0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Szoros küzdelemmel zárult az Ifjú Kócsagőr Program döntője

A kilencedik éve meghirdetett országos vetélkedőn az egyes nemzeti park igazgatóságok legjobb ifjú kócsagőrei mérték össze rátermettségüket és szakmai ismereteiket – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a 2022. évi Ifjú Kócsagőr Program záróünnepségén, Dévaványán.

A megmérettetés szeptember 21-23. között a házigazda Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság legértékesebb területein zajlott. A természetvédelmi őrök széleskörű, gyakorlati természetvédelmi feladatain alapuló versenyen a szakmai tudás mellett logikai és helyzetfelismerő képességeikről, valamint leleményességükről is tanúbizonyságot kellett tenniük a résztvevőknek – folytatta Rácz András, majd arra emlékeztetett, hogy a természetvédelmi őrök egyre több kihívással kell szembenézzenek, éppen ezért az utánpótlás biztosítása rendkívül fontos feladat.

Az államtitkár hozzátette: a nyitónapon minden versenyző egy előadás keretében adott számot a felkészítő természetvédelmi őr mentorával töltött kéthetes szakmai gyakorlat tapasztalatairól, majd mindannyian – egy kifejezetten számukra készített – könnyített természetőri vizsgát tettek.

A következő napon különféle izgalmas és érdekes terepi feladatok várták a jelölteket, összesen tíz helyszínen. Ezen tevékenységek között szerepelt a rögtönzött szakvezetés megtartása, fajfelismerés, illetve a védett növény állományfelmérésének elvégzése is. A hatósági feladatokat illegális fakivágók, terepmotorosok és tűzrakók helyszíni ellenőrzése jelentette – folytatta Rácz András.

A rendezvény fődíját, az ötnapos külföldi tanulmányutat a romániai Erdélyi-szigethegység Natúrparkba, a Tutajos és Matula díjat és a kapcsolódó jutalmakat Nemes Hajnalka nyerte el, akit Halász-Szegedi Fruzsina, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre készített fel.

Forrás: Agrárminisztérium