Klorofillja jó antioxidáns, és egy másik hatóanyaga a pihentető alvást segíti.

Adventi kertajánló

A korai sötétedéshez igazított nyitvatartási idővel, de számos hazai botanikus kert és arborétum tart nyitva a téli hónapokban. Sőt, programokkal is több helyen készülnek, ezekből válogattunk.

Rezes lemosó permetezés: többször is megéri elvégezni

A lemosó permetezéseknek számos előnyök van: gyérítik az áttelelő kártevők, és az áttelelő kórokozók számát, és mivel nincs lomb a fákon, nem kell tartani a szer miatti perzseléstől. Ősztől tavaszig ezt több alkalommal elvégezhetjük, így a hatékonyság fokozható.

Több mint ötszáz katalán településen vezetnek be vízkorlátozást a szárazság miatt

Több mint ötszáz katalán településen, köztük Barcelonában vezetnek be vízkorlátozást, mert az idén tapasztalt rendkívüli szárazság miatt jelentősen megcsappantak a vízkészletek - közölte az El País című újság.