Back to top

A fekete tea fogyasztása csökkentheti a halálozási kockázatot

A zöld tea régóta hírnevet szerzett az egészségre gyakorolt jótékony hatásáról, a kutatások sokkal vegyesebbek a fekete teával kapcsolatban. Maki Inoue-Choi, a National Cancer Institute epidemiológusa szerint az egyik probléma az, hogy a teával és a halálozással kapcsolatos kiterjedt megfigyelési vizsgálatok olyan országokra összpontosítottak, mint Japán vagy Kína – ahol a zöld tea népszerűbb.

Fotó: Pixabay

Ennek a kutatási hiánynak a pótlására Inoue-Choi és kollégái az Egyesült Királyság adatait elemezték, ahol gyakori a fekete tea fogyasztása. Körülbelül 500 000 ember felmérése és átlagosan 11 éves követése után az Annals of Internal Medicine folyóiratban publikált eredmények lendületet adtak a fekete teának. A teát fogyasztó lakosság körében – akiknek 89%-a ivott fekete teát, szemben a zöldet ivók 7%-ával – a teafogyasztás kicsit alacsonyabb halálozási kockázatot jelentett azoknak, akik napi két vagy több csészével ittak, mint a nem ivóknál. Azok, akik tejet vagy cukrot adtak hozzá, szintén tapasztalták a jótékony hatást és az eredmények konzisztensek maradtak a tea hőmérsékletétől függetlenül.

A kutatási eredmények azt is jelzik, hogy a teát fogyasztóknál kisebb volt a szív- és érrendszeri betegségek és a stroke okozta halálozás kockázata, mint azoknál, akik nem ittak teát.

Fotó: Pixabay
Bár nehéz megmondani, miért élhetnek tovább azok, akik teát isznak, de ez nem teljesen meglepő. Inoue-Choi szerint a tea „nagyon gazdag bioaktív vegyületekben”, amelyek csökkentik a stresszt és a gyulladást, beleértve a polifenolokat és a flavonoidokat.

Ahogy Inoue-Choi fogalmazott, az új eredmények megnyugtatóak azok számára, akik rendszeresen isznak teát. De „az embereknek nem szabad megváltoztatniuk, hogy hány csésze teát isznak naponta ezek az eredmények miatt” – mondja.

Egy 2020-as tanulmány, amely ugyanazt a brit adatbázist használta, mint az új kutatás, azt találták, hogy összefüggés van a fekete- és zöld tea magasabb fogyasztása és a kardiometabolikus egészséget előrejelző biomarkerek között, beleértve az alacsonyabb koleszterinszintet is. A kutatások azt is sugallják, hogy a tea segíthet csökkenteni a vérnyomást.

A jövőben a kutatóknak alaposabban meg kell vizsgálniuk a tea és a szív- és érrendszeri betegségek közötti összefüggést

– mondja Rob M. van Dam, a George Washington Egyetem Milken Institute Közegészségügyi Karának professzora. Megjegyzi, hogy az új kutatásban az egyik feltűnő dolog az, hogy nincs összefüggés a teaadag növelése – az egyén által elfogyasztott mennyiség – és a két vagy három csésze elfogyasztása utáni csökkent mortalitás között. Ha kizárják a kávéfogyasztókat az adatok elemzéséből világosabbá vált, hogy a tea fogyasztása a szívbetegségek miatti halálozás alacsonyabb kockázatával jár. "A teafogyasztás és a szív- és érrendszeri halálozás közötti összefüggés vezethet a teafogyasztás és a minden ok miatti halálozás közötti összefüggéshez" - mondja van Dam professzor.

Fotó: Pixabay

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy azonnal tömegesen kellene teát fogyasztani. Az új kutatás megfigyeléses tanulmányon alapul – ami azt jelenti, hogy a bizonyítékokat nem kísérletből gyűjtötték össze és az eredményekre a kutatók következtettek.

A szakértők szerint az eredményeket nem szabad egészségügyi döntések meghozatalára felhasználni, és véletlenszerű klinikai vizsgálatokban kell megismételni. Ráadásul a teaivás és a halálozás közötti összefüggés mértéke szerény volt, ami azt jelenti, hogy valószínű, hogy a teát fogyasztó emberek egy másik jellemzője vezethetett ehhez a hatáshoz, mondja van Dam. Például azok, akik teát isznak, feltételezhetően kisebb valószínűséggel fogyasztanak üdítőitalokat.

Forrás: 
Time / Annals of Internal Medicine

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Építkezik a magyar gazdatársadalom

A délvidéki gazdaszervezeteket tömörítő Vajdasági Agráregyesületek Szövetségét (VASZ) 2006-ban alapították. Az azóta eltelt 16 évben nem kevesebb, mint 73 gazdaszervezet és mintegy 8 ezer gazdálkodó ernyőszervezetévé terebélyesedett az érdekvédelmi szervezet. A VASZ-nak sokáig nem volt saját székháza, és 2018-ban felszólították őket, hogy hagyják el addig bérelt „otthonukat”.

A Nutella legyőzte a Facebook-ot

Jelenleg úgy néz ki, hogy a világszerte népszerű édességgel, a Nutellával többet lehet keresni, mint a Facebook-kal.

Emelkednek a sertésárak Németországban

A sertéshús ára 5 € centtel (20,5 Ft-tal) emelkedett, melynek oka, hogy a növekvő kereslet nagyon kis kínálattal találkozik. A szakértők szerint ez valószínűleg nem sokat fog változni a következő hetekben.

Komposztáljunk kávékapszulát

A Nestlé Nespresso kávéüzletága papír alapú, komposztálható kapszulákat dob piacra. Az élelmiszeripari óriás azt reméli, hogy a környezetkímélő megoldással új vásárlókat tud megszólítani.

Kárpát-medencei nyári körkép: Gyenge nyári termés, aszály, virágporhiány és nem létező mézpiac

Szlovákiában a hárs virágai megégtek, míg Szerbiában fantasztikus virágzást produkált. A legtöbb országban a napraforgó igencsak megsínylette az aszályt, azonban Romániában nem volt ilyen probléma vele. Horvátországban rejtélyes okokból elmaradt a gesztenyevirágzás, míg Szlovéniában a fenyő és az édesharmat mondott csődöt.

Lengyelországban az ökológiai gazdálkodás területének növelése a cél

Henryk Kowalczyk miniszterelnök-helyettes, mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter tájékoztatása szerint, a minisztérium célja az ökológiai gazdálkodás területének és a bioélelmiszer-termelés volumenének növelése. Mint mondta az értékesítési szintjét is fokozni kell, hogy a fogyasztók könnyen hozzáférhessenek a biotermékekhez. Az EU Green Deal készteti Lengyelországot is ezekre a lépésekre.

Többet keres a Youtubeon az angol gazda, mint a teheneivel

Az állattenyésztéssel foglalkozó gazda 2018 óta készít tartalmakat a videómegosztó portálra, és mára többet bevételt hoz ez, mint a gazdasága.

13 étel, amely segít a veséknek eltávolítani a méreganyagokat

Gondoljunk a vesénkre úgy, mint egy szűrőre, amely megszabadítja a szervezetet mindattól, amit nem akarunk, hogy ott maradjon. Ez a két, bab alakú szerv gondoskodik a vér szűréséről, mely során eltávolítja a méreganyagokat és a felesleges folyadékot a szervezetből, miközben kordában tartja a kálium- és a nátriumszintet. Emellett hormonokat is termel, amik segítenek szabályozni a vérnyomás és a csontok erősségét.

Magyarok Kenyere: minden magyar számára a nemzet egységét jelenti

Minden nehezítő körülmény ellenére az idén is több, mint 1000 tonna búzát adományozott 8 ezer Kárpát-medencei gazda a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében, hogy így fejezzék ki az együvé tartozás érzését, segítő szándékukat. Az adományokból 500 intézmény részesülhet. A Szomorban tartott november 25-ei adományozó ünnepségen részt vett Novák Katalin köztársasági elnök is.

Keresett a jégsaláta

Továbbra is népszerű a jégsaláta Franciaországban, az előző év azonos időszakához képest is nőtt a kereslete.