Back to top

Háromszázezer tonna ételt pazarlunk el évente

Magyarországon a teljes élelmiszerhulladék mennyisége a becslések szerint 1,8 millió tonna évente – tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), amely a háztartási élelmiszerhulladékok vonatkozásában végez felméréseket.

Lehetővé vált a lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszerek adományozása, aminek hatására a Nébih szerint az élelmiszerhulladék további csökkenése várható
Lehetővé vált a lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszerek adományozása, aminek hatására a Nébih szerint az élelmiszerhulladék további csökkenése várható
Fotó: pixabay
A háztartási élelmiszerhulladékok a teljes mennyiség harmadát teszik ki, ami fejenként 65,5 kilogramm évente, tehát országos szinten összesen több mint 600 ezer tonna. Ennek a fele, vagyis körülbelül 300 ezer tonna nevezhető pazarlásnak, vagyis "elkerülhető élelmiszerhulladéknak". A másik fele nem elkerülhető élelmiszerhulladék, például zöldséghéj, csirkecsont, kávézacc. A trend javuló, 2016 és 2019 között 4 százalékot csökkent. Hamarosan a legfrissebb kutatási adatok is elérhetők lesznek a témában.

A magyar háztartások által elpazarolt évi 300 ezer tonna élelmiszer környezetterhelése megfelel 1, 96 millió tonna CO2 egyenértékes üvegházhatású gáz (ÜHG) kibocsátásának, amely 385 ezer ember éves ÜHG- kibocsátásával egyenértékű.

Az ENSZ fenntartható fejlődési célkitűzései között fontos szerepet játszik az élelmiszerhulladékok visszaszorítása az élelmiszerlánc teljes hosszában, a háztartási és a kiskereskedelmi élelmiszerpazarlást pedig meg kell felezni. Az EU egyelőre kötelező adatszolgáltatást írt elő a tagállamok számára, és szakértői egyeztetések folynak a visszaszorítás lehetséges intézkedéseiről.

A kötelező adatszolgáltatást az Európai Unió és Tanács (EU) 2018/851 módosító irányelve írja elő, míg az alkalmazandó mérési módszertanokat a Bizottság (EU) 2019/1597 felhatalmazáson alapuló határozata rögzíti. Magyarország az ENSZ fenntartható fejlődési célok között nevesített szektorok vonatkozásában önálló intézkedéseket hozott. A kiskereskedelem legnagyobb szereplői számára jogszabályban rögzítették az évenkénti kötelező élelmiszerhulladék-jelentést és az élelmiszerhulladék-csökkentési terv benyújtását (2008. évi XLVI. törvény).

Több mint 800 millió ember éhezik a Földön. Valamennyien jól lakhatnának a feleslegből, de ehhez egyenlőbb hozzáférési lehetőségre és fenntarthatóbb elosztási rendszerre lenne szükség
Több mint 800 millió ember éhezik a Földön. Valamennyien jól lakhatnának a feleslegből, de ehhez egyenlőbb hozzáférési lehetőségre és fenntarthatóbb elosztási rendszerre lenne szükség
Fotó: pixabay
Az EU jogszabályi változásának megfelelően (a Bizottság (EU) 2021/382 módosító rendelete) további módosítások történtek a hazai élelmiszerlánc törvényben (2008. évi XLVI. törvény), amelynek köszönhetően lehetővé vált a lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszerek adományozása. Ennek hatására a Nébih szerint az élelmiszerhulladék további csökkenése várható.

A háztartások élelmiszerpazarlását természetesen nem lehet jogszabályi előírásokon keresztül csökkenteni, ezért itt a szemléletformálás eszközeit alkalmazzák,

amelyek terén kiemelkedő szerepet játszik a Nébih 2016 óta működő Maradék nélkül (maradeknelkul.hu) élelmiszerpazarlás-csökkentési társadalmi programja, valamint oktatási programja (nebihoktatas.hu), amely a gyerekeket és rajtuk keresztül a szülőket is célozza.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

"Lenn az alföld tengersík vidékin"

Magyarország egyik legszélsőségesebb éghajlati adottságokkal rendelkező térségében gazdálkodik a Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. A Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megye déli részét magába foglaló működési területén az erdőgazdálkodási, faipari és vadgazdálkodási feladatok mellett nagy hangsúlyt helyez a közjóléti tevékenységre.

Illegális húskereskedelemi hálózatra derült fény

Európai szintű illegális lóhúskereskedelmet számoltak fel Spanyolországban. A kétes eredetű és minőségű húsok több európai ország piacára kerültek.

Csekk helyett tejet kaptak az érdeklődők a rendőrség székházánál

30. születésnapja alkalmából nem mindennapi akcióval hívta fel a közlekedők figyelmét a szabálykövetésre az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság. Az Alföldi Tej Kft.-vel együttműködve november végén ezer doboz, egyliteres, 1,5 százalékos UHT tejet osztottak szét azok között, akik kipróbálták a budapesti, Teve utcai Rendőrségi Igazgatási Központhoz telepített szimulátorokat.

Kiemelt jelentőségű a hazai agrártermékek népszerűsítése

Az oltalom alatt álló elnevezések rendszere az a kiemelt eszköz a Közös Agrárpolitika (KAP) keretein belül, amellyel a bejegyzett földrajzi árujelzőt viselő agrártermékeket jogszerűen lehet védeni és népszerűsíteni. Használatukkal lehetőség nyílik a hazai agrártermékek uniós és harmadik országos piacain történő megkülönböztetésére, védelmére és népszerűsítésére – jelentette ki Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára a Termelői Közösségek Napján, csütörtökön.

Az 5 legfontosabb tápanyag a nők számára

A nők számos életszakaszon mennek keresztül, miközben a testük folyamatos változásokon esik át. E változások során testüknek egyedi táplálkozási igényei vannak, amelyek központi szerepet játszanak az egészség optimalizálásában. Hasznos lehet, ha tisztában vagyunk néhány kulcsfontosságú tápanyaggal, amelyekre szükség van ahhoz, hogy táplálni tudjuk a szervezetünket az egyes életszakaszokban.

Csak erős idegzetűeknek: illegális élelmiszer-előállítón ütöttek rajta

Pest megyei illegális élelmiszer-előállítón ütöttek rajta 2022 novemberében a rendőrséggel együttműködve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A helyszínen bejelentés nélkül, jogsértően számos állatfajt tartottak, az állategészségügyi és járványvédelmi követelményeket sem teljesítve.

Idén is várja az érdeklődőket a mézeskalács-kiállítás Vácrátóton

Idén is látogatható Vácrátóton az ország egyik legrégebbi mézeskalács kiállítása, amelyet a plébánián lehet megtekinteni - tájékoztatta Spiegelhalter László polgármester az MTI-t.

Félmilliárd forintnyi áfacsalás zöldséggel és gyümölccsel

Félmilliárd forintnyi áfát csalt el egy zöldség- és gyümölcskereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, tizenkilenc gyanúsítottal szemben költségvetési csalás miatt nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - közölte a hatóság szerdán a Facebook-oldalán.

Áremelkedések miatt nőtt a mezőgazdasági kibocsátási érték

A mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke megközelítette a 4 ezer milliárd forintot az idei évben, ami 15 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A növekedéshez az árak 42 százalékos emelkedése járult hozzá, míg a teljes termelési volumen 19 százalékkal, ezen belül a növénytermesztésé 28, az állattenyésztésé 6,1 százalékkal csökkent, a szolgáltatásoké 1,0 százalékkal nőtt - közölte szerdán első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Azerbajdzsán a harmadik legnagyobb mogyoró exportőr a világon

2022-ben összesen 67 ezer tonna mogyorót takarítottak be Azerbajdzsánban. Ezzel az ország a globális piacokon a harmadik legnagyobb mogyoróexportőr – mondta Szurhaj Novruzov a mezőgazdasági minisztérium tisztviselője.