Back to top

A legjobb fakitermelők

Erdészetek munkatársai, fakitermeléssel foglalkozó vállalkozások, tűzoltóságok, erdészeti iskolák állítottak ki négyfős csapatokat a Stihl Országos Fakitermelő Versenysorozatra. Közülük a regionális versenyek legjobbjai, összesen 28 csapat jutott be a 35. Bábolnai Gazdanapokon rendezett döntőbe.

Fotó: Kiss Gergely
Mi favágóknak mondanánk őket, ők azonban inkább a fakitermelő megnevezést szeretik. Ők azok a szakemberek, akik az erdők megújítását, karbantartását azzal végzik el, hogy kivágják a vágásra érett faállományt. 2011-ben indult a STIHL Országos Fakitermelő Versenysorozat, melynek célja az erdei fakitermelési munka biztonságának növeléséhez elengedhetetlen védőfelszerelések és munkavédelmi ruházat bemutatására.

Az országos bajnokság versenyszámai a fakitermelés során végzett feladatok gyors, pontos és biztonságos végrehajtását modellezik.

Az úgynevezett kombinált versenyszámban, ahol a végén mind a négy csapattag dolgozik, a versenybíró leállítja a rönkhasító fejszést, ha egy másik versenyző a lendítési irányban van éppen. A verseny a díjugratáshoz, militaryhoz hasonlóan időre és hibapontra megy, vagyis igazán helyén volt a döntő Bábolnán.

A zsűri a vágás minőségét értékeli
A zsűri a vágás minőségét értékeli
Fotó: Kiss Gergely

Délelőtt és délután is pontos időbeosztás szerint hét pályán zajlott a viadal. Először egy fa kidöntéséhez szükséges bevágásokat készítette el a csapat első tagja, a második egy szép, egyenletes szeletet vágott le egy rönkből úgy, hogy az alulról és fölülről is megindított vágásoknak találkozniuk kellett. A harmadik csapattag legallyazott egy rönköt és miután a társa bejelölte rajta a vágási helyeket, rönkökre vágta. Ekkor lett mind a négy versenyzőre szükség, ketten fejszével kettéhasították a rönköket (ha valamiért nem hasadt, akkor láncfűrésszel rásegítettek), a végén pedig egyenes vonalra igazítva úgynevezett sarangba rakták a rönköket.

Döntés versenyszám
Döntés versenyszám
Fotó: Kiss Gergely

A kombinált versenyszám mellett a versenyzőknek stílszerűen a Stihl láncfűrészen kellett a láncot megigazítaniuk és a fűrészlapot megfordítaniuk – ezt a műveletet mindannyian könnyedén elvégzik munka közben is. Nem véletlen, hogy még a bírók figyelő tekintete alatt is többen is 20 másodperc alatt teljesítették a feladatot. Ugyan a 8 másodperces rekordot nem döntötték meg, de a 15-19 másodperc is igazán lenyűgöző.

Szerelés versenyszám
Szerelés versenyszám
Fotó: Kiss Gergely

A verseny első harmadába a fiatalok, a 18-19 éves szakiskolások még nem értek oda, mert kiderült, ez az a szakma, ahol az ügyesség mellé mindenképp szükség van a nyers erőre, amit évek kemény munkájával lehet csak megszerezni.

Fotó: Kiss Gergely

A 2022-es STIHL Országos Fakitermelő Versenysorozaton 1. helyezettje 241 ponttal az Északerdő 100 (Lengyel Lajos, Máté Viktor, Kiss Attila, Pankotai Zoltán). A 2. helyezett 261 ponttal a Ritrovi Kft. - Mecsekerdő Zrt. közös csapat (Rittlinger Róbert, Juhász István, Bakó László, Bakó András). A 3. helyezett pedig 290 ponttal a Gemenc Zrt. csapata lett (Mézes Gergely, Hideg Bence, Papp László, Bottyán Péter)

A STIHL Országos Fakitermelő Versenysorozat győztesei
A STIHL Országos Fakitermelő Versenysorozat győztesei
Fotó: Kiss Gergely

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Magyar páros a világranglista élén

A Spanyolországi Vicben rendezték meg a nyolcéves fiatal lovak távlovas világbajnokságát. A rendkívül taktikus 120 kilométeres pályát negyvenkét indulóból mindösszesen tizenhat ló-lovas páros fejezte be, köztük dr. Fekete Patrícia, Janita de S. José nevű lovával.

Zöldfelületek - Egy falatnyi természet

Ahogy a Kertészet és Szőlészet korábbi lapszámában már beszámoltunk róla, a Magyarország Zöld Városa díj első helyezettje 2022-ben a Budapest 13. kerületében megépült Vizafogó Park lett. A tervezés projektvezetőjét, Ripszám Eszter tájépítészt kérdeztük azokról a tervezési szempontokról, melyek segítették őket az ökologikus szemléletű új közterületi park létrejöttében.

Ön mennyit tud a klímaváltozásról? - Tesztelheti, továbbjutna-e a középiskolások versenyén

Bárki kitöltheti azt a tesztet, amellyel 611 középiskolás csapat birkózott meg a Magyar Tudományos Akadémia Alumni Programjában szervezett, októberben indult tanulmányi versenyen. A második fordulóba 80%-os teljesítménnyel lehetett továbbjutni, ami 152 csapatnak sikerült.

Az „aranyhomok” összetéveszthetetlen zamata

Kecskemét modern megyei jogú város, mely egyes részeiben megtartotta mezővárosi jellegét. E nagy múltú település keleti szegletében, a belvároshoz és a városi körgyűrűhöz egyaránt közel, egy csöndes utcában található a KEFAG Zrt. Juniperus Park Hotele. A megszálló vendégeket madárcsicsergéssel fűszerezett nyugodt környezet és svédasztalos reggeli vagy félpanziós ellátás várja.

Az erdősítés nem csupán faültetés

Az ENSZ a 2021-30 közötti időszakot az ökoszisztémák visszaállításának szenteli. Ennek keretében nagyszabású erdőtelepítési programokat indít világszerte. A szervezet által november közepén, Egyiptomban megrendezett Klímaváltozási Konferencián az EU és 26 nemzet 16 milliárd dollárt szentelt arra, hogy az erdőket segítsék. Főként azért, mert a fák széntároló kapacitása nagyban hozzájárul a klímaváltozás lassításához.

Panoráma a Kilátók Királynőjéről – már online is

Milyen a kilátás a Zsófia-kilátóról? Milyen az idő Lillafüreden? Az ilyen kérdésekre már otthonról, vagy akár egy mobiltelefonról is választ lehet kapni.

Több mint száz dámlapátos esett Gúthon

A megszokotthoz képest később kezdődött és novemberre is áthúzódott idén a dámbikák barcogása, jó eséllyel október 10-e után lehetett barcogó bikára vadászni a NYÍRERDŐ Zrt. Gúthi Erdészetének területén. A szárazság miatt a tényleges trófea-súly jellemzően elmaradt a becsült súlytól, ezért a szakemberek úgy határoztak, hogy a visszarakás jeleit nem mutató, kapitális agancsú bikákat nem hozzák terítékre.

Etyeki sörsiker Londonban

Több mint 40 ország, közel 700 nevezett tétele között ért el ezüst- és bronzérmet a szakmai körökben a világ legjelentősebb sörversenyének tartott International Beer Challenge-n az Etyeki Sörmanufaktúra, Londonban.

Erdészeti kutatások története, helyzete és perspektívái a Magyar Tudomány Ünnepén

Az MTA Erdészeti Tudományos Bizottságának eseményén az elmúlt időszak legfontosabb kutatási témáit és eredményeit mutatták be Az erdészeti tudományok története Magyarországon címmel megjelent kötet mellett, melyben a szerzők összegyűjtötték 1897-től, az önálló Erdészeti Kísérleti Állomás megalapításától kezdve a legfontosabb kutatási témákat és eredményeket.

Vadcseresznyék a Bakonyban

A vadcseresznye nyáron elvegyül az erdő fái között, csak az élesebb szemű természetjárók szúrják ki keresztben szalagos vörösesbarna kérgét. Tavasszal egy kicsit könnyebb a dolgunk, hiszen fehér virágú magas fája messziről virít. Igaz, ilyenkor sok apróbb termetű fehér bokor és fa virágzik, amivel össze lehet téveszteni.