Back to top

A mobil sajtáros fejőgép és az utófürösztő használata kisgazdaságban

Háztáji kisgazdaságként mobil sajtáros fejőgépet használunk. Egy kiépített fejőberendezés jóval költségesebb lett volna, illetve az istálló kialakítása sem tette teljes egészében lehetővé. Kicsivel kevesebb, mint két évvel ezelőtt – az első tehenem ellése előtt két nappal – vásároltuk meg a mobil sajtáros fejőgépet, mely azóta is remek szolgálatot tesz.

Egy kisebb gazdaság számára teljesen praktikus a sajtáros fejőgép – a sajtár megfelelő méretű és könnyen mozgatható. Fejés előtt fogom a fejőgépet, és mint egy kiskocsit, lehúzom az istállóba, a fejés végén pedig a tejjel teli sajtárt sem kell cipelnem, hiszen csak húznom kell a kerekeken guruló szerkezetet. Az állatokat egyáltalán nem zavarja, nem ijednek meg tőle, mikor melléjük állítom.

A fejőgépem egyidejűleg egy egyed fejésére alkalmas – jelenleg három üszőt fejek.

Tőgymosás nedves törlőkendővel
Tőgymosás nedves törlőkendővel
Miután megmosom a tehenek tőgyét, kifejem az első tejsugarakat, majd elfordítom a fejőgép kapcsolóját, ami pár másodperc múlva ütemesen kattogni kezd. A kollektor szelepének segítségével bekapcsolom a vákuumot és felhelyezem a fejőkelyheket a tőgybimbókra. A vákuumszint folyamatos ellenőrzésére külön vákuummérő óra áll rendelkezésre – különböző színekkel jelezve, mennyire megfelelő az adott vákuumszint az állat számára –, illetve szükség esetén változtatni is tudom azt. Az átlátszó műanyag kollektorfedélen át jól látható, ha például az egyik tőgynegyed hamarabb kifogy, mint a többi.

Hasonlóképp előnyös az átlátszó mű­anyag sajtárfedél is, melyen keresztül figyelemmel követhető, mikor telik meg a sajtár tejjel. Ez különösen hasznos, amennyiben egymás után több tehenet fejünk.

Nem gondolom ugyanis, hogy háztáji gazdaságban a harminc literes sajtárt egyetlen tehén egy fejés alkalmával csordultig teletölti tejjel.

Két típusú sajtár kapható az általam használt fejőgéphez: az egyik rozsdamentes acélból készült – nekem jelenleg ilyen van használatban –, a másik pedig műanyagból, átlátszó mérőskálával ellátva, ami több tehén fejése esetén az egyedi tejtermelési mennyiségek követésére alkalmas – ez rendkívül hasznos lehet például az állatok egyedi abrak­adagjának megállapítására.

Lili, a legelső tehenem nyugodtan tűri a fejést
Lili, a legelső tehenem nyugodtan tűri a fejést

A villanymotorra szerelt vákuumszivattyún zajcsillapító is van, így sem az állatokat, sem az állatok körül dolgozókat nem zavarja a fejéssel járó zaj. Több szakmabelitől hallottam már, hogy a pulzátor hajlamos hamarabb elromlani, de ilyesmit még nem tapasztaltam az elmúlt két év során. Azt viszont javaslom azoknak, akik ilyen vagy ehhez hasonló szerkezettel szeretnének dolgozni, hogy a megfelelő működés érde­kében, a pulzátort időnként szereljék szét és fújassák ki belőle a lerakódott port. Hasonló gyakorlati tapasztalatból származó észrevételem/tanácsom a vákuumtartály rendszeres szellőztetése is, hogy megelőzzük a páralecsapódást, mely idővel a vákuumtartály belső részének korróziójához vezethet.

Mivel ez valójában egy L-alakú cső, melyet a két végén gumidugó zár le, ezek eltávolításával könnyedén szellőztethető.

A fejőgép tisztítása sem okoz különösebb gondot, hiszen az átlátszó gumicsövek és a fejőkehelygumik speciális tisztítókefével könnyedén és alaposan tisztíthatók, mint ahogyan a sajtár, a kollektor és a fejőgép összes tartozéka is egyszerűen tisztán tartható. Könnyedén szétszedhetjük alkotóelemeire a kollektort is, így egyszerűen makulátlanná varázsolhatjuk, a takarítást követően pedig az összeszerelés sem okoz gondot.

A kollektor összeszerelése során mindenképp figyelni kell a tömítés megfelelő behelye­zésére!

Ha ezt nem tesszük meg, nem zár jól, így a fejés során fals levegőt szívhat a rendszer, mely hátráltatja a fejési folyamatot.

Az utófürösztésről

speciális utófürösztő pohárba könnyen és balesetmentesen bemártható a tőgybimbó
speciális utófürösztő pohárba könnyen és balesetmentesen bemártható a tőgybimbó
Egyetemista koromban számos kutatást végeztem tejtermelő tehenészetekben, és bizton állíthatom, van jelentősége az utófürösztő rendszeres használatának. A fejési protokollban azért lényeges, mert fejés után lezárja a tőgybimbócsatorna nyílását, ezzel megakadályozza, hogy két fejés közt a kórokozók feljussanak a tőgybe és tőgygyulladást okozzanak.

Ezek a készítmények többnyire kannás kiszerelésben kaphatók, mely a néhány tehénnel rendelkező gazdák számára túl nagy mennyiség, a szavatossági ideje is jócskán lejárna ezeknek a szereknek, mire felhasználnák – ezek a szerek sem használhatók korlátlan ideig. Épp ezért azt a megoldást találtam, hogy por állagú, kis kiszerelésű fejés utáni tőgyfertőtlenítőszer-koncentrátumot vásároltam.

Ebből kimértem egy kisebb, számomra elegendő mennyiséget, összekevertem vízzel, majd fél napra állni hagytam. Ezután már alkalmazható is. A bekevert készítmény harminc napig használható fel, így a tehénlétszámtól függően kisebb mennyiség bekeverése is elegendő egyszerre, ezáltal nem kell pocsékolnunk, ami anyagilag és egészségügyileg is praktikus.

Érdemes beszerezni egy speciális tőgyfertőtlenítő poharat. A bekevert szert a pohárba kell tölteni, így a fejés befejeztével könnyedén bemárthatók a tőgybimbók. Ezzel megelőzhetjük a tőgygyulladást, ami az állatnak és nekünk is jó, hisz’ nem esik ki a termelésből.

Úgy gondolom, számos előnyét felvázoltam az általam használt – jól bevált – fejési rendszernek. Mobil kialakítása valóban rendkívül praktikus egy háztáji gazdaság számára, illetve nem igényel jelentős anyagi és technológiai beruházást.

A közel kétéves használat alatt nálam jól vizsgázott.

Eddig maximum hét tehenet fejtem vele egyszerre, ám ez sem okozott különösebb gondot. Ugyan más-más gazdaságokban különbözőek az igények, ám a mobil sajtáros fejőgép használatát nyugodt szívvel ajánlom a kisgazdaságban dolgozók számára.

Szilágyi Szabina

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2022/7 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Építkezik a magyar gazdatársadalom

A délvidéki gazdaszervezeteket tömörítő Vajdasági Agráregyesületek Szövetségét (VASZ) 2006-ban alapították. Az azóta eltelt 16 évben nem kevesebb, mint 73 gazdaszervezet és mintegy 8 ezer gazdálkodó ernyőszervezetévé terebélyesedett az érdekvédelmi szervezet. A VASZ-nak sokáig nem volt saját székháza, és 2018-ban felszólították őket, hogy hagyják el addig bérelt „otthonukat”.

Magyar páros a világranglista élén

A Spanyolországi Vicben rendezték meg a nyolcéves fiatal lovak távlovas világbajnokságát. A rendkívül taktikus 120 kilométeres pályát negyvenkét indulóból mindösszesen tizenhat ló-lovas páros fejezte be, köztük dr. Fekete Patrícia, Janita de S. José nevű lovával.

Emelkednek a sertésárak Németországban

A sertéshús ára 5 € centtel (20,5 Ft-tal) emelkedett, melynek oka, hogy a növekvő kereslet nagyon kis kínálattal találkozik. A szakértők szerint ez valószínűleg nem sokat fog változni a következő hetekben.

Kárpát-medencei nyári körkép: Gyenge nyári termés, aszály, virágporhiány és nem létező mézpiac

Szlovákiában a hárs virágai megégtek, míg Szerbiában fantasztikus virágzást produkált. A legtöbb országban a napraforgó igencsak megsínylette az aszályt, azonban Romániában nem volt ilyen probléma vele. Horvátországban rejtélyes okokból elmaradt a gesztenyevirágzás, míg Szlovéniában a fenyő és az édesharmat mondott csődöt.

Többet keres a Youtubeon az angol gazda, mint a teheneivel

Az állattenyésztéssel foglalkozó gazda 2018 óta készít tartalmakat a videómegosztó portálra, és mára többet bevételt hoz ez, mint a gazdasága.

Rekord pusztítást végzett Amerikában a madárinfluenza – több mint 50 millió baromfit vágtak le

A madárinfluenza idén 50,54 millió madarat pusztított el az Egyesült Államokban, ezzel az ország történetének leghalálosabb járványa söpört végig az országon- derült ki az amerikai mezőgazdasági minisztérium csütörtökön közzétett adataiból.

Minden 12. spanyolországi malac dán

A dán malacok rendkívül népszerűek mind a német, mind a lengyel sertéskereskedők körében. Most az új adatok azt mutatják, hogy Spanyolországból is nő az érdeklődés.

Újabb ASP-járvány egy romániai sertéstelepen

Közép- és Kelet-Európa 12 országa jelentett új eseteket az elmúlt időszakban, így úgy tűnik, hogy a vaddisznóállományokban nem sikerült még megoldani az afrikai sertéspestis-helyzetet. Novemberben Románia állategészségügyi hatósága újabb afrikai sertéspestis járványkitörést regisztrált egy kereskedelmi farmon.

Paprikaidény-zárás az Univernél

A szabadföldi paprikatermesztés befejezését követően az Univer Product Zrt. Kecskemét-Hetényegyházai telephelyére hívta azokat a termelőit, akik a pritamin-, kápia-, édes és erős fűszerpaprika-beszállításaikkal a legnagyobb mértékben járultak hozzá az eredményes felvásárlási szezonhoz.

Mennyi kalciumra van szükségünk naponta, és mi a legjobb módja annak, hogy hozzájussunk?

A kalcium az erős, egészséges szervezet kulcsfontosságú összetevője. Azonban a 19 év feletti férfiak közel 30 százaléka és a nők 60 százaléka nem fogyaszt belőle eleget az amerikaiaknak szóló étrendi irányelvek szerint. Egy dietetikus megosztotta, hogy miért fontos az elegendő kalcium bevitele, valamint a kalcium fogyasztásának legjobb módjait.