Back to top

Szárazságtűrő növények a mediterrániumból

Korábbi cikkünkben a vízpartokon, vízközelben élő gyógynövényeket vettük sorra, ám szárazságtűrőből sokkal több van. Ezekkel a fajokkal egy kevésbé intenzíven gondozott, öntözés nélküli kert is benépesíthető, ráadásul díszítőértékük mellett gyógyhatással is rendelkeznek, némelyek pedig fűszerként is hasznosíthatók a konyhában.

A vízközelben élő gyógynövényekről szóló cikket ide kattintva olvashatja el.

E fajok olyan körülmények között is jól érzik magukat, amelyekben más növényeknek az életben maradás is kihívást jelentene. Ez főleg annak köszönhető, hogy nagy részük a Földközi-tenger térségéből származik, ott pedig hozzászoktak a meleg, száraz éghajlathoz. Többségük kifejezetten érzékeny a túlzott nedvességre, ezért előnyös, ha a talaj jó vízáteresztő képességű, és nem marad sokáig nedves csapadékos időt, vagy öntözést követően.

Hazánkban őshonos az ökörfarkkóró
Hazánkban őshonos az ökörfarkkóró
Az ökörfarkkóró (Verbascum phlomoides) hazánkban vadon is megtalálható látványos, sárga virágú növény. Körülbelül egy méteres magasságával dísznövényként is magára vonzza a tekintetet. Utak mentén is gyakran találkozhatunk vele, hiszen egy nagyon tág tűrésű faj, és a legrosszabb talajokon is képes jól fejlődni.

Virága és levele köhögéscsillapító teakeverékek alkotóeleme. A szárított levelek főzetét izzasztó és vizelethajtó hatása miatt is fogyasztják, valamint jó hasmenés elleni szer összehúzó hatásának köszönhetően.

Forrázata kiváló aranyér esetén, továbbá olajos kivonata bőrproblémákra, fagyási sérülésekre nyújthat megoldást. Fűszerként is használták régebben, mára ez a felhasználási módja teljesen feledésbe merült.

Mutatós díszt ad az orvosi zsálya
Mutatós díszt ad az orvosi zsálya
Az orvosi zsálya (Salvia officinalis) és más zsályafélék kifejezetten kerülik a nedves helyeket, szárazságtűrésük kiemelkedő. A zsálya jól bokrosodik, így viszonylag hamar látványos méretű foltot képes belakni.

Levelének forrázata illóolaj- és cseranyagtartalmánál fogva torokgyulladásra, szájbetegségek esetén öblögetésre, belsőleg pedig izzadás, bélhurut ellen nagyon jó hatású. Idegerősítő hatása is ismert.

Más fűszerekkel használva kellemes, érdekes ízt ad az ételnek. Fűszerezhetjük vele a zsíros húsételeket, de azok köreteit is. A kacsa-, liba-, pulyka-, vadhúsok, máj, főtt és sült halak, pástétomok, sajtok, főtt tészták ízesítésére is kiváló. Csak kis mennyiségben használjuk. Ültethetjük napos rézsűre, nagyobb sziklakertbe, évelőágyba, de akár napos járdaszegélyek beültetésére is használhatjuk, mert még a betonról visszaverődő forróságot és az emiatti légköri aszályt is kibírja.

A borágó (Borago officinalis) egynyári, de átévelő fűszernövényként bárhol képes szaporodni. Azaz elszórt magjából újra kikel, tehát botanikailag egynyári, de évelőnek látszik, hiszen ahová tesszük, ott éveken keresztül mindig felbukkan majd. Ehető leveleinek íze leginkább az uborkáéhoz hasonlít, és friss hozzávalója lehet bármilyen zöld salátának.

A borágó virágával szendvicsek, bólék és tálalások díszíthetők
A borágó virágával szendvicsek, bólék és tálalások díszíthetők

A virágával szendvicsek, bólék és tálalások díszíthetők.

Állatkísérletek eredményei alapján állítják a kutatók, hogy ennek a növénynek a nagy mennyiségben történő fogyasztása máj-, genetikai és fejlődési zavarokat okozhat, de szerencsére nem olyan növény, amit naponta enne az ember.

Kakukkfűből sok változat közül választhatunk
Kakukkfűből sok változat közül választhatunk
A kakukkfűfélék (Thymus sp.) nagyon hosszú száraz időszakokat is képesek átvészelni, és mivel leveleik fűszerként gyakorta használatosak a konyhában, így igen hasznos, ha néhány faját a kertünkbe telepítjük, hiszen szinte gondozás nélkül is megél, és fűszerrel látja el „gazdáját”. A nálunk is vadon élő Thymus serpyllum mellett citrom- és narancsillatú változatai is beszerezhetők, emellett színes levelű fajtái tálaláskor tányérdíszítőként használhatók.

A kakukkfüvet már az ókorban is használták — számos más illatos fűszernövényhez hasonlóan — főképp húsok tartósítására.

A kasvirág igazi kéthasznú növény, díszít és gyógyít
A kasvirág igazi kéthasznú növény, díszít és gyógyít
A kasvirág (Echinacea purpurea) virágának kivonata immunerősítő szirupként kereskedelmi forgalomban kapható. Ám, ha kertünkbe telepítünk belőle, magunknak is készíthetünk szirupot vagy tinktúrát. Legnépszerűbb fajtája a rózsaszín, ám sok más virágszínben is fellelhető: narancssárga, arany, piros és fehér változata is van.

A körömvirág (Calendula officinalis) egynyári növényként állandó helyre vetve bármelyik virágágyásban jól mutat. Vannak szimpla és dupla virágú változatai, melyek virágszíne a sötét narancssárgától a világos citromsárgáig változhat. Díszítőértéke mindnek van, de ha gyógyhatása miatt tartjuk, akkor a minél sötétebb narancssárga virágúakat gyűjtsük. Rendszeres szedésével még dúsabb virágzásra serkentjük.

Minél sötétebb, annál hatékonyabb gyógyító a körömvirág
Minél sötétebb, annál hatékonyabb gyógyító a körömvirág
Fotó: wikipedia

A körömvirágot már a középkorban alkalmazták bélzavarok és májbajok esetén. Élénkítő és görcsoldó, alkalmazzák asztmára, köhögésre, álmatlanságra, szívdobogás érzésénél és szorongásos állapotnál. Gyulladásgátló, antibakteriális, fertőtlenítő hatású. Virágának forrázata megkönnyíti az emésztést, gyomorfekélyre, májgyulladásra, vértisztításra kiváló.

Lázcsillapító, látásjavító is, mivel tisztítja a szemfenék ereit. Fogíny ápolására szájvízként is használják. Menstruációt elősegítő hatása azért van, mert enyhén stimulálja az ösztrogén hormon termelését.

Külsőleg visszérgyulladásra, rosszul gyógyuló sebek, bőrelváltozások gyógyítására alkalmazható. Hegesítő tulajdonsága érvényesül zúzódásoknál, fagysérülésnél, ekcémánál és keléseknél. Sikerrel alkalmazzák bőrgyulladások és nyálkahártyapanaszok gyógyításánál.

Régebben sokkal nagyobb népszerűségnek örvendett a csombor vagy borsikafű (Satureja hortensis), ma már alig található meg a kertekben.

A borsikafű mérsékli a felfúvódást, babból és káposztából készült ételekhez való
A borsikafű mérsékli a felfúvódást, babból és káposztából készült ételekhez való

Ez a faj sem igényel túl sok törődést. Íze, illata a borsra emlékeztet, saláták fűszerezésére kiváló.

Felhasználható burgonyás-, káposztás-, gombás ételek, kolbászok, vadpácok, mártások, majonéz, ecetes és vizes uborka készítésekor.

Mivel csökkenti a felfúvódást, előszeretettel ízesítenek vele babos ételeket. Használatával vigyázni kell, mert erős aromája keserűvé teheti az ételt. Csak a főzés végén kell az ételhez keverni.

A diétás főzésnél nagyon hasznos a fekete bors pótlékaként. Gyomorerősítő, görcsoldó, étvágygerjesztő, bélféregirtó hatása is van.

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2022/7 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Talajaink védelme a tudomány erejével

A Magyar Talajtani Társaság és az Agrárminisztérium együttműködésének köszönhetően a tárca épületében került kiállításra az év talaja, a herceghalmi mészlepedékes csernozjom szelvénye.

Téli szállásukon pihennek a hortobágyi puszta legelő állatai

Már a téli szállásukon pihennek a hortobágyi puszta legelő állatai: november utolsó napjaiban a magyar szürke szarvasmarha gulyák is a téli szálláshelyükre érkeztek - közölte Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. hétfőn az MTI-vel.

Egy év a kürti borászatban

A szőlő már a hordókban érik, amikor Sütő Zsolt kürti borászt arra kérem, hogy értékelje a 2022-es évet. Zsolt villamosmérnök, de már húsz éve vállalkozásszerűen bort készít. Tizenkét hektáron gazdálkodik természethűen, amiből 5 hektár fejművelésű tőkés szőlő. Borászatában, a Strekov1075-ben saját területein termett biominőségű szőlőt dolgoz fel.

Otthon termesztett friss Aloé felhasználása

Az Afrikában honos Aloe vera gyógyhatása vitathatatlan, ez egyike azon kevés gyógynövénynek, melyekről viszonylag sok kutatási eredmény született. Külsőleg és belsőleg alkalmazható aloé-s készítmények is vannak, de üdítőitalokban is találkozhatunk vele.

Az illatos Tramini és értékes utódai

Sok kedvező tulajdonsága miatt magyar szőlőnemesítők is használták keresztezéseikhez a Piros traminit. A fajta átadta utódaiba a jó cukorgyűjtő hajlamot, a fagytűrést, a termékenységet és a korai érést. Három államilag elismert fehérborszőlő született ezekből a keresztezésekből, mindegyik zamatos minőségi bort ad.

Közvetlen támogatások az agráriumban 2023 után

A kétéves átmeneti időszakot követően, 2023. január 1-jén működésbe lép a Közös Agrárpolitika (KAP) új szabályrendszere. Fontosnak tartjuk, hogy a lehető legkorábban megkezdődjön az agrárpolitika kedvezményezettjeinek minél szélesebb körű tájékoztatása arról, hogy az eddig ismert agrártámogatásokat ezentúl milyen jogcímeken keresztül érhetik el, és hogy ahhoz milyen feltételeket kell teljesíteniük.

Házak szigetelése gyékénnyel, hínárral…

A phys.org több cikkben is foglalkozott az épületszigetelések újszerű, környezetverát lehetőségeivel. Az energia egyre drágább, így az energiapazarló épületek szigetelése igen sürgetővé vált, amit természetes anyagokkal is meg lehet oldani.

Elindult az idei téli szezonális ellenőrzés az élelmiszerláncban

Idén december 5-18. között rendelte el a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára. Az egész országra kiterjedő kéthetes ellenőrzéssorozat idején a szakemberek fokozott jelenléte várható az élelmiszerlánc minden területén.

Levesbetét száraztésztákkal is lehet pályázni a kiváló minősítésért

Újabb termékkör, a 8 tojásos levesbetét száraztészták gyártói és forgalmazói számára nyílt meg a lehetőség, hogy elnyerjék a KMÉ védjegy arany fokozatát. A Nébih által koordinált Termékmustra alapján 13 termék esetében igényelhetik a legjobbaknak járó elismerést.

Az ünnepek előtt nagyobb forgalom várható a borpiacon is

Az ünnepek előtt emelkedő forgalomra számít, hosszabb távon pedig stabil nyereséget remél a Grand Tokaj, Tokaj-Hegyalja legjelentősebb bortermelője.