Back to top

Tíz év alatt megtízszereződött a díjtámogatott mezőgazdasági biztosítások állománya

A díjtámogatott mezőgazdasági biztosítások népszerűségét jól jellemzi, hogy tíz évvel ezelőtt még másfél milliárd forint alatt maradt a teljes állománydíjuk, tavaly pedig már jóval tizenöt milliárd fölé nőtt – tudtuk meg Lambert Gábortól, a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetőjétől.

Az egységes kárenyhítő alapból csak azok a termelők jogosultak a megítélt juttatás teljes összegére, akik rendelkeznek a hozamérték legalább 50 százalékára vonatkozó, az adott növénykultúrára jellemző káreseményre kiterjedő mezőgazdasági biztosítási szerz
Az egységes kárenyhítő alapból csak azok a termelők jogosultak a megítélt juttatás teljes összegére, akik rendelkeznek a hozamérték legalább 50 százalékára vonatkozó, az adott növénykultúrára jellemző káreseményre kiterjedő mezőgazdasági biztosítási szerz
Fotó: pixabay
A biztosítások döntő többsége, mintegy kilencven százaléka a növénykultúrákra vonatkozik. Különösen népszerű a díjtámogatott mezőgazdasági növénybiztosítás. 2012 óta a mezőgazdasági biztosítások kötését uniós forrásokat is felhasználó díjtámogatással ösztönzi az állam.

A gazdálkodók – a biztosított növénykultúrától, illetve a káreseményektől függően – háromféle konstrukció (A-, B- és C típusú biztosítási szerződések) közül választhatnak.

Az „A” típusú, úgynevezett csomagbiztosítás esetén 8 meghatározott kárnemre együttesen köthető biztosítás a hazánkban legnagyobb területen termesztett szántóföldi növénykultúrákra, valamint ültetvényekre. A „B” típusú biztosítás ültetvény- és zöldségkultúrákra köthető 8 kárnemre, míg a „C” típusú biztosítás esetén a termelő a szántóföldi növénykultúráit biztosíthatja a 8 kárnem közül egyre vagy többre.

Belvíz. A díjtámogatás rendszerének hatása az újonnan biztosítást kötők körének bővülését, illetve a termelők összetettebb („A” csomagbiztosítás) biztosítási módozatok felé történő nyitásán érezhető
Belvíz. A díjtámogatás rendszerének hatása az újonnan biztosítást kötők körének bővülését, illetve a termelők összetettebb („A” csomagbiztosítás) biztosítási módozatok felé történő nyitásán érezhető
Fotó: Magyar Mezőgazdaság

A díjtámogatás rendszerének hatása az újonnan biztosítást kötők körének bővülését, illetve a termelők összetettebb („A” csomagbiztosítás) biztosítási módozatok felé történő nyitásán érezhető.

Többen kötnek-e biztosítást az egyre szélsőségesebbé váló időjárás hatására? – kérdeztük a szakértőt, aki úgy vélekedett: nem lehet eldönteni, hogy ennek, vagy a biztosítási díjak támogatásának van nagyobb hatása a biztosítási állomány növekedésében.

Az agrártárca tavalyi értékelése szerint az Európai Unióban Magyarországon működik a legkiterjedtebb mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer.

A tíz éve megújult agrárkárenyhítés és növénybiztosítási díjtámogatás mellett 2018 óta üzemel az országos lefedettséget biztosító jégkármérséklés, a tavalyi évtől pedig elérhető a mezőgazdasági krízisbiztosítás is. Ez a rendszer a biztosítók által értékesített termékektől függetlenül működik és a tárca értékelése szerint nem helyettesíti, hanem kiegészíti a piaci biztosítók által forgalmazott, a minisztériummal közösen kifejlesztett díjtámogatott növénybiztosításokat. A mezőgazdasági krízisbiztosítás a termelők bármilyen okból – például piacvesztés, inputanyag költségnövekedése, állatleölés, kedvezőtlen időjárás, új koronavírus miatti gazdasági nehézségek – bekövetkezett, 30 százalékot meghaladó jövedelem-kieséseit kompenzálja.

A biztosító társaságok tavaly október végéig mintegy tízmilliárd forintot fizettek ki növénykárokra, döntően a jégverések miatt
A biztosító társaságok tavaly október végéig mintegy tízmilliárd forintot fizettek ki növénykárokra, döntően a jégverések miatt
Fotó: pixabay

Ezek mellett létezik még a tisztán piaci alapú növény-, illetve állatbiztosítás. A díjtámogatott növénybiztosítások esetében pedig a gazdálkodók az ebbe a körbe tartozó biztosítások díjának legfeljebb 70 százalékát utólagos támogatásként kaphatják vissza.

Az egységes kárenyhítő alapból csak azok a termelők jogosultak a megítélt juttatás teljes összegére, akik rendelkeznek a hozamérték legalább 50 százalékára vonatkozó, az adott növénykultúrára jellemző káreseményre kiterjedő mezőgazdasági biztosítási szerződéssel, amit díjtámogatott mezőgazdasági biztosítással is teljesíthetnek.

Megfelelő biztosítás hiányában az egyébként járó kárenyhítő juttatásnak csak a felére jogosultak.

Azok a termelők, akik agrárbiztosítást szeretnének kötni, három biztosítótársaság, egy fióktelep és hét egyesület kínálatából választhatnak.

A MABISZ szakemberétől azt is megkérdeztük: miért nem ismerik el a hazai biztosítók a jégkármérséklő rendszer hatását a jégkárbiztosítás díjaiban?

Mint mondta, árazással, díjazásokkal kapcsolatos ügyekben társasága nem tud nyilatkozni, nincs és nem is lehet rálátása tagjai üzletpolitikájára. Az viszont az adatokból következő tény, hogy a biztosító társaságok tavaly október végéig mintegy tízmilliárd forintot fizettek ki növénykárokra, döntően a jégverések miatt.

A MABISZ nyilvános évkönyvéből az is kiderül, hogy 2020-ban jelentősen nőttek a mezőgazdasági biztosítások díjbevételei, összegük közel 2,4 milliárd forinttal volt magasabb a megelőző évhez képest.

A növény-, állat- és mezőgazdasági vagyonbiztosítások díja együttesen 18,4 milliárd forintot tett ki.

A mezőgazdasági ágazat gerincét alkotó növénybiztosítások díjbevétele is jelentősen, közel 16,7 százalékkal emelkedett, a 16 milliárd forintból a díjtámogatottak díjbevétele 13,1 forint volt.

Az állatbiztosítások díjbevétele 2020-ra közel 19,5 százalékot nőtt a korábbi évekhez képest, 646 millió forint volt az előző évi 533 millióhoz képest
Az állatbiztosítások díjbevétele 2020-ra közel 19,5 százalékot nőtt a korábbi évekhez képest, 646 millió forint volt az előző évi 533 millióhoz képest
Fotó: Medgyesi Milán

A növénybiztosításokon belül a díjtámogatott szerződések aránya tovább nőtt (2019. évben még csak 11,6 milliárd forintot tett ki). A díjtámogatott növénybiztosítás keretösszege 5-ről 7 milliárd forintra nőtt, de ennek ellenére ismét túligénylés jelentkezett. Emiatt a növénybiztosítási módozatok támogatási intenzitásai a maximálisan adható 70 százalékhoz képest az „A” csomagban 64, a „B” és „C” csomagban pedig 40 százalékot ért el. 2020-ban többszöri tavaszi fagy csökkentette jelentősen az ültetvények termésátlagait, majd ezt a sokéves átlagtól hidegebb május követte jelentős csapadékkal. A károk döntő többsége továbbra is a jégesőkből származott, de a vihar és felhőszakadás is jelentős károkat okozott. Összességében a kifizetett kárösszeg szempontjából kedvezőbb volt 2020. az előző évhez képest, hiszen 11 százalékkal kevesebb kár került kifizetésre, összesen 5,9 milliárd forint.

A növénybiztosítási ágazat kárhányada 36,7 százalékot tett ki az előző évi 48,2 százalékhoz képest.

Az állatbiztosítások díjbevétele 2020-ra közel 19,5 százalékot nőtt a korábbi évekhez képest, 646 millió forint volt az előző évi 533 millióhoz képest, amelyhez 159 millió forint kárkifizetés társult, ami 36 százalékkal kevesebb, mint a megelőző évben.

Az állatbiztosítási módozatok közül jellemzően 2020-ban is az alapnak mondható természeti és elemikár-biztosítást kötötték a gazdák. A mezőgazdasági vagyonbiztosítások díjbevétele 2020-ban közel 23 százalékos növekedéssel 1,808 milliárd forint volt, amelyhez 605 millió forint kárkifizetés társult.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Építkezik a magyar gazdatársadalom

A délvidéki gazdaszervezeteket tömörítő Vajdasági Agráregyesületek Szövetségét (VASZ) 2006-ban alapították. Az azóta eltelt 16 évben nem kevesebb, mint 73 gazdaszervezet és mintegy 8 ezer gazdálkodó ernyőszervezetévé terebélyesedett az érdekvédelmi szervezet. A VASZ-nak sokáig nem volt saját székháza, és 2018-ban felszólították őket, hogy hagyják el addig bérelt „otthonukat”.

Ki fog sárgarépát tárolni?

Sárgarépa-termesztőknek szerveztek találkozót Zsombón, a Bálint család gazdaságában a Nunhems Hungary Kft., a BASF Hungaria Kft., a Seedplus Kft., a Koppert Hungária Kft., valamint a Carmeuse Hungária Kft. képviselői. A területbejáráson számos kérdés szóba került, a termesztett fajták, technológiai módszerek és termesztést segítő anyagok ismertetése mellett a kereskedelmi helyzetet is elemezték az előadók és a vendégek.

Törökországban is termálvízzel fűtenek

Miközben Európa-szerte sorra leállnak télre a zöldséghajtató üzemek a magas gázárak miatt, egyre több paradicsom érkezik Törökországból, mondta Fatih Kördemirci, a Kurt Group munkatársa.

Zöldfelületek - Egy falatnyi természet

Ahogy a Kertészet és Szőlészet korábbi lapszámában már beszámoltunk róla, a Magyarország Zöld Városa díj első helyezettje 2022-ben a Budapest 13. kerületében megépült Vizafogó Park lett. A tervezés projektvezetőjét, Ripszám Eszter tájépítészt kérdeztük azokról a tervezési szempontokról, melyek segítették őket az ökologikus szemléletű új közterületi park létrejöttében.

A Nutella legyőzte a Facebook-ot

Jelenleg úgy néz ki, hogy a világszerte népszerű édességgel, a Nutellával többet lehet keresni, mint a Facebook-kal.

Emelkednek a sertésárak Németországban

A sertéshús ára 5 € centtel (20,5 Ft-tal) emelkedett, melynek oka, hogy a növekvő kereslet nagyon kis kínálattal találkozik. A szakértők szerint ez valószínűleg nem sokat fog változni a következő hetekben.

Tulipánünnep és ingyen tulipán

A tulipán hazájában külön ünnepnapot szánnak a tavasz egyik legnépszerűbb virágjának. Január harmadik szombatján virágtengerré változik Amszterdam egyik híres, múzeumok ölelésében fekvő tere, hogy örömöt csempésszenek az emberek életébe.

Kárpát-medencei nyári körkép: Gyenge nyári termés, aszály, virágporhiány és nem létező mézpiac

Szlovákiában a hárs virágai megégtek, míg Szerbiában fantasztikus virágzást produkált. A legtöbb országban a napraforgó igencsak megsínylette az aszályt, azonban Romániában nem volt ilyen probléma vele. Horvátországban rejtélyes okokból elmaradt a gesztenyevirágzás, míg Szlovéniában a fenyő és az édesharmat mondott csődöt.

Többet keres a Youtubeon az angol gazda, mint a teheneivel

Az állattenyésztéssel foglalkozó gazda 2018 óta készít tartalmakat a videómegosztó portálra, és mára többet bevételt hoz ez, mint a gazdasága.

GaLaBau 2022

A zöldfelületek és a szabad terek tervezésének, építésének, karbantartásának teljes körét lefedi Európa egyik legrangosabb szakkiállítása, a GaLaBau. A Magyar Kertépítők Országos Szövetsége által, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetével, a Magyar Tájépítészek Szövetségével és a Magyar Faápolók Egyesületével közösen szervezett őszi tanulmányúton részt vevő szakemberek a nürnbergi szakkiállítást is megtekintették.