Back to top

Mezőföld, egy jobb sorsra érdemes vidék

A Közép-Duna mente hazánk legújabb kiemelt fejlesztési térsége, mely három megye közös metszete, s 99 települést foglal magába. A térségben működő Közép-Duna Menti Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. közösen nyert el pályázatot a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel, melynek legfőbb célja a precíziós mezőgazdasági technológiák bevezetésének és elterjesztésének elősegítése a térségben.

A projekt 2022. április 01-én elindult, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Közép-Duna Menti Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. az eddig elvégzett szakmai feladatokról gazdafórum keretében tartott tájékoztatást Cecén.

Fotó: viniczai

„Soha nem volt ilyen mértékű kihívás a mezőgazdaságban” - hívta fel a figyelmet Gyuricza Csaba. A MATE rektora hozzátette, nemzetbiztonsági szempontból ma az élelmiszer és az energia ellátásnak kiemelt szerepe van, az élelmiszer önrendelkezéshez már a korszerű technológiák is hozzájárulnak. A precíziós gazdálkodás területén már több eredményt ért el az egyetem, ehhez rendelkezésre állnak az eszközeik, a szoftverek. Talán ma még sokaknak távolinak tűnik, de

a technológia váltás elkerülhetetlen. Ugyan nem minden gazdának kell önállóan ilyen eszközökkel rendelkeznie, egyre fontosabbá vélik a társulás, az integráció.

A Közép-Duna Menti térség elsősorban a Duna-völgyi területet és az egymással szorosabban együttműködő Mezőföldi és Kiskunsági települések összességét jelenti. A gazdafórumon felszólaló Grónay Andrea, a KDMFÜ ügyvezetője kiemelte, korábbi évtizedekben belső perifériának tekintett terület-együttes, a közös értékek megerősítésében és az együttműködésben érdekelt. A tervezett fejlesztési tevékenységek térségi szemléletet, folyamatos fejlesztési együttműködést, hatékony szervezeti koordinációt igényelnek a központi és a helyi, valamint a térségi, megyei önkormányzati és a kormányzati szereplőktől. Ehhez nélkülözhetetlen a szélesebb körű térségi együttműködés kialakítása, a meglévő kapcsolatrendszer megerősítése, a professzionális térségfejlesztési szervezet működtetése. A fejlesztési tevékenység rendkívül szerteágazó jellege a hazai és európai uniós fejlesztési lehetőségekkel is összekapcsolódik.

Fotó: viniczai

A Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács munkaszervezetként működő ügynökség azzal a céllal alakult, hogy segítse a 2020. július 1-jén létrejött, Közép-Duna Menti Kiemelt Térség versenyképessé válását, valamint, célzottan támogassa a térségi piaci szereplőket a gazdaságfejlesztési területeken.

A térségben az agrárium kiemelkedő jelentőségű, mintegy 21 ezer cég foglalkozik szántóföldi növénytermesztéssel, kertészettel, állattenyésztéssel, erdő- és vadgazdálkodással.

A szakember rámutatott, kevés munkaerő, hiányszakmák, alacsony szakképzettség, gépesítés hiánya jellemzik a térséget. Ezzel szemben ott van a jó termőtalaj, a magas őstermelői létszám, a termelői közösségek, a termékek széles kínálata, a halastavak, és nem utolsósorban három borvidék.

A projekt első lépéseként a precíziós gazdálkodás megismertetését, elterjesztését kezdték meg. Ennek keretében mintaterületeket jelöltek ki, a mérések folynak, amit a megvásárolt nyolc ipari drón is segít. Ezeket, valamint a talajvizsgálat eszközeit is bemutatták az érdeklődőknek a gazdafórumot követő szántóföldi bemutatón.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Törökországban is termálvízzel fűtenek

Miközben Európa-szerte sorra leállnak télre a zöldséghajtató üzemek a magas gázárak miatt, egyre több paradicsom érkezik Törökországból, mondta Fatih Kördemirci, a Kurt Group munkatársa.

GaLaBau 2022

A zöldfelületek és a szabad terek tervezésének, építésének, karbantartásának teljes körét lefedi Európa egyik legrangosabb szakkiállítása, a GaLaBau. A Magyar Kertépítők Országos Szövetsége által, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetével, a Magyar Tájépítészek Szövetségével és a Magyar Faápolók Egyesületével közösen szervezett őszi tanulmányúton részt vevő szakemberek a nürnbergi szakkiállítást is megtekintették.

A jövő vívmányai a mai mezőgazdaságért

A digitalizáció sok mindenben segít, de a valóságtól nem szabad elszakadni. Nem helyettesítik a szakembert, inkább segítőkezet nyújtanak. Hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a vállalkozók megfeleljenek a mai kor kihívásainak, versenyképesek legyenek, és – ami nagyon fontos – a fiatalok számára vonzóbbá tegyék az agráriumot, megfelelő életpályát nyújtsanak.

Paprikaidény-zárás az Univernél

A szabadföldi paprikatermesztés befejezését követően az Univer Product Zrt. Kecskemét-Hetényegyházai telephelyére hívta azokat a termelőit, akik a pritamin-, kápia-, édes és erős fűszerpaprika-beszállításaikkal a legnagyobb mértékben járultak hozzá az eredményes felvásárlási szezonhoz.

Akár a szerencseszámuk is lehetne

Tizenkét állomásos európai roadshow keretében mutatja be új 700-as szériáját a Fendt. Magyar­országra november közepén érkezett a bemutató, Zsámbékon a német vállalat és az AXIÁL Kft. képviselői ismertették a gyártó legújabb, egyben legkelendőbb, a gazdák által legkedveltebb típusának, a hetedik generációs erőgépeknek az előnyeit.

A növényvédőszerek miatt veszítheti el hatékonyságát az antibiotikum-terápia egyik utolsó védvonala?

Az antibiotikum-rezisztencia globális terjedésének köszönhetően az elmúlt években számos humán- és állatgyógyászati készítmény veszített hatékonyságából, így a fertőző betegségek leküzdése mind nagyobb kihívás elé állítja az orvostudományt. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatói az egyik legjelentősebb opportunista kórokozó baktériumfaj, a Pseudomonas aeruginosa esetében fedeztek fel kulcsfontosságú összefüggést a növényvédőszer-használat és az antibiotikum-rezisztencia kialakulása között.

Két új tudományterületi rangsorra került fel a MATE

A gazdasági és a műszaki tudományokkal foglalkozó egyetemek közt is a legjobbak közé került a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem a legfrissebb Times Higher Education rangsor szerint, miközben az élettudományi rangsorban is javította korábbi eredményeit.

A magyar mezőgazdaság megérkezett a XXI. századba Kisdombegyházán

A szarvasmarha állomány állatjóléte, a dolgozók munkakörülménye, a tej minősége és a termelés mennyisége is javult Kisdombegyházán – mondta Nagy István agrárminiszter az Agro-Ferr Kft. szarvasmarha istállójának átadásán, csütörtökön.

Farm-menedzsment rendszerrel és drónokkal segítik a magyar gazdákat

Ma már nem lehet érzésből színvonalas, versenyképes és fenntartható mezőgazdálkodást folytatni, az agrárium ugyanis komoly csúcstechnológiai és tudásintenzív ágazattá vált – mondta Dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora a Dunapatajon tartott gazdanapon. A MATE, a Közép-Duna Menti Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. és az Agrárközösség Kft. közös projektjének legfőbb célja is az, hogy 99 településen segítse a legkorszerűbb agrárdigitalizációs eszközök elterjedését.

Díjeső a Fendt 700 Vario Gen7 szériának

A Fendt 700 Vario széria 1998-as bevezetése óta számos díjat nyert és azóta is a Fendt legkelendőbb termékcsaládjának számít.