Back to top

Elfogyott a mustár a francia boltokból

Arra buzdítják a francia növénytermesztőket, hogy növeljék a mustármag-termelésüket, miután az ország szupermarketjei kifogytak belőle – adta hírül az euronews.com.

Kanada a világ egyik legnagyobb termelőjeként és felhasználójaként vezető szerephez jutott a mustár globális kereskedelmében
Kanada a világ egyik legnagyobb termelőjeként és felhasználójaként vezető szerephez jutott a mustár globális kereskedelmében
Fotó: pixabay
Az aszály következtében Kanadában – amely a magvak egyik fő szállítója – körülbelül felére csökkent a tavalyi termés. Ez pedig azt eredményezte, hogy a mustár szerelmesei nehezen találnak egy üveget a francia szupermarketek polcain.

Fabrice Genin, a Burgundi Mustármag-termelők Szövetségének (APGMB) elnöke szerint a kanadai problémák újjáélesztették az ágazat jelentőségét a francia régióban.

A szervezet júniusban felhívást tett közzé a helyi termelők számára, hogy a vetőmagok termesztésére szánt

területet a 2022-es 4000 hektárról jövőre 10 000-re növeljék, és tonnánként 2000 eurót ajánlottak számukra 2023-ra a tavalyi 900 euróval szemben.

"A hiány keresletnövekedést és áremelkedést is generált, ami lehetővé tette számunkra, hogy motiváljunk néhány gazdát ennek a vetőmagnak a vetésére, mert ez nem könnyű" - mondta Luc Vandermaesen, a burgundi mustárszövetség ügyvezető igazgatója. A mustármagot nehéz termeszteni, és néha nagy kitartást igényel, voltak rossz éveink."

A fehér mustár magját házigyógyszerként, sokféle betegség (például érelmeszesedés, magas vérnyomás, anyagcserezavarok, epe- és májbántalmak, emésztési problémák, felfúvódás, reuma) kúrálására is használják
A fehér mustár magját házigyógyszerként, sokféle betegség (például érelmeszesedés, magas vérnyomás, anyagcserezavarok, epe- és májbántalmak, emésztési problémák, felfúvódás, reuma) kúrálására is használják
Fotó: Wikipédia
Botanikailag a magjukért termesztett mustárfajok két növénynemzetségbe tartoznak, a Sinapis és a Brassica nemzetségekbe. Mindkét nemzetség a káposztafélék, vagy más néven Brassicaceae családjába tartozik. A Sinapis nemzetségből a fehér (más néven angol mustárt) (Sinapis alba), a Brassica nemzetségből a fekete (más néven francia mustárt) (Brassica nigra) és a szareptai mustárt (Brassica x juncea) termesztik.

A fehér mustár magjait már a sumérok is használták. Európában, így hazánkban is a rómaiak terjesztették el.

A magját házigyógyszerként, sokféle betegség (például érelmeszesedés, magas vérnyomás, anyagcserezavarok, epe- és májbántalmak, emésztési problémák, felfúvódás, reuma) kúrálására is használják. A fekete mustárt lényegében csak a konzervipar és a gyógyszeripar használja.

A repce rokonnövényeként termesztéstechnológiája és növényvédelme nem sokban tér el
A repce rokonnövényeként termesztéstechnológiája és növényvédelme nem sokban tér el
Fotó: pixabay
Az itthoni klíma tökéletesen megfelel a növény termesztésének. Magyarországon az 1990-es évekig 35 000 hektáron termeltek mustárt, ami mostanra 3-5 000 hektárra csökkent, az egykori 15 000 tonnás éves export pedig jelenleg mindössze 3 000 tonna.  Még mindig jelentős vetőmagmennyiséget szállítunk zöldtrágyázási célra, főként Németországba, Franciaországba, Belgiumba és Hollandiába.

A hazai területcsökkenés hátterében a legfőbb ok a mustár piacának időszakos túltelítettsége.

A változó termésátlagok, a jelentős áringadozások ciklikusan térnek vissza, hol túltermelésbe, hol relatív piaci hiányba tolva a növényt. A piaci viszonyokat és értékesítési árakat alapvetően a kanadai termésmennyiség határozza meg.

Forrás: 
euronews.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Drágán adom a tojást

A fogyasztónak az az érdeke, hogy minőségi élelmiszert vehessen, a gazdálkodónak, hogy megéljen. A fogyasztó nem buta, csak tájékozatlan. Ezzel van dolga a kis, közepes, nagy, háztáji, mindenféle gazdáknak. Tájékoztatni kell a fogyasztót, megmutatni, mennyi munka van a gazdaságainkban, és mennyi érték!

Talajorvos­lás a nedvességmegőrzés jegyében

A Kukoricakör szakmai napot szervezett a vízmegőrzésről és a vízmegtartó gazdálkodásról. Zsembeli József, a MATE Karcagi Kutatóintézetének tudományos tanácsadója, intézetigazgató előadásában hangsúlyozta, hogy a hatékony gazdálkodáshoz elengedhetetlen a talaj kémiai, fizikai és biológiai állapotának az ismerete.

A vörösbor már nem kedvencük a franciáknak - egyre kevesebbet isznak belőle

A bor a francia kulturális örökség egyik alappillére. Viszont a trendek változnak, most Franciaországban sokkal kevesebb bort isznak, mint egy évtizeddel ezelőtt. A gallok egyik szimbóluma, a vörösbor, de ez iránt csökkent az érdeklődés a legnagyobb mértékben.

Dr. Birkás Márta a talajokról

A Talaj Világnapja apropóján Dr. Birkás Márta professzort arról kérdeztük, hogy mit jelent számára a talaj. Mi a tapasztalata az idei kihívások tükrében, változott-e és ha igen, akkor milyen formában a gazdálkodók hozzáállása a talajokhoz? Valamint, hogy a földműveléshez használt gépek az új kihívásoknak megfelelőek-e, vagy szükség lesz további innovációra a gyártók részéről ezen a területen?

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.

A bagett karrierje

A francia bagett felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökségi listájára.

Finom és praktikus: a tészta

Amellett, hogy finom, rendkívül praktikus alapanyag. Ha megéhezne valaki, a háziasszonynak csak be kell nyúlnia érte a szekrénybe, hogy percek alatt megfőzze, ízesítse, és máris fogyasztható. Csakhogy szerintem egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tésztáról van szó – fogalmazott Németh Istvánné, aki a Vas megyei Répcevisen készít száraztésztát.

„Repohár”-felmérés

Úgy véli a BKIK és a Zöld Követ Egyesület, hogy a rendezvényeken és szabadtéri vendéglátóegységekben néhány éve elterjedt „repoharak” újraszabályozására van szükség, hogy a rendszer betöltse a szerepét. Aki egyetért ezzel, annak érdemes kitöltenie a témában indult kérdőívet.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

Focisztárok, mint étterem tulajdonosok

A focisták nem csak a labdáért rajonganak, sokak a gasztronómia szerelmesei is. A katari labdarúgó-világbajnokság néhány sztárja étterem tulajdonosként is híressé vált.