Back to top

A Kutatók Éjszakája idén is felejthetetlen élmény lesz

Európa-szerte megrendezik a Kutatók Éjszakáját a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. Az ingyenes eseménysorozatot idén is szeptember utolsó hétvégéjén, szeptember 30-án tartják és természetesen az agrár kutatóhelyek is várják az érdeklődőket.

Szórakoztató ismeretterjesztő előadások, inspiráló kísérletek, laboratóriumlátogatás és játékos programokon keresztül mutatják be minden korosztálynak a tudományos kutatások friss eredményeit. A felnőttek is kötetlen körülmények között ismerkedhetnek a mezőgazdaság és az élelmiszeripar eredményeivel és cserélhetnek eszmét a kutatókkal. Terjedelmi korlátok miatt nemhogy bemutatni, de még felsorolni sem tudjuk a Kutatók Éjszakájának programjait, de néhány a mezőgazdasághoz kapcsolódó helyszínt és eseményt kiemelünk.

Az Agrártudományi Kutatóközpont martonvásári Agroverzum Tudományos Élményközpontjában saját aktuális agrártudományi kutatási eredményeiket népszerűsítik.

A Szegedi Tudományegyetem hódmezővásárhelyi Mezőgazdasági Karán különleges zöldség- és gyümölcsfélék bemutatása lesz a középpontban, amellett ezen az éjszakán tartják a Tejút – a tehéntől az asztalig, a Sosem vagyunk egyedül, A mikrobák világa, a Modern agrárium és A magyar borkultúra és amit tudni érdemes róla című előadásokat, és nyilvános trófeabírálatra is sor kerül.

Az Állatorvos-tudományi Egyetem A kutya anatómiája – bemutató boncolás, A klímaváltozás hatása az élelmiszer-ellátó rendszerre és A jövő élelmiszerlánc-kockázatai bemutatóval, illetve előadásokkal készül.

A Debreceni Egyetem egyik programjának címe Talajaink az egészséges élelmiszer-előállítás szolgálatában, egy másiknak pedig Növénybetegségek górcső alatt – mikroszkópia a gyakorlatban.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Budai, Gödöllői, Gyöngyösi, Kaposvári és Keszthelyi Campusán is várják az agrárkutatás iránt érdeklődőket. Világítanak-e a növények? Honnan tudja egy öntözőberendezés, hogy mikor kezdjen működni? Milyen színanyagok vannak a zöld levelekben? Biztosra vehető-e a klímakatasztrófa? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphat választ az, aki szeptember 30-án, a Kutatók Éjszakáján részt vesz a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem programjain. A programkavalkád részeként lesz még a csillagles és a távcsöves bemutató, fotóelőhívás bablevélen, számtalan látványos fizikai kísérlet, éjszakai nyelvvizsga, gyógynövénytea-kóstoló, hímzés, horgolás és megannyi egyéb érdekesség. A kenyérsütéshez kapcsolódóan a magvak tisztítását, őrlését és minőségvizsgálatát is megtekinthetik az érdeklődők.

A Bay Zoltán Kutatóközpont Miskolcon tartja a Legyél te is drónpilóta! Drónok szerepe a mezőgazdaságban és a drónfelvételek kiértékelése című bemutatót.

A Soproni Egyetem programjában szerepel például a Karácsonyfa vagy műfenyő? Mit tegyen a környezettudatos vásárló?, az Éjjeli vadászat soklábú szépségekre és A csodálatos kender című ismereterjesztő előadás.

 

A részletes program és pontos helyszínük mind megtalálható a kutatokejszakaja.hu weboldalon.

Forrás: 
kutatokejszakaja.hu/Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2022/39 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

„Agrotechnológiával megtesszük a legjobbat, ami tőlünk telik”

Fiókba került, elhalasztott fejlesztési tervek, pályázatok is jellemzik a Talentis Agro Zrt. idei működését, ám a csoporton belüli szinergiáknak köszönhetően jó eredményt könyvelhetnek majd el. A válságban az energiahatékonyságra, illetve az öntözés fejlesztésére koncentrálnak. Minderről Makai Szabolcs vezérigazgató beszélt, aki az ágazat általános helyzetét tekintve azért optimista.

Ismeretterjesztés közérthető tudományossággal - Dr. Pepó Péter, Adorján János-díjas professzor

Az agrárszakma jeles képviselői körében meghitt ünnepségen vette át az idei Adorján János-díjat Dr. Pepó Péter, a Debreceni Egyetem tanára az MTA doktora, Dr. Gyuricza Csabától a MATE rektorától, Sári Enikőtől, a Magyar Mezőgazdaság Kft. ügyvezető igazgatójától, Bárdos B. Edittől, a Magyar Mezőgazdaság főszerkesztőjétől, és Hájos László senior főszerkesztőtől a Gödöllői Királyi Kastélyban.

Jelentős csapadék segíti a talajok feltöltődését

Az elmúlt két hétben főként az ország nyugati, északnyugati felén hullott számottevő csapadék. Az előttünk álló napokban azonban országszerte jelentős mennyiségre van kilátás nagyrészt enyhe esők, de vasárnaptól az északi, északkeleti országrészben egyre nagyobb területen hó formájában. Így a jövő hét első felében téliesre fordul időjárásunk, és ez az erős éjszakai lehűlésekben is megmutatkozik.

Áremelkedések miatt nőtt a mezőgazdasági kibocsátási érték

A mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke megközelítette a 4 ezer milliárd forintot az idei évben, ami 15 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A növekedéshez az árak 42 százalékos emelkedése járult hozzá, míg a teljes termelési volumen 19 százalékkal, ezen belül a növénytermesztésé 28, az állattenyésztésé 6,1 százalékkal csökkent, a szolgáltatásoké 1,0 százalékkal nőtt - közölte szerdán első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Agráriskola a végeken

Történelmileg Magyarországot jól „lefedik” a középfokú mezőgazdasági szakképző iskolák, területileg is, vagyis az ország minden településéről viszonylag kevés utazással elérhető valamelyik agrárképzést nyújtó szakoktatási intézmény, technikum vagy szakképző iskola, és legtöbbjük kollégiumi elhelyezést is biztosít.

Azerbajdzsán a harmadik legnagyobb mogyoró exportőr a világon

2022-ben összesen 67 ezer tonna mogyorót takarítottak be Azerbajdzsánban. Ezzel az ország a globális piacokon a harmadik legnagyobb mogyoróexportőr – mondta Szurhaj Novruzov a mezőgazdasági minisztérium tisztviselője.

Reziliencia az agráriumban - Ki marad a végén?

A generációváltás új szabályozása és az agrárium válságállósága volt a két kiemelt témája a negyedik alkalommal megrendezett Agribusiness Konferenciának december 6-án. Az ország legnagyobb agráriummal és agrárgazdasággal foglalkozó egyetemközi diákszervezete a szaktárca, valamint a banki és a termelő szektor jelentős képviselőit hívta meg a tanácskozásra.

Az AKIS és az azt támogató beavatkozások a KAP Stratégiai Tervben

Az Agrártudás- és Innovációs Rendszer (angol betűszóval: AKIS) az új Közös Agrárpolitika részeként az új KAP Stratégiai Tervbe is beépült, támogatva a tanácsadást, a képzést, az interaktív innovációs projekteket, a tudáscsere-lehetőségeket és a mezőgazdasági termelők összekapcsolását a tanácsadással és a kutatással.

Gyémántdiplomások: az európai hírű mezőgazdaságért dolgoztak

Mint jogutód intézmény vezetője, 23 személynek adott át Gyémánt Emléklapot technikumi tanulmányai befejezésének 60. évfordulója alkalmából tartott ünnepség keretében Mezőtúron Dr. habil Fülöp Tamás, a kecskeméti Neumann János Egyetem (NJE) rektora Brinza Attila, oktatási és képzési igazgató úr társaságában.

Párhuzamos fejlődéstörténet

Az idén már másodszor nyerte el az Agrartechnik német szaklap által meghirdetett Service Award verseny „A legjobb szervizműhely” díját az AXIÁL Kft. bajai telephelyének szervizszerelő csapata. Az itt dolgozók a jövőben még az eddigieknél is magasabb színvonalon végezhetik munkájukat, december 5-én ugyanis felavatták a vállalat új mobilszerviz-műhelyét Baján.