Back to top

Ezt eddig nem tudtuk a háziméh bélflórájáról

Egy új tanulmány rámutat arra, hogy a háziméh mikrobiomja összetettebb, mint ahogy eddig gondoltuk.

A méhek bélrendszerében sokféle baktérium él, melyek létfontosságú funkciókat látnak el. Az egészséges bélflóra a méheket ellenállóbbá teszi a betegségekkel és méreganyagokkal szemben és a klimaváltozáshoz való adaptációban is szerepet játszanak. A gombák főleg az erjesztésben segítenek az anyagcsere folyamat során.

Az európai háziméh (Apis melifera) eddigi mikrobiomvizsgálatai kimerültek a méhekre jellemző baktériumok és gombák analízisében.  

Jól ismert ezeknek a létezése és funkciója a bélrendszerben. Ezeken kívül azonban léteznek - bár kisebb mennyiségben - egyéb baktériumok és gombák is a méhek beleiben.

A tanulmányban többszáz Olaszországból és Szaudiarábiából származó méhmintát vizsgáltak meg.

A kutatók az A. mellifera ligustica és A. mellifera jemenitica alfajok teljes bélrendszerének baktériumközösségeit vizsgálták génszekvenálással a bélrendszer mind a négy részében. Nem volt meglepő, hogy kimutatták a 32 alapbaktériumot, melyek a baktériumközösség 98%-át teszik ki a belekben. A fenmaradó 2%-ban azonban további 164 baktérium- és 116 gombafajt találtak.

Mivel a mikrobák sokfélesége és gyakoriságmutatói különböznek a bélszegmensekben, a kimutatott mikrobák nem pusztán az élelemmel  vagy passzív módon jutnak el a belekbe.

Fotó: unsplash.com

Minden bélszegmensben más-más feltétel uralkodik, így például a pH érték, cukor- vagy az  oxigénkoncentráció is különbözik. A baktériumok adaptálódtak, mivel csak meghatározott körülmények között képesek a túlélésre és az anyagcserére.

Minél inkább különböznek a baktériumfajok az egyes szegmensekben, annál különfélébb funkciókat töltenek be a gazdaszervezetben.

Lehetséges funkciók: antibiotikumtermelés, a méreganyagok lebontása, a szénhidrátok feldolgozása, az aminosavak és zsírok emésztése és a tápanyagok elosztása.

A bélflóra meghatározza a méhek ellenálló képességét a környezeti változások illetve a stresszorok és a kórokozók fellépése esetén.

A tanulmány itt olvasható teljes egészében:

Callegari, M., Crotti, E., Fusi, M. et al. Compartmentalization of bacterial and fungal microbiomes in the gut of adult honeybees. npj Biofilms Microbiomes 7, 42 (2021). https://doi.org/10.1038/s41522-021-00212-9

Ajánljuk még:

Mit tartalmaz a legjobban teljesítő méhtakarmány (2)?

Az ausztrál propolisz értékesebb lehet, mint a brazil

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Magyar páros a világranglista élén

A Spanyolországi Vicben rendezték meg a nyolcéves fiatal lovak távlovas világbajnokságát. A rendkívül taktikus 120 kilométeres pályát negyvenkét indulóból mindösszesen tizenhat ló-lovas páros fejezte be, köztük dr. Fekete Patrícia, Janita de S. José nevű lovával.

Kárpát-medencei nyári körkép: Gyenge nyári termés, aszály, virágporhiány és nem létező mézpiac

Szlovákiában a hárs virágai megégtek, míg Szerbiában fantasztikus virágzást produkált. A legtöbb országban a napraforgó igencsak megsínylette az aszályt, azonban Romániában nem volt ilyen probléma vele. Horvátországban rejtélyes okokból elmaradt a gesztenyevirágzás, míg Szlovéniában a fenyő és az édesharmat mondott csődöt.

Rekord pusztítást végzett Amerikában a madárinfluenza – több mint 50 millió baromfit vágtak le

A madárinfluenza idén 50,54 millió madarat pusztított el az Egyesült Államokban, ezzel az ország történetének leghalálosabb járványa söpört végig az országon- derült ki az amerikai mezőgazdasági minisztérium csütörtökön közzétett adataiból.

Turbóenergia az agy számára

A táplálkozási szakemberek szerint van egy kombináció, ami olyan, mint egy turbófeltöltés az agy számára.

A méhészet művészete: A varázsló méhész

Nyár közepén a szomszédok nem látnak belőlem mást, csak hogy teli van már a műhelyem mézzel, s én fehér kalapban, fehér ruhában, illatos füstpamacsok között sétálok, nézegetek, rakosgatok a méhesemben.

Az erdősítés nem csupán faültetés

Az ENSZ a 2021-30 közötti időszakot az ökoszisztémák visszaállításának szenteli. Ennek keretében nagyszabású erdőtelepítési programokat indít világszerte. A szervezet által november közepén, Egyiptomban megrendezett Klímaváltozási Konferencián az EU és 26 nemzet 16 milliárd dollárt szentelt arra, hogy az erdőket segítsék. Főként azért, mert a fák széntároló kapacitása nagyban hozzájárul a klímaváltozás lassításához.

Újabb ASP-járvány egy romániai sertéstelepen

Közép- és Kelet-Európa 12 országa jelentett új eseteket az elmúlt időszakban, így úgy tűnik, hogy a vaddisznóállományokban nem sikerült még megoldani az afrikai sertéspestis-helyzetet. Novemberben Románia állategészségügyi hatósága újabb afrikai sertéspestis járványkitörést regisztrált egy kereskedelmi farmon.

A klímaváltozásra és az energiaválságra adott válaszokat vizsgáló kutatásban vesz részt az SZTE

A klímaváltozásra és az energiaválságra adott válaszokat vizsgáló nemzetközi kutatásban vesz részt egyetlen kelet-közép-európai intézményként a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Szilva aszályban

Az idei súlyos aszálykár ellenére az öntözetlen ültetvényekben is voltak olyan szilvafajták, melyek gyümölcsét piacra lehetett vinni. Az ízük azonban elmaradt a megszokottól. A vezető fajták nagy része mennyiségben és minőségben is rosszabbul termett a vártnál. Az öntözött ültetvényekből betakarított szilva szép, jó minőségű, de drága volt az idén.

Budapesten tartják éves találkozójukat a hazai állatkerti szakemberek

Csütörtöktől a Fővárosi Állat- és Növénykert ad otthont a magyarországi állatkerti szakemberek hagyományos éves találkozójának, a Zoo Disputának.