Back to top

A családi gazdálkodás ENSZ-évtizede

Az ENSZ élelmezésügyi és mezőgazdasági szervezete, a FAO által ez alkalomból rendezett fórumon a FAO főigazgatója azt mondta, hogy az agrár-élelmiszeripari rendszerek átalakítása során a családi gazdálkodókat kell a középpontba helyezni.

Fotó: ENSZ Családi Gazdálkodás Évtizede (UNDFF)
A fórum jó alkalom volt arra, hogy az érdekelt felek párbeszédet folytassanak egymással a kiemelt szakpolitikák és technikai területek meghatározására, és hogy kidolgozzák az ENSZ által a Családi Gazdálkodás Évtizedének (UNDFF) nyilvánított ’20-as évek következő végrehajtási időszakának tennivalóit. Qu Dongyu, a FAO főigazgatója a fórum megnyitóján tartott beszédében úgy fogalmazott:

„Az éhség és az alultápláltság visszaszorítása érdekében tett globális erőfeszítésekben visszalépés történt.”

Tavaly világszerte újra nőtt az éhezők száma, és még tovább nőhet, ráadásul éppen a legsebezhetőbb társadalmi rétegekben, akiknek csaknem 80 százaléka vidéken él és kisgazdálkodó vagy családi gazdálkodó. Világszerte a családi gazdálkodókat sújtja a leginkább az éghajlatváltozás és a belső-külső konfliktusok, és most már hónapok óta Ukrajna orosz lerohanása is további nyomást gyakorol a törékeny agrár-élelmiszeripari rendszerekre.”

A globális fórum fő céljai a következők voltak: a szakpolitikai tendenciák általános áttekintése, a családi gazdaságok jelentőségének meghatározása a fenntartható fejlődésben és a globális fejlesztésekben, a tízéves program első három évének főbb eredményeinek összefoglalása,

valamint az UNDFF programjának hozzáigazítása az agrár-élelmiszeripari rendszerek jelenlegi kihívásaihoz a tapasztalatok, a gyakorlatból levont tanulságok megosztásával.

Every day, everywhere, family farmers work hard to produce the food we eat

 

Forrás: 
FAO
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2022/39 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Talajaink védelme a tudomány erejével

A Magyar Talajtani Társaság és az Agrárminisztérium együttműködésének köszönhetően a tárca épületében került kiállításra az év talaja, a herceghalmi mészlepedékes csernozjom szelvénye.

Elhunyt Dr. Jóri J. István

Másfél éve tartó, gyógyíthatatlan betegségben, 79 éves korában elhunyt Dr. Jóri J. István mezőgazdasági gépészmérnök, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem emeritus professzora.

A globális élelmiszerárak változatlanok

Gyakorlatilag nem változtak az élelmiszerek világpiaci árai novemberben októberhez képest.

A KAP II. pillére szerinti vidéki együttműködések különböző formái

Az együttműködések támogatásának egyik általános célja az agrárium és a helyi közösségek tagjainak ösztönzése a közös cselekvésre és közös projektek megvalósítására. Tekintettel a magyar mezőgazdaság strukturális helyzetére, valamint a közeli és a távolabbi jövőben formálódó kihívásokra, a fenntartható mezőgazdaság megvalósulásában a gazdálkodói együttműködéseknek kiemelkedően fontos szerepe van.

Házak szigetelése gyékénnyel, hínárral…

A phys.org több cikkben is foglalkozott az épületszigetelések újszerű, környezetverát lehetőségeivel. Az energia egyre drágább, így az energiapazarló épületek szigetelése igen sürgetővé vált, amit természetes anyagokkal is meg lehet oldani.

Csökkent a kiskereskedelemben az élelmiszerek forgalma

Októberben 0,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt az egy évvel korábbihoz képest - közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Elindult az idei téli szezonális ellenőrzés az élelmiszerláncban

Idén december 5-18. között rendelte el a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára. Az egész országra kiterjedő kéthetes ellenőrzéssorozat idején a szakemberek fokozott jelenléte várható az élelmiszerlánc minden területén.

Levesbetét száraztésztákkal is lehet pályázni a kiváló minősítésért

Újabb termékkör, a 8 tojásos levesbetét száraztészták gyártói és forgalmazói számára nyílt meg a lehetőség, hogy elnyerjék a KMÉ védjegy arany fokozatát. A Nébih által koordinált Termékmustra alapján 13 termék esetében igényelhetik a legjobbaknak járó elismerést.

Lábunk alatt a kincs

A talaj létfontosságú a világ táplálásában – mondta Csü Tong-jü, a FAO főigazgatója a Talajok a Táplálkozásért Világszimpózium megnyitóján. – A talaj egészsége jelentősen hozzájárul az éhezés megszüntetéséhez és a bolygó egészségének helyreállításához – feltéve, hogy kezeljük a talajt fenyegető globális veszélyeket, beleértve a tápanyaghiányát is.

Drágán adom a tojást

A fogyasztónak az az érdeke, hogy minőségi élelmiszert vehessen, a gazdálkodónak, hogy megéljen. A fogyasztó nem buta, csak tájékozatlan. Ezzel van dolga a kis, közepes, nagy, háztáji, mindenféle gazdáknak. Tájékoztatni kell a fogyasztót, megmutatni, mennyi munka van a gazdaságainkban, és mennyi érték!