Back to top

Több mint húsz újabb Vágta-résztvevő

Zajlanak az Elővágták országszerte; vannak frissen debütáló és rutinos helyszínek egyaránt: legutóbb Abonyban, Belegrádon, Gyenesdiáson és Hosszúfalun rendezték meg a Nemzeti Vágta előfutamait.

Abonyból négy felnőtt és három kishuszár jutott a Budapesten rendezendő döntőbe, a belegrádi Borsodi Vágtáról három-három, a gyenesdiási Festetics Vágtáról négy felnőtt és két kishuszár, a hosszúfalui Muravidéki Vágtáról pedig – amelynek döntő futamát az extrém esőzések miatt lefújták – az elődöntőből továbbjutó mind a négy lovas ott lesz Budapesten. Gratulálunk nekik!

Az Abonyi Vágtáról négy felnőtt és három kishuszár jutott tovább
Az Abonyi Vágtáról négy felnőtt és három kishuszár jutott tovább
Augusztus 6-án rendezték meg az első Abonyi Vágtát, az Abonyi Parkerdőben és a mellette lévő Vágta téren. A meleg ellenére több ezer érdeklődő vett részt a nagyszabású rendezvényen és szurkolta végig a helyszínen a futamokat, amelyek végén eldőlt, kik képviselhetik településüket az októberi döntőn.

A kishuszár- és felnőtt versenyek mellett kocsitoló verseny, csikós- és pusztaötös-bemutató, kombinált fogathajtóverseny és különböző zenés programok, koncertek, kirakodóvásár, főzőverseny, valamint pónilovaglás és bábszínház várta a kicsiket és nagyokat.

A felnőtt versenyzők közül végül négyen jutottak az októberi döntőbe. A Hősök terén már biztosan ott lesz az első helyen célba érő abonyi Zboray Viktória Vicces nyergében, a második Farkas Ábel és Tip-Top Nyárádszeredát képviselve, a harmadik befutó Vámos Mercédesz és Déva Jutka nevű lova Mezőberényből, valamint a negyedikként végző Krupiczáné Mucsi Enikő Kocsér színeiben. A kishuszárok is szoros versenyben mérték össze tudásukat. Közülük elsőként a felsőpakonyi Nagy Regina jutott a fináléba BT Silver Moon nyergében, második helyen Vozár Vilma és Puszta ért célba Göd képviseletében, harmadikként pedig a fülöpszállási Látos Lili és Charlie végzett. Itt került sor a Jótékonysági Sztárfutam első edzőversenyére is – ez alkalommal a mezőny három lovasa, Széchenyi Krisztián táncművész, valamint Bács Péter és Krajnik-Balogh Gábor színművészek pattantak nyeregbe. Közülük végül Bács Péter bizonyult a leggyorsabbnak, megnyerve ezzel a futamot. A színész egyébként a tavalyi Hősök terei döntőben is győzedelmeskedett.

A Borsodi Vágta dobogós felnőtt lovasai
A Borsodi Vágta dobogós felnőtt lovasai

A kocsitoló versenyben is helyi győzelem született, Abony csapata bizonyult a legjobbnak.

Ugyanazon a hétvégén, augusztus 7-én, vasárnap tartották a Borsodi Vágtát is Hernádkak-Belegrádon, ez a térség azonban már rutinosnak számít, tizedik alkalommal rendezett előfutamot. Itt is sokféle színes kísérőprogrammal készültek az érdeklődőknek a szervezők, egyebek közt csikós- és pusztaötös-bemutatóval, a Győri Ördöglovasok produkciójával, fűnyírótraktor-versennyel, a gyerekeket pedig bábszínház, népi játszó, lufihajtogató, bungee trambulin és meseiroda várta. A korábbi hőség is mérséklődött vasárnapra, így tökéletes időben álltak a rajthoz a települések lovasai. A futamok rendkívül izgalmasan alakultak: a felnőttek között végül Földes Bence futott be elsőként a célba Nagyhalász település képviselőjeként, Messina nevű lován. A második helyet Hatvan településről Vaka István érdemelte ki Tenkes hátán, harmadikként pedig Szebellédi Andrea állhatott fel a dobogóra Tiszaladányból. A kishuszároknál első helyen a váci Cziráky Zsombor, második helyen Simon Bori Bőcsről, míg harmadikként Tátrai Gréta Boglárka Kakucs képviseletében került be a döntőbe, és lehet ott október 1–2. között a Hősök terén.

A Muravidéki Vágtának az extrém eső miatt nem tudták minden futamát megtartani
A Muravidéki Vágtának az extrém eső miatt nem tudták minden futamát megtartani

Augusztus 20-án zajlott a 6. Muravidéki Vágta, a helyszín a szlovéniai Hosszúfalu volt; az extrém nagy esőzésekben pedig nem volt könnyű dolguk sem a szervezőknek, sem a versenyzőknek.

Az elődöntők sikeresen lezajlottak, azonban a döntő futamokat végül a lovak és lovasok biztonsága érdekében nem tartották meg az este folyamán. Versenyigazgatói és szervezői döntés nyomán, valamint az egyenlő esélyek elvének figyelembevételével a döntő futamban végül az elődöntőből továbbjutó mind a négy lovas ott lesz: Somi Erik Zsitkóc színeiben, Bíró József Hosszúfalut, Bíró Mihael pedig Domonkosfát képviselve, valamint a hídvégi Kocon Tamást is köszönthetjük majd Budapesten. Szintén a szervezők döntése, hogy a szlovén lovasok kvalifikációs versenyére – ők a nemzetközi futamban indulnak majd – egy későbbi időpontban kerül sor, amikor a pálya ismét alkalmas lesz a futamok megrendezésére. A rendezvény egyébként az esős és kiszámíthatatlan idő ellenére is nagy sikerrel zajlott: számos zenés és gyermekprogram, póni- és pusztaötös-bemutatók, valamint kettesfogathajtó-verseny is várta a helyszínre látogatókat.

A Festetics Vágta döntőbe jutott felnőtt lovasai és kishuszárjai
A Festetics Vágta döntőbe jutott felnőtt lovasai és kishuszárjai

Ugyanennek a hétvégének a vasárnapján, augusztus 21-én tartották a Festetics Vágtát a gyenesdiási Faludi-síkon; a rendezvény fókuszában, ahogy mindig, most is a magyar lovaskultúra és a hagyományőrzés állt.

A Zala megyei rendezvényen az izgalmas futamok mellett kocsitoló verseny, csikósbemutató, és a helyi lovardák műsorai is várták a közönséget. A balatoni települések csatájában Szabó Nikolett aratott győzelmet Pipacs nevű lovával, így Porva is képviselteti majd magát a budapesti Nemzeti Vágtán. A dobogó második fokára a bükkösdi Arató Barna állhatott fel Napraforgóval, a harmadik helyezés pedig Bottlik Fannit illette meg Hadfi Iram nevű lovával, Alsópáhokot képviselve. Végül negyedikként Tiszafüred színeiben Gyöngy Tamás és Luvly Jubly Luca kvalifikálták magukat a budapesti döntőbe. A kishuszárok futamában a csemői Szerencsés Szandra és Sárkány nevű lova nyerték meg a versenyt, másodikként pedig Czene Leila Izabella és Herceg biztosították helyüket a döntőben, Kalocsát képviselve.

Jakab-Sas Gabriella

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2022/9 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Magyar páros a világranglista élén

A Spanyolországi Vicben rendezték meg a nyolcéves fiatal lovak távlovas világbajnokságát. A rendkívül taktikus 120 kilométeres pályát negyvenkét indulóból mindösszesen tizenhat ló-lovas páros fejezte be, köztük dr. Fekete Patrícia, Janita de S. José nevű lovával.

Ön mennyit tud a klímaváltozásról? - Tesztelheti, továbbjutna-e a középiskolások versenyén

Bárki kitöltheti azt a tesztet, amellyel 611 középiskolás csapat birkózott meg a Magyar Tudományos Akadémia Alumni Programjában szervezett, októberben indult tanulmányi versenyen. A második fordulóba 80%-os teljesítménnyel lehetett továbbjutni, ami 152 csapatnak sikerült.

Nóniusz négyes fogat a világbajnokságon

Olaszországban, a Róma melletti Pratoni del Vivaróban rendezték az FEI négyesfogathajtó-világbajnokságát. Harminchat év után szerepelt újra Mezőhegyesi nóniusz kancafogat négyes vb-n, a modernkori fogathajtás történetében harmadik alkalommal. A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. fogata Papp János hajtóval és csapatával kiválóan helytállt és teljesítette az igen nehéz versenyt.

Etyeki sörsiker Londonban

Több mint 40 ország, közel 700 nevezett tétele között ért el ezüst- és bronzérmet a szakmai körökben a világ legjelentősebb sörversenyének tartott International Beer Challenge-n az Etyeki Sörmanufaktúra, Londonban.

Haszon, hobbi, közösség: galambászat Gyomaendrődön

Míg régebben elterjedt szokás volt a gyermekágyas anyáknak és a beteg gyerekeknek galamblevest adni, mára elenyészően kevesen fogyasztják ezt a könnyű, de magas tápértékű élelmiszert.

Szilvásvárad Masters

A Szilvásvárad Masters nemzetközi versenysorozat utolsó állomásához érkezett októberben: a négycsillagos nemzetközi díjlovaglóversennyel zárult az idén második alkalommal megrendezett versenysorozat.

Izlandilovas sikerek

Új lófajtát és sportot honosítottak meg a tatai izlandilovasok, akik történelmi sikerük után sem állnak meg. Augusztus 4–7. között a Hannover melletti Nöpkében rendezték meg az izlandilovas Közép-Európa-bajnokságot, amelyen Magyarország először képviseltette magát, és amelyről két éremmel, egy ezüsttel és egy bronzzal tért haza versenyzőnk.

Vitatott vérfarmok

A „lóvérfarmok” bezárását követelik állatvédő szervezetek Izlandon, miután egy éve megjelent egy videó a lovakkal való rossz bánásmódról, amely sokkolta az embereket. Miért értékes a vemhes kancák vére?

Hibakeresős szakma a miénk

Apagyi Bence 14. a nehézgépszerelők világranglistáján és hetedikként végzett a tavalyi Európa-bajnokságon. Nem csoda, hogy már egyetemistaként az ország legnagyobb mezőgazdasági gépkereskedő cégének kollektíváját erősíti.

Világbajnokságon szereztek bronzérmet magyar kertépítők fiatalok!

A magyar kertépítő fiatalok bronzérmet szereztek a szakmák világbajnokságán Tallinnban! A verseny 2022. október 24-27. között zajlott Tallinnban, Észtországban, az Eesti Näitused rendezvényközpontban, ahol 16 ország 32 versenyzője mérte össze tehetségét. Az ünnepélyes eredményhirdetésre 2022. október 28-án került sor, Bokor Péter és Hutter Péter bronzérmet szereztek.