Back to top

Kevés orrszarvú ünnepli az orrszarvúk világnapját, szeptember 22-én

Szeptember 22-én van az orrszarvúk, vagy más néven rinocéroszok világnapja. Az orrszarvúk átlagosan negyven évig élnek - ha hagyják őket -, emiatt az összes fajt súlyos veszély fenyegeti.

Nem veszélytelen állat

A növényevő orrszarvúk nagy méretűek, a homlokuk közepén fejlődő egy, vagy két kisebb-nagyobb szaruképződmény a fő jellegzetességük – amiről nevüket is kapták. Bőrük kemény, kiváló hallásukkal és szaglásukkal azonban gyenge látás párosul. Elsősorban ez utóbbi tulajdonságuk az oka agresszív viselkedésüknek. Az indiai orrszarvúk például több emberrel végeznek évente Nepál és India környékén, mint a tigrisek, vagy leopárdok.

Hallása és szaglása jó, látása kevésbé
Hallása és szaglása jó, látása kevésbé
Fotó: wikipedia

Az orrszarvúk nem túl szapora állatok, vemhességi idejük több, mint egy év és egyszerre csak egy borjat hoznak a világra.

A nevük egy tévedés eredménye

Összesen öt orrszarvú faj él a Földön, közülük a két afrikai rinocérosz faj nevei, a széles szájú orrszarvú és a keskeny szájú orrszarvú vagy fehér és fekete orrszarvú egy nyelvi tévedésen alapulnak. Külső megjelenésük igen hasonló: szürkés, néha vöröses barnás kültakarót viselnek. Táplálkozásuk is csak csupán abban tér el hogy a széles szájú inkább a füvet legeli míg a keskenyszájú főleg a bokrokról szedi össze táplálékát.

A nyelvi tévedés oka hogy, a holland telepesek a „széles” kifejezést „wijd”-nek mondták, amit az angol telepesek „white”-nak, vagyis fehérnek fordítottak.

Majd ezek után úgy döntöttek hogy, a keskeny szájú orrszarvút a másik ellentétének fogják hívni, így lett fekete orrszarvú belőle,.

Méretük miatt dobogós helyezettek

Az elefántok után a második legnagyobb szárazföldi állatok a széles szájú orrszarvúk. Egy kifejlett fehér orrszarvú nőstény hossza 340–365 centiméter egy hím ennél valamivel nagyobb, 370–400 centiméter körüli. Tömegük átlagosan 1700-2300 kilogramm, de az öregebb hímek ennél jóval nagyobbra is megnőhetnek, tömegük elérheti a 3600 kilogrammot. Az állatok két hatalmas orrszarva közül az első akár 1,5 méteresre is megnőhet.

Nagy darab, de az orvvadászokkal szemben védtelen
Nagy darab, de az orvvadászokkal szemben védtelen
Fotó: wikipedia

A kihalás szélén, vagy már azon is túl…

A széles szájú orrszarvúk már pár éve sajnos a kihalás szélén állnak. 2018-ban pusztult el az utolsó 45 éves hím egyed, Sudan akinek állapota a szakértők szerint utolsó éveiben sokat romlott: nem csak öreg volt, de több fertőzés is megviselte a szervezetét, így muszáj volt elaltattatni. Halála után már csak két nőstény: Najin és Fatu maradtak fent az alfajból. Ezután 2021 októberében bejelentették hogy nyugdíjazni kell a 32 éves Najint is. Decemberben viszont kiderült, hogy egy nemzetközi kutatócsoport a kihalás szélén álló északi széles szájú orrszarvú újabb két embrióját hozta létre. A petesejteket a kenyai Ol Pejeta rezervátumban gyűjtötték be az élő két utolsó nősténytől. Azokat a cremonai Avantea laboratóriumba szállították, ahol megtermékenyítették őket a két utolsó hím, az elpusztult Sudan és Suni lefagyasztott spermájával.

Így öt életképes, lefagyasztott embrióval rendelkeztek a kutatók, azonban az alfaj megmentéséhez embriók tucatjaira volna szükség.

Az embriókat a legközelebbi rokon alfaj, a déli szélesszájú orrszarvú fiatal nőstényeibe fogják beültetni, ezek lesznek a béranyák.

Budapesti az első lombik-orrszarvú bébi

A budapesti Fővárosi Növény- és Állatkertben a 2007-es év elején született meg Layla a nőstény borjú, ő az első, mesterséges megtermékenyítéssel létrejött orrszarvú-borjú a világon. Mivel szülei már több mint húsz éve együtt éltek, de párzás sosem történt közöttük, ezért döntöttek az állatkert szakemberei a mesterséges megtermékenyítés mellett. Laylát az anyja, Lulu nem gondozta, ezért az állatkert munkatársai nevelték fel.

Ezért vadászták

Bár ma már szigorúan védettek az orrszarvúk, az orvvadászokat ez néha kevéssé érdekli, sőt ez az árukat növeli.

A keleti orvoslásban csodatevő, rákellenes illetve potencianövelő hatást tulajdonítanak az orrszarvú tülkének, emiatt vadászták őket egy időben ami a számukat jelentősen lecsökkentette.

Hiába a felvilágosító kampányok, hogy az orrszarvú tülöknek nincs gyógyhatása, ez annyira beivódott a köztudatba, hogy a tülökből készült porért vannak akik vagyonokat kifizetnek. A populációik megtizedelődése az egész élőhelyi ökoszisztémára rossz hatással van, mert óriási területeket képesek bejárni, és a növényzet „karbantartásában” is részt vesznek táplálkozásuk során.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Piráját találtak a Sebes-Körösben

Elpusztult vöröshasú piráját (Pygocentrus nattereri) találtak Nagyváradon a Sebes-Körösben - közölte a múlt hét végén az Ebihoreanul.ro bihari hírportál.

Rendkívüli kutatások a mohácsi csata tömegsírjai területén a természetvédelem égisze alatt

A Mohácsi Nemzeti Emlékhely III. számú tömegsírjának területén rendkívüli kutatások fejeződtek be a közelmúltban, amelyeknek bemutatása kiemelt célunk – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a Mohács500 konferencián, előző hétvégén, Pécsen.

Drágán adom a tojást

A fogyasztónak az az érdeke, hogy minőségi élelmiszert vehessen, a gazdálkodónak, hogy megéljen. A fogyasztó nem buta, csak tájékozatlan. Ezzel van dolga a kis, közepes, nagy, háztáji, mindenféle gazdáknak. Tájékoztatni kell a fogyasztót, megmutatni, mennyi munka van a gazdaságainkban, és mennyi érték!

Méhészét: kapcsolat a Nosema ceranae és a csendes anyaváltás között?

Tekintettel arra, hogy a Nosema ceranae okozta fertőzés a dolgozóméhek egészségére halálos következményekkel is járhat, így hatással lehet az anya egészségére is. Egy kísérlet kimutatta, hogy a kórokozó az anya fiziológiai változásaira van hatással. Milyen kapcsolatban van ez a jelenség a csendes anyaváltással?

A méhészet művészet - „Elmondani a méheknek”

A méhekhez kapcsolódó legkülönösebb hiedelem és szokás az, amit úgy neveznek, hogy „elmondani a méheknek”, s elsősorban szláv, német és angol nyelvterületen maradt fenn. Az előző esszém végén említettem, hogy amikor meghalt egy méhész, a családtagok közül valaki kiment a méhesébe, és „elmondta a méheknek”, hogy gazdájuk eltávozott.

A műtrágyák megváltoztatják a poszméhek virágérzetét

A műtrágyák korlátozzák a beporzást, mert időlegesen megváltoztatják a poszméhek virágérzetét. A beporzók ritkábban szállnak le a műtrágyával, vagy növényvédő szerekkel nemrégiben permetezett virágokon, mivel képesek észlelni a virág körüli elektromos tér változásait - állapították meg a kutatók.

A gépi látás javíthatja a tojásszámlálás pontosságát

A gépi látástechnológia segíthet a tojásiparnak leküzdeni azokat a problémákat, amelyek nehezítik a pontos számlálást.

Több fát, nagyobb területen, rosszkor vágott ki a vállalkozó - vádat emeltek ellene

Vádat emelt a Kecskeméti Járási Ügyészség három férfi ellen, aki Tiszaug és Lakitelek környékén szabálytalan fakitermeléssel számos fokozottan védett madár-, hüllő- és denevérfaj élőhelyét semmisítette meg.

Izgalmas videósorozatban mutatják be munkájukat az ELTE etológusai

A kutyák, malacok és gyerekek kutatását bemutató filmsorozattal jelentkeztek az ELTE Etológia tanszék kutatói.

Négy országban is értékesítették az illegális lóhúst

Illegális vágásból származó lóhús engedély nélküli értékesítése és ennek segítése miatt előállítottak 41 embert Spanyolországban, a húst a spanyol piac mellett Belgiumban, Németországban és Olaszországban értékesítették - közölte az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete (Europol) csütörtökön.