0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Kezdődik az Ifjú Kócsagőr Program országos döntője

Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, immár kilencedik alkalommal megrendezett Ifjú Kócsagőr Program célja, hogy a 18-24 éves korosztály számára betekintést nyújtson a természetvédelembe, valamint bemutassa és népszerűsítse a gyakorlati természetvédelmi tevékenységeket.

Az Ifjú Kócsagőr Programban 2022-ben részt vevő 64 fiatal közül a 10 legjobb, egy-egy nemzeti park igazgatóságot képviselő versenyző nem kisebb dologra vállalkozik, minthogy talpraesettségével, szakmai ismeretével, tájékozódási képességével és ügyességével az egész országnak bizonyítsa, érdemes a három napos döntő fődíjának elnyerésére. A megmérettetésnek a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság dévaványai bemutatóhelyén, a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontban biztosít méltó helyszínt 2022. szeptember 21-23. között.

A versenyen olyan problémákat és helyzeteket fognak szimulálni a megmérettetés rendezői, amelyek a természetvédelmi őrök mindennapi munkájában is előfordulnak, de az elmúlt évek tapasztalatai alapján ügyességi feladatokra is számíthatnak a verseny résztvevői. Dévaványán természetesen Európa legnagyobb testtömegű röpképes madarával, a magyar puszta és a Körös-Maros Nemzeti Park emblematikus fajával, a túzokkal kapcsolatban is várnak érdekességek a versenyzőkre.

Az országosan meghirdetett programban idén 64-en kaptak lehetőséget az aktív részvételre. Minden versenyzőt egy-egy természetvédelmi őr segített mentorként a területi döntőkre való felkészülésben.

A kócsagőr-jelöltek a mentoruk mellett eltöltött kéthetes szakmai gyakorlaton betekintést kaptak a Természetvédelmi Őrszolgálat munkájába, megismerték az adott nemzeti park táji és természeti értékeit.

Ezt követően területi döntők során dőlt el, kik lesznek azok, akik a Körös-Maros Nemzeti Park kiemelkedően értékes területein tartott országos döntőben megmérkőzhetnek a fődíjért és azzal járó jutalmakért.

A tét a „Tutajos és Matula Díj”, a legjobb versenyző ugyanis elnyeri a Tutajos, felkészítője pedig a Matula díjat. Amellett, hogy a nyertes páros egy elképesztő 5 napos tanulmányúton is részt vehet majd a romániai Erdélyi-szigethegység Natúrparkban, a többiek sem szomorkodhatnak, hiszen helyezéstől függően – a rengeteg élmény mellett – értékes természetvédelmi ajándékcsomagokkal gazdagodnak.

A program és az országos döntő támogatói között szerepel az Agrármisztérium, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet, a Hortobágyi Nonprofit Kft., a Kiskunsági Nemzeti Park Alapítvány, illetve a hazai nemzeti park igazgatóságok.

Forrás: AM Sajtóiroda