Back to top

Rosszul adták be a vakcinát, elpusztultak az állatok

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) szerint Vietnam illetékesei megállapították az afrikai sertéspestis elleni új vakcina beadása után elpusztult sertések elhullásának okát. A vietnámi tisztviselők jelentése alapján közölték, hogy a sertéspusztulás „az irányelveknek meg nem felelő vakcinázási eljárások” miatt következett be.

Fotó: pxhere.com
A Reuters augusztus 24-én jelentette, hogy

Vietnámban egy körülbelül 600-as sertésállomány „tucatjai” pusztultak el Vietnámban, miután megkapták a NAVET-ASFVAC nevű, afrikai sertéspestis elleni vakcinát.

Ezt az oltóanyagot az USDA Mezőgazdasági Kutatóintézete (ARS) fejlesztette ki a NAVETCO nevű magáncéggel 2020 óta tartó, az ASP elleni oltás kutatására-fejlesztésére létrehozott együttműködésben.

A kutatóintézet szóvivője egy e-mailben közölte a Feed Strategy-vel, hogy a vietnámi Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) munkatársai közvetlenül tájékoztatták az ARS-t a Binh Dinh, Phu Yen és Quang Ngai tartományokban történt közelmúltbeli sertéspusztulásokkal kapcsolatos vizsgálat eredményeiről.

„Az FVM-től kapott információk alapján megállapították, hogy a haláleseteket olyan oltási eljárások okozták, amelyek nem feleltek meg a minisztériumi irányelveknek” – mondta az ARS szóvivője. „Az USDA-ARS-hez eljuttatott információk azt is tükrözték, hogy

a vakcinázás után a sertések elhullása annak tudható be, hogy a vakcinát nem megfelelő életkorban és nem megfelelő adagolásban adták be, nem követve a szállítói utasításokat, és Vietnám Állategészségügyi Minisztériumának útmutatásait.”

A sertéspusztulás bejelentése után Vietnám ideiglenesen felfüggesztette a vakcina alkalmazását. Az elhullással kapcsolatos információk összegyűjtése után az ARS közölte, nem tudja megerősíteni, hogy a szóban forgó vakcinát az ARS fejlesztette-e ki.

Fotó: pxhere.com

Az ARS hozzátette azt is, hogy a tartományban állategészségügyi felügyelet nélkül beoltott sertésekből vett minták vizsgálati eredményei szerint, egyes sertések az ASP-vírus egy szántóföldi törzsére, a PRRS vírusára, a 2-es típusú sertés cirkovírusra, valamint egyéb kórokozókra, köztük sztreptokokkusz-ra, sztafilokokkusz-ra és E. coli-ra is pozitívnak bizonyultak

Mindezek hatására az Egyesült Államok a jövőben szigorúbb ellenőrzést vezet be a vakcinázási folyamat felett.

A vakcinázást 600 000 további adagig folytatják, hogy a védőoltás hatékonyságának értékelését elvégezhessék. Ehhez a vakcina-terjesztők Vietnámban jobban ellenőrizni akarják az oltóanyagok elosztását és felhasználását, beleértve az életkort, a beadást és az oltás körülményeit is. A Délkelet-Ázsiai országban eddig 20 településen összesen több mint 21 000 adag oltást alkalmaztak a megfelelő irányelvek betartásával.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Feed Strategy

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Madárritkaság a debreceni állatkertben

Madagaszkári récepárral gyarapodott a debreceni állatkert: a veszélyeztetett állatok a zürichi állatkertből az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP) keretében érkeztek a Nagyerdőbe - közölte az állatkert igazgatója az MTI-vel.

Rejtélyes okból pusztulnak a kaszpi fókák

Több ezer kaszpi fóka tetemét sodorta partra a víz a Kaszpi-tenger oroszországi szakaszán - közölték az orosz hatóságok vasárnap.

Idén is előre bejelenthetik az anyatehéntartás-támogatást igénybe vevők a szaporítási eseményeket

A hatályos jogszabályban foglaltak szerint – a korábbi évekhez hasonlóan – továbbra is azok a szarvasmarhatartók jogosultak az anyatehéntartás-támogatás igénybevételére, akik határidőn belül eleget tesznek az adatszolgáltatási kötelezettségüknek. Ehhez nyújt segítséget a Nébih fejlesztése, amely 2022. december 1-jétől előremenően is lehetővé teszi az év végéig esedékes online és papíralapú adatszolgáltatást.

Téli szállásukon pihennek a hortobágyi puszta legelő állatai

Már a téli szállásukon pihennek a hortobágyi puszta legelő állatai: november utolsó napjaiban a magyar szürke szarvasmarha gulyák is a téli szálláshelyükre érkeztek - közölte Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. hétfőn az MTI-vel.

Vádat emeltek a jeladós keselyű kilövésének ügyében

Nagy sajtóvisszhangot kapott annak idején, amikor tavaly tavasszal hazánkban egy jeladóval ellátott barátkeselyű eltűnt. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) keresőkutyás felderítését követően a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság feljelentést tett a Kisvárdai Rendőrkapitányságon, ahol az elsődleges helyszíni intézkedéseket megtették az ügyben.

Közvetlen támogatások az agráriumban 2023 után

A kétéves átmeneti időszakot követően, 2023. január 1-jén működésbe lép a Közös Agrárpolitika (KAP) új szabályrendszere. Fontosnak tartjuk, hogy a lehető legkorábban megkezdődjön az agrárpolitika kedvezményezettjeinek minél szélesebb körű tájékoztatása arról, hogy az eddig ismert agrártámogatásokat ezentúl milyen jogcímeken keresztül érhetik el, és hogy ahhoz milyen feltételeket kell teljesíteniük.

Kutyakiképzés, szolgálatikutya-tartás és állatvédelem

500 millió forintos keretből 187 kifejezetten az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetet támogatott a kormány – jelentette be Ovádi Péter az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos az Állatorvostudományi Egyetemen rendezett „kutyás napon”.

Piráját találtak a Sebes-Körösben

Elpusztult vöröshasú piráját (Pygocentrus nattereri) találtak Nagyváradon a Sebes-Körösben - közölte a múlt hét végén az Ebihoreanul.ro bihari hírportál.

Drágán adom a tojást

A fogyasztónak az az érdeke, hogy minőségi élelmiszert vehessen, a gazdálkodónak, hogy megéljen. A fogyasztó nem buta, csak tájékozatlan. Ezzel van dolga a kis, közepes, nagy, háztáji, mindenféle gazdáknak. Tájékoztatni kell a fogyasztót, megmutatni, mennyi munka van a gazdaságainkban, és mennyi érték!

Méhészét: kapcsolat a Nosema ceranae és a csendes anyaváltás között?

Tekintettel arra, hogy a Nosema ceranae okozta fertőzés a dolgozóméhek egészségére halálos következményekkel is járhat, így hatással lehet az anya egészségére is. Egy kísérlet kimutatta, hogy a kórokozó az anya fiziológiai változásaira van hatással. Milyen kapcsolatban van ez a jelenség a csendes anyaváltással?