0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Őrizzük meg csontjaink egészségét nassolnivalókkal

Minden harmadik 50 év feletti nő és minden ötödik férfi a csontritkulás miatt szenved csonttörést, ugyanis ez a betegség okolható a csontok gyengeségéért és a csonttörések kockázatának növeléséért. A töréssel járó kellemetlenségek miatt érthető, hogy az emberek miért szeretnének minden módot megragadni, hogy csökkentsék ennek a gyakori eseménynek a kockázatát.

Bár a csontritkulás kialakulásának megelőzésére nincs biztos módszer, de a táplálkozási és életmódbeli döntések fontos szerepet játszhatnak a kockázati szint befolyásolásában. A súlyzós gyakorlatok végzése, a dohányzás kerülése, valamint az alkoholfogyasztás korlátozása vagy elkerülése mind bizonyítékokon alapuló módszerek, amelyek segíthetnek a csontok csúcsformában tartásában. Ami pedig az étrendet illeti, számos csontok egészségét támogató tápanyagokban gazdag élelmiszer létezik.

Milyen tápanyagokra van szükségünk csontjaink egészségéhez?

Amikor a csontok egészségére gondolunk a táplálkozás kapcsán, a kalcium mindig felmerül. Igaz, hogy a kalcium kulcsszerepet játszik a csontok egészségében, de ez az ásványi anyag elveszne más, a csontjaink számára szintén fontos kulcstápanyagok megfelelő mennyisége nélkül.

A kalcium mellett a szervezetünknek számos más tápanyagra is szüksége van ahhoz, hogy csontjaink egészségét rendben tartsa, többek között: fehérje, magnézium, bór, C-vitamin, foszfor, cink, omega-3 zsírsavak, D-vitamin, kálium, A-vitamin és K-vitamin.

A tápanyagban gazdag zöldségekben, tenger gyümölcseiben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonafélékben, szárnyasokban, diófélékben és hüvelyesekben, valamint alacsony zsírtartalmú tejtermékekben gazdag étrend általában ellátja a szervezetet ezekkel a fontos tápanyagokkal. Ugyanakkor a csontjaink támogatása érdekében igyekezzünk korlátozni a hozzáadott cukrok, a kóla és a sült ételek fogyasztását. A koffein korlátozása vagy kerülése szintén pozitív hatással lehet a csontok egészségére.

A kiegyensúlyozott és egészséges étkezés nagyszerű lépés a helyes irányba, ha a csontok egészségéről van szó. De amikor ránk tör a nassolás utáni vágy, a csontok egészségét támogató nassolnivalók megtalálása kicsit nehezebb lehet.

Íme, öt rágcsálnivaló, melyek a csontok egészséget támogató táplálékokkal töltik fel a szervezetet.

Aszalt szilva

Az aszalt szilva egy olyan bélrendszeri egészséget támogató étel, amely jó ízű és könnyen fogyasztható. Az aszalt szilva azonban nem csak az emésztésnek tesz jót, mivel következetes fogyasztása összefüggésbe hozható a csontok egészségének pozitív eredményeivel.

Egy pillantás az aszalt szilva tápanyagprofiljára, és máris láthatjuk, miért ezek a gyümölcsök az egyik legjobb rágcsálnivalók az egészséges csontok érdekében.

A bórtól a magnéziumon át a K-vitaminig végtelennek tűnhet az ezekben található, a csontok egészségét támogató tápanyagok listája. Egyetlen adag aszalt szilva (40 gramm) pedig 3 gramm rostot, nulla gramm hozzáadott cukrot és a kálium ajánlott napi értékének 6%-át biztosítja. Az aszalt szilva fenolos vegyületeket is tartalmaz, amelyek gátolhatják a csontok felszívódását és támogathatják a csontképződést.

Az adatok azt mutatják, hogy az aszalt szilva mindennapos fogyasztása bizonyos népességcsoportoknál a csontok egészségére gyakorolt előnyökkel járhat. A Journal of Medical Food című folyóiratban közzétett adatok szerint azok a férfiak esetében, akik egy éven keresztül, napi 10-12 aszalt szilvát fogyasztottak pozitív hatást tapasztaltak a csontok egészségét jelző markerekre. A menopauza utáni nők esetében pedig egy új, a Pennsylvaniai Állami Egyetemen végzett 12 hónapos vizsgálat kimutatta, hogy a napi 50 gramm aszalt szilva (5-6 darab) egy éven át történő fogyasztása megőrizte a csípő csontsűrűségét és csökkentette a csípőtörés kockázatát.

Túró

A túró egy nagyszerű fehérjeforrás, amely az ugyancsak más tejtermékekhez hasonlóan értékes makroelemeket tartalmaz: fontos  kalcium-, magnézium-, szelén- és foszforforrás.

Ha probiotikumokkal készült túrót választunk, még inkább támogathatjuk a csontok egészségét, mivel egyes adatok szerint a probiotikumok a csontok egészségének megőrzését is elősegíthetik.

100%-os narancslé

A C-vitamin egyik legnépszerűbb forrása a 100%-os narancslé. És bár igaz, hogy ez a tápanyag fontos az immunrendszer egészségéhez, a kollagén termelés támogatásában is kulcsfontosságú, ami a csontok és a porcok kialakulásához szükséges. A gyümölcslében található kálium szerepet játszik a sav-bázis egyensúlyban, ami befolyásolja a csontok ásványi sűrűségét, és a gyümölcslében természetesen megtalálható flavonoidok részt vehetnek a csontok szerkezetét és képződését befolyásoló folyamatokban. Ha kalciumot és D-vitamint tartalmazó, dúsított gyümölcslevet választunk, még több tápanyaggal látjuk el a szervezetet.

Szardíniás és avokádós pirítós

Mind a szardínia, mind az avokádó egészséges zsírokat tartalmaz, amelyek segíthetnek a csontok egészségének fenntartásában.

Ráadásul mindkettő tartalmaz magnéziumot, foszfort és A-vitamint, azaz még több kulcsfontosságú tápanyagot.

Amikor szardíniát választunk érdemes azokat szem előtt tartani, amelyek még tartalmaznak puha csontokat, mivel ennek a fajtának az elfogyasztása több kalciummal látja el a szervezetet, mint a csont nélküli változatok. Egy pirítós tetejére szórjunk egy kis sót és borsot, majd kenjünk rá az avokádókrémet és helyezzük a tetejére a szardíniát.

Szója

A szóját tartalmazó élelmiszerek izoflavonoknak nevezett vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek az ösztrogénhez hasonló szerkezetűek és funkciójúak, és bizonyítottan támogatják a csontképződést, miközben gátolják azok lebontását. Ráadásul tele vannak a csontok szempontjából fontos tápanyagokkal, például fehérjével, omega-3 zsírsavakkal és kalciummal.

Az adatok azt mutatják, hogy a szójabevitel pozitívan befolyásolja a csontok egészségét, amikor a hagyományos szójaételeket fogyasztó populációkat értékelték.

Kevesebb hatást tapasztaltak azoknál a népességcsoportoknál, amelyek nem fogyasztanak nagy mennyiségű szójából készült élelmiszert, és amelyek erősen feldolgozott szójaélelmiszereket választanak, mint például a szójaital és a szójából készült húspótlók, amelyeknek alacsonyabb lehet az izoflavon-tartalmuk.

A pörkölt szójabab nassolásával a szervezet számára fontos izoflavonokat és más, a csontok egészségét támogató tápanyagokat lehet bevinni a szervezetbe. Az edamame (hüvelyes fiatal szójabab) szintén egy remek szója snack opció.

Dúsított gabonapehely

A tápanyagokkal teli klasszikus reggeli ételek nagyszerű nassolnivalók lehetnek a csontok egészségére összpontosító emberek számára. A klasszikus gabonapelyhek (márkánként eltérő lehet) például cinket, magnéziumot, A-vitamint, C-vitamint, D-vitamint és még sok más, a csontok egészségét támogató tápanyagot tartalmaznak, és mindezt anélkül, hogy a hozzáadott tejben található tápanyagokat figyelembe vennénk (feltéve, hogy a gabonapelyhet tejjel és nem szárazon fogyasztjuk).

Forrás: eatthis.com