Back to top

Mi van a lepényfa levelén?

A lepényfa Észak-Amerikából származik, krisztustövis néven is ismert (az alapfajon nagy tövisek vannak), jól alkalmazkodó, nagy tűrőképességű díszfa, amely ideális választás városi környezetbe, utcai ültetésre, de az újabb változatai nagyobb kertek látványos szoliternövényei is lehetnek. Az egyik ismert kártevője mostanában egyre nagyobb károkat okoz.

A lepényfa (Gleditsia triacanthos) megjelenése az akáchoz hasonló, koronája szerteágazó, kissé szabálytalan formájú. Nevét onnan kapta, hogy beérve nagy barna, lapos hüvelytermései vannak.

A lepényfazsizsik a termést támadja meg
A lepényfazsizsik a termést támadja meg
Levelei szorosan, nagy számban helyezkednek el a hajtásokon, az őszi lombhullás előtt látványos sárgás színt vesznek fel. Júniustól októberig virágzik, a méhek számára vonzó kedvező illatú füzérvirágzata miatt. Hatalmas, lapos, csavarodó hüvelytermései októberben érnek. A lepényfa magassága a 20 métert is meghaladhatja, így nagyobb, nyílt területeken érvényesül a legjobban.

Könnyen gondozható, emiatt tartása kezdő kertészkedőknek sem jelent gondot, tolerálja a szeles fekvést és a szárazabb körülményeket is, talajigénye átlagos.

Metszése egyszerű, csak az elhalt ágakat és hajtásokat szükséges eltávolítani. Több kisebb jelentőségű kártevője volt, takácsatkák, lepényfazsizsik és a lepényfa-gubacsszúnyog.

Lepényfazsizsikből a tarka és a foltoshátú fajt is azonosították már Budapesten. Mindkettő stabil állományt alakított ki a fővárosban.

Lepényfazsizsik
Lepényfazsizsik
A lepényfa-gubacsszúnyog azonban az utóbbi időben a lepényfa elterjedése miatt egész Európában veszélyes kártevővé vált, így hazánkban is. A lepényfának több díszfajtája ismert, tövis nélküli alapfajtája az Elegantissima, sárga lombú a Sunburst, Limegold, keskeny és magas koronát nevel a Shademaster, csüngő ágú a Pendula. Mindegyik jelentősen különbözik a tövises alapfajtól, többek között nincsen rajtuk tövis és kevés termést hoznak.

Korábban csak a tövises lepényfán észleltük a lepényfa-gubacsszúnyog kártételét, az utóbbi időben a kisebb termetű lepényfafajtákon viszont komoly gondot okoz, csökkenti a fák esztétikai értékét is. A 2-3 mm-es gubacsszúnyog Észak-Amerikából került Európába az 1970-es években, azóta elterjedt az egész kontinensen.

A talajban áttelelt bábokból tavasszal jönnek elő az imágók, majd a fiatal levelekre rakják a tojásaikat.

A gubacsokban fehér, sárgásfehér, időnként rózsaszín, lábatlan, nyűszerű lárvák (legfeljebb 6 mm) táplálkoznak, a lárvák száma gubacsonként egy és hat között változik. A lárvák a fiatal leveleket szívogatják, aminek következtében a levelek rendellenesen fejlődnek, a főér felé összeborulnak, és létrehozzák a gömb alakú levélgubacsokat.

A gubacsok tulajdonképpen összeboruló levélkék
A gubacsok tulajdonképpen összeboruló levélkék

A nyári nemzedékek a gubacsban bábozódnak be. A kialakult gubacsokban a lárvák tovább fejlődnek. A gubacsok kezdetben zöldek, majd idővel megvörösödnek. Befejezve a fejlődésüket, az imágók a levéllemez összehajtása mentén kifurakodott bábokból repülnek ki.

A kiürült gubacsok később elszáradnak, majd lehullanak, aztán a levélnyelek is elszáradnak és lehullanak.

A fiatal hajtásvégek felkopaszodnak. Nyáron az egymást követő nemzedékek hatására a hajtások felkopaszodnak, a fák esztétikai értékét, árnyékoló hatását nagyon rontják.

Védekezés

A lepényfa-gubacsszúnyog 2-3 milliméteres rovar
A lepényfa-gubacsszúnyog 2-3 milliméteres rovar
Az imágók tavasszal jönnek elő a talajban áttelelt bábokból. Az áttelelt nemzedék megfigyelése nagyon lényeges. A lepényfa-gubacsszúnyog első nemzedékének szexferomonnal történő előrejelzésével a védekezést pontosan lehet időzíteni. Az ehhez szükséges Csalomon® csapda forgalomban van, május első felében helyezzük ki a fára, a korona szélére, mert a friss hajtásokat támadja meg a kártevő. Segítségével akár egyetlen kezeléssel megvédhetjük a lepényfát a gubacsszúnyog kártétele ellen kontakt, illetve felszívódó hatású rovarölő szerekkel, tapadásfokozó hozzáadásával.

Jó hír, hogy a fátyolkalárvák a lepényfa-gubacsszúnyog lárváival is táplálkoznak.

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2022/7 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Folyamatos a tűzifa szállítás a Szociális Tüzelőanyag Program keretében

Az energiaválság miatt idén még nagyobb a jelentősége a szociális tűzifaprogramnak, amely az 5.000 fő alatti településeken élő rászoruló családok részére nyújt segítséget. A program keretében 2374 településen mintegy 180-190 ezer rászoruló család kap a téli tüzelőjéhez segítséget. Ehhez a kormány 5 milliárd forint támogatást biztosít.

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.

A műtrágyák megváltoztatják a poszméhek virágérzetét

A műtrágyák korlátozzák a beporzást, mert időlegesen megváltoztatják a poszméhek virágérzetét. A beporzók ritkábban szállnak le a műtrágyával, vagy növényvédő szerekkel nemrégiben permetezett virágokon, mivel képesek észlelni a virág körüli elektromos tér változásait - állapították meg a kutatók.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.

Okos megoldások az európai erdőkért

A közelmúltban hatfős francia erdészküldöttség járt Magyarországon, hogy szárazságtűrő fafajokkal ismerkedjenek. Az utóbbi években ugyanis súlyos aszály, tömeges fapusztulás sújtotta a francia erdőket. A klímaváltozás következményei ott is arra ösztönzik az erdészeket, hogy új meleg- és szárazságtűrő fajok után kutassanak, és felgyorsítsák azok természetes vándorlását. Most kivételesen a franciák vetik ránk „vigyázó szemeiket”.

Növénynemesítők találkozója

Emléknappal ünnepelte meg a Növénynemesítők Egyesülete azt a korszakos jelentőségű, első magyar növénynemesítési könyvet, amelyet éppen 200 évvel ezelőtt adtak ki. A jeles alkalmat konferenciával is egybekötötték, ahol a magyar növénynemesítés kiváló professzorai ismertették az szántóföldi és kertészeti növénynemesítés kutatás-fejlesztésének és oktatásának helyzetét és kihívásait.

A jó talaj aranyat ér - van, akinek egy unciányit

Nem véletlenül választotta a címben szereplő gondolatot mottójául az Agro.bio Hungary Kft. évzáró-évnyitó rendezvényén. A talaj ügyét szívén viselő cég elsősorban szerette volna felhívni a figyelmet legfontosabb termelő eszközünkre, másrészt az Aranykorona akció keretében fődíjként egy uncia befektetési arannyal térhetett haza a szerencsés gazdálkodó.

Évi 60 ezer tonna alma Dél-Tirolból

A caldarói Roen szövetkezetet hat éve hozta létre két több 50 éves dél-tiroli termelő és értékesítő szövetkezet és egy nagykereskedő. Az új cég évi 60 ezer tonna almát vesz át a tagjaitól és viszi piacra a VOG konzorciumon keresztül. Az Interpoma kiállítás Fenntarthatóság az első elnevezésű túráján jártunk az új hűtő- és csomagolóházban.

Több fát, nagyobb területen, rosszkor vágott ki a vállalkozó - vádat emeltek ellene

Vádat emelt a Kecskeméti Járási Ügyészség három férfi ellen, aki Tiszaug és Lakitelek környékén szabálytalan fakitermeléssel számos fokozottan védett madár-, hüllő- és denevérfaj élőhelyét semmisítette meg.