Back to top

Hogyan változott a táplálékpiramis az idők során?

Valószínűleg már mindenki számára ismert a táplálkozási piramis fogalma, vagy legalábbis láttunk már élelmiszer-piramist, ami beégett az elménkbe. Nagy valószínűséggel ezt úgy képzeljük el, mint azt az élelmiszer-piramist, amelyet az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) 1992-ben hivatalosan elfogadott.

Az 1992-es élelmiszer-piramis hat élelmiszercsoportot tartalmaz négy szintre osztva. Az alapot a kenyér, a gabonafélék, a rizs és a tésztafélék alkotják. A második réteg a gyümölcs- és zöldségcsoportokat tartalmazza, kissé a zöldségek felé hajolva. A harmadik szint tartalmazza az állati termékeket: a húst és a tejtermékeket. Végül a háromszög csúcsa a cukor, amellyel arra figyelmeztetnek, hogy mértékkel fogyasszuk.

Lehet, hogy a legtöbben így képzelik el az élelmiszerpiramist, de ez már nem pontos.

A The New York Times ugyanis arról számol be, hogy a piramist még 2005-ben megváltoztatták, sőt, az azt felváltó piramist mára már le is cserélték. Talán a legnagyobb tanulságunk ebből, hogy a táplálkozással kapcsolatos ismereteink folyamatosan fejlődnek.

Illusztráció
Illusztráció

Korai élelmiszer-útmutatók

A Harvard School of Public Health közzétette az USDA élelmiszer-útmutatóinak történetét, bemutatva az amerikai kormány számos elavult kísérletét a közegészségügy tájékoztatására. A legkorábbi változatot 1943-ban vezették be, amikor a háborús idők közepén az útmutató kiegyensúlyozott táplálkozásra buzdította az amerikaiakat, mert - saját szavaikkal élve - "Az USA-nak szüksége van ránk, hogy erősek legyünk".

Az 1943-as útmutató hét élelmiszercsoportot javasolt, amelyek közül néhány a mai mércével mérve valóban bizarr volt.

Persze, az ötös csoport a megszokott "hús, baromfi, hal vagy tojás" volt, de ott volt a furcsán specifikus kettes csoport, a "narancs, paradicsom, grapefruit ... vagy nyers káposzta esetleg salátalevél", a hetes csoport pedig csak "vaj és dúsított margarin" köré épült.

Amint azt már láthatjuk, ez egy bonyolult rendszer volt, és jó pár évvel később a hét élelmiszercsoportot négybe sűrítették: tejtermékek, hús, gabonatermékek, valamint gyümölcsök és zöldségek. Ha valami, akkor ez az új rendszer kissé túlságosan leegyszerűsített volt, amit a kalauz a következő záradékkal látszott elismerni: "Plusz egyéb élelmiszerek, ha szükségesek az étkezések kiegészítéséhez, a további energia és tápanyagok biztosításához".

A nagy piramisok

Mint korábban említettük, a táplálkozási piramis legtöbb ember által ismert változatát az USDA 1992-ben fogadta el. A Scientific American szerint a zsír és az olajok minimalizálásának és az összetett szénhidrátok maximalizálásának általános elveire épült.

A tudósok azonban szkeptikusak voltak a piramissal szemben, és gyorsan elhangzottak ellene a kritikák.

Egyrészt az útmutató az összes zsírtípust egy kalap alá vette, holott egyes zsírok egészségesek, és még a szívbetegségek kockázatát is csökkenthetik. A spektrum másik oldalán a piramis több szénhidrát fogyasztását támogatta, mint amennyit a bizonyítékok szerint kellene. 2005-ben az USDA új élelmiszer-piramist mutatott be, amely nagyobb hangsúlyt fektetett a teljes kiőrlésű gabonafélékre, különbséget tett a zsírok egyes fajtái között, és a piramison egy, a testmozgást népszerűsítő ábrával bővült. De ezt is kritikával fogadták, a Harvard School of Public Health "zavarónak" nevezte a képet.

Illusztráció
Illusztráció

Az élelmiszercsoportok a piramis függőleges szeleteként helyezkedtek el, egymás mellett álltak, nem pedig egymás tetején, ezzel az egész piramis analógiát átírták. Az piramisnak az a lényege, hogy a legfontosabb csoport alul legyen, és támogassa a többit, így ez nem volt megfelelő.

MyPlate

2011-ben, mindössze hat évvel a megújított élelmiszer-piramis bemutatása után az USDA úgy döntött, hogy az egészet elveti, és teljesen lecseréli. A The New York Times beszámolója szerint az új, MyPlate nevű útmutatót az országos elhízás elleni küzdelem részeként mutatták be. Az élelmiszerpiramis helyébe egy tányér és egy pohár képe került, négy különböző arányú élelmiszercsoportra osztva: gyümölcsök, zöldségek, fehérjék és gabonafélék. A képhez tartozik egy kis csésze is az oldalán az ötödik élelmiszercsoporttal: a tejtermékekkel.

A The New York Times szerint a MyPlate és a régi élelmiszer-piramisok közötti legnagyobb különbség a gyümölcsök és zöldségek hangsúlyozása, amelyek a tányér felét foglalják el. Ezúttal a zöldségek kapják a legnagyobb ajánlott adagok helyét, míg a cukrot egyenesen kihúzták a képből (bár más élelmiszerekben is van annyi hozzáadott cukor, hogy önálló csoportot alkossanak).

Forrás: 
tastingtable.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Talajaink védelme a tudomány erejével

A Magyar Talajtani Társaság és az Agrárminisztérium együttműködésének köszönhetően a tárca épületében került kiállításra az év talaja, a herceghalmi mészlepedékes csernozjom szelvénye.

A globális élelmiszerárak változatlanok

Gyakorlatilag nem változtak az élelmiszerek világpiaci árai novemberben októberhez képest.

A KAP II. pillére szerinti vidéki együttműködések különböző formái

Az együttműködések támogatásának egyik általános célja az agrárium és a helyi közösségek tagjainak ösztönzése a közös cselekvésre és közös projektek megvalósítására. Tekintettel a magyar mezőgazdaság strukturális helyzetére, valamint a közeli és a távolabbi jövőben formálódó kihívásokra, a fenntartható mezőgazdaság megvalósulásában a gazdálkodói együttműködéseknek kiemelkedően fontos szerepe van.

Otthon termesztett friss Aloé felhasználása

Az Afrikában honos Aloe vera gyógyhatása vitathatatlan, ez egyike azon kevés gyógynövénynek, melyekről viszonylag sok kutatási eredmény született. Külsőleg és belsőleg alkalmazható aloé-s készítmények is vannak, de üdítőitalokban is találkozhatunk vele.

Csökkent a kiskereskedelemben az élelmiszerek forgalma

Októberben 0,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt az egy évvel korábbihoz képest - közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Elindult az idei téli szezonális ellenőrzés az élelmiszerláncban

Idén december 5-18. között rendelte el a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára. Az egész országra kiterjedő kéthetes ellenőrzéssorozat idején a szakemberek fokozott jelenléte várható az élelmiszerlánc minden területén.

Levesbetét száraztésztákkal is lehet pályázni a kiváló minősítésért

Újabb termékkör, a 8 tojásos levesbetét száraztészták gyártói és forgalmazói számára nyílt meg a lehetőség, hogy elnyerjék a KMÉ védjegy arany fokozatát. A Nébih által koordinált Termékmustra alapján 13 termék esetében igényelhetik a legjobbaknak járó elismerést.

Rendkívüli kutatások a mohácsi csata tömegsírjai területén a természetvédelem égisze alatt

A Mohácsi Nemzeti Emlékhely III. számú tömegsírjának területén rendkívüli kutatások fejeződtek be a közelmúltban, amelyeknek bemutatása kiemelt célunk – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a Mohács500 konferencián, előző hétvégén, Pécsen.

Drágán adom a tojást

A fogyasztónak az az érdeke, hogy minőségi élelmiszert vehessen, a gazdálkodónak, hogy megéljen. A fogyasztó nem buta, csak tájékozatlan. Ezzel van dolga a kis, közepes, nagy, háztáji, mindenféle gazdáknak. Tájékoztatni kell a fogyasztót, megmutatni, mennyi munka van a gazdaságainkban, és mennyi érték!

Talajorvos­lás a nedvességmegőrzés jegyében

A Kukoricakör szakmai napot szervezett a vízmegőrzésről és a vízmegtartó gazdálkodásról. Zsembeli József, a MATE Karcagi Kutatóintézetének tudományos tanácsadója, intézetigazgató előadásában hangsúlyozta, hogy a hatékony gazdálkodáshoz elengedhetetlen a talaj kémiai, fizikai és biológiai állapotának az ismerete.