Back to top

Szeretni való vérebek és elegáns agarak

Duhaj, Evila, Albert és Toffy várta a gyerekeket és az érdeklődőket a 35. Bábolnai Gazdanapokon. A vérebek barátságosan tűrték a gyerekek szűnni nem akaró simogatását, a nevükkel ellentéten ugyanis békések és fegyelmezettek.

A Vérteserdő Zrt. sátrában szombaton egész nap várták a négylábúak az érdeklődőket és a gyerekeket,

amelyeket Szloboda István, a Sárréti-Portyázó Magyar agár és Alpesi tacskó Kennel tulajdonosa, a kutyák tenyésztője mutatott be.

Klein von Würtzburger Albert és Toffy alpesi tacskókopókról kiderült, hogy vadász munkakutyák és vadászatok alkalmával sebzett nagyvad utáni keresésre használják. Kiváló a szaglásuk, a sebzett vadak vérvonalát követik, ezért nevezik vérebeknek. Nevükkel ellentétben egyáltalán nem félelmetesek, barátságosan tűrték a gyerekek egész napos „rohamát”, a rengeteg simogatást.

 

Az kistermetű, alacsony tacskókopó ellentéte a kecses, karcsú, hosszúlábú magyar agár, amelyek közül Sárréti-Portyázó Duhajjal és Evilával ismerkedhettek meg a gyerekek közelebbről.  

 

A magyar agár a kilenc nemzeti kutyafajta egyike. Igazi futóalkat, mondja a tenyésztője. Magas, karcsú,

hosszú vékony lábakkal, nagy mellkassal, amelyben hatalmas szív és tüdő „tartózkodik”, fejhez simuló áramvonalas fülekkel rendelkezik.

 

Hihetetlenül gyors, rövidtávon képes 70 kilométeressel, sebességgel futni, de hosszú távon is tudja tartani az 50 kilométeres gyorsaságot.

 

Rendkívül éles a látása, az ebek sólymának is nevezik, tudtuk meg Szloboda Istvántól. Színük fekete vagy sárga, esetleg ennek keveréke, amit tigris csíkosnak neveznek. Az agaraknak különleges nyakörveket készítenek, amely a nyakuknál kiszélesedik. Erre azért van szükség, mert hirtelen hatalmas erővel indulnak meg, ha meglátják a zsákmányt, és a vékony nyakukat felsebezné a keskeny nyakörv.

Tenyésztőjük szebbnél szebb bőr nyakörveket készít az elegáns agaraknak, mert vadászkutyák tenyésztése mellett, szíjjártó bőrműves is. Ezzel a régi mesterséggel is megismertette a gyerekeket, akik kipróbálhatták a bőrkarkötők készítését is a Vérteserdő Zrt. sátrában a szombati családi napon.  

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

"Lenn az alföld tengersík vidékin"

Magyarország egyik legszélsőségesebb éghajlati adottságokkal rendelkező térségében gazdálkodik a Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. A Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megye déli részét magába foglaló működési területén az erdőgazdálkodási, faipari és vadgazdálkodási feladatok mellett nagy hangsúlyt helyez a közjóléti tevékenységre.

Vadgazdálkodás a háború árnyékában

A háborúra tekintettel a tavasz kezdetén Ukrajna egész területén, így Kárpátalján is megtiltották a hatóságok a közelben lakók és a rendszeres túrázók számára az erdőlátogatást, később pedig a soha nem tapasztalt aszály okozta vészhelyzet miatt léptettek életbe korlátozásokat.

Az új erdők nem pótolják az előttük kivágottakat

Az országos és a nemzetközi szintű erdősítés megnöveli a szén elnyelését, ami elérhetővé teszi az Európai Unió klímasemlegességi céljait. Ehhez azonban az erdőméret növelése mellett az erdőállományok korát is emelni kell, ami ellentmond a jelenleg kialakult energiaválság okozta gyakorlatnak.

Kihalt az uhuzás napjainkra

A dúvadgyérítés a vadgazdálkodás egy sarkalatos pontja. Legyen szó szőrmés vagy tollas kártevőről, kordában tartásuk, állományszabályozásuk elengedhetetlen. Így volt ez több mint száz évvel ezelőtt is. Manapság puskán kívül főként különféle csapdákkal lehet tizedelni állományukat, de hathatós módszer napjainkban nincs igazán, egyebek mellet köszönhetően a nem elégséges időráfordításra.

A hétvégén rendezik meg a Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált

December 9-10-én rendezik meg a XIII. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált, amelyen a hagyományoknak megfelelően idén is kiosztják az Év kiváló magyar méze verseny elismeréseit - közölték a szervezők az MTI-vel.

Januárban indul a Településfásítási Program harmadik üteme

A Program folytatásában ismét a 10 ezer fő lélekszámúnál kisebb, magyarországi települések igényelhetnek fákat. 10 000 db sorfa áll majd rendelkezésére, amiből 2000 darabot a 2023 tavaszi, 8000 darabot pedig az őszi ültetési időszakban szállítanak ki - közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.

Baranyai erdész lett az Országos Erdészeti Egyesület alelnöke

A hazai erdészet legfontosabb és legpatinásabb szakmai szervezete, az idén 155 éves Országos Erdészeti Egyesület nemrégiben tartotta küldöttgyűlését. Az eseményen újraválasztották elnöknek Kiss Lászlót, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatóját. Az egyesület általános alelnöke Ripszám István, a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatója lett.

Kutyakiképzés, szolgálatikutya-tartás és állatvédelem

500 millió forintos keretből 187 kifejezetten az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetet támogatott a kormány – jelentette be Ovádi Péter az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos az Állatorvostudományi Egyetemen rendezett „kutyás napon”.

Folyamatos a tűzifa szállítás a Szociális Tüzelőanyag Program keretében

Az energiaválság miatt idén még nagyobb a jelentősége a szociális tűzifaprogramnak, amely az 5.000 fő alatti településeken élő rászoruló családok részére nyújt segítséget. A program keretében 2374 településen mintegy 180-190 ezer rászoruló család kap a téli tüzelőjéhez segítséget. Ehhez a kormány 5 milliárd forint támogatást biztosít.

Okos megoldások az európai erdőkért

A közelmúltban hatfős francia erdészküldöttség járt Magyarországon, hogy szárazságtűrő fafajokkal ismerkedjenek. Az utóbbi években ugyanis súlyos aszály, tömeges fapusztulás sújtotta a francia erdőket. A klímaváltozás következményei ott is arra ösztönzik az erdészeket, hogy új meleg- és szárazságtűrő fajok után kutassanak, és felgyorsítsák azok természetes vándorlását. Most kivételesen a franciák vetik ránk „vigyázó szemeiket”.