Back to top

Gabona alapú fehérjeinnováció élén

A klímastratégia az energiaellátás, az élelmiszer biztonság megerősítése és a minél nagyobb hozzáadott érték alkalmazása kerül előtérbe a jövőben. Ezekre a kihívásokra a világ vezető vállalatai folyamatosan keresik a megoldásokat. Európa legnagyobb biofinomítója, a Pannónia Bio is fejlesztésekkel és technológiák alkalmazásával biztosítja a vállalat és közvetve a magyar családok jövőjét is.

10 éves fennállása alkalmából nagyszabású szakmai rendezvényt tartott Dunaföldváron a Pannonia Bio Zrt.

"Tíz év, egy vállalat életében már jelentős tényező, főleg olyan gyorsan változó világban, amelyben jelenleg is élünk és noha a jövőt nem ismerjük, az irányokat már jól látjuk" - fogalmazott a jubileumi ünnepséggel egybekötött szakmai rendezvényen Nagy István agrárminiszter.

Nagyszabású szakmai rendezvénnyel egybekötött jubileumi ünnepséget tartott a Pannonia Bio
Nagyszabású szakmai rendezvénnyel egybekötött jubileumi ünnepséget tartott a Pannonia Bio
Fotó: Rass Krisztina

A jövőben az agrármodernizáció, digitalizáció a fenntarthatóság, az energiaellátás biztosítása mellett az önellátás és

a minél nagyobb hozzáadott érték alkalmazása kiemelkedően fontossá válik és mindezzel a magyar agráriumnak is lépést kell tartania.

Emlékeztetett, tíz évvel ezelőtt Magyarország még nagy mennyiségű gabonát exportált, feldolgozatlan lédig formában, ma viszont már a hazánkban megtermelt alapanyagot helyben feldolgozzuk és a felesleget a hozzáadott értékkel nagyobb áron versenyképesebben értékesítjük a nemzetközi piacokon, ezzel növelni tudjuk a magyar export célkitűzést.

Nagy István azt is hangsúlyozta, hogy a magyar kormány kiemelt agrárpolitikai célja ennek a folyamatnak az erősítése, mivel Magyarország képes arra, hogy biztonságos, jó minőségű élelmiszerrel és ipari termékekkel lássa el a magyar családokat, ezáltal sokkal ellenállóbbá tegye hazánkat a külső negatív hatásokkal szemben. A tények máris önmagukért beszélnek, 

hiszen egy év alatt 15 százalékkal növekedett az ágazat kibocsátása, az agrárexport 2021-ben 11%-kal több volt, mint az előző esztendőben.

A külkereskedelmi többlet éves viszonylatban 10 százalékkal bővült, és az elmúlt tíz év alatt jelentősen bővült az exporton belül a feldolgozott termékek aránya, ami 2022 első felében már 75 százalék volt.

A Pannonia Bio idén két növényifehérje-gyártósort is üzembe helyez
A Pannonia Bio idén két növényifehérje-gyártósort is üzembe helyez
Fotó: Pannonia Bio Zrt
Mint mondta, napjainkban egyfajta élelmiszeripari forradalom részesei vagyunk, ami azt is jelenti, hogy meg kell találnunk azokat a módszereket, alapanyagokat, amelyekkel válaszolni tudunk a kihívásokra, késznek kell lennünk az új technológiák befogadására. A hazai biofinomítók köztük a Pannonia Bio Zrt. is jelentős szerepet vállalnak ebben a folyamatban. Tevékenységük eredményeként szemestermény helyett magas hozzáadott értékű termékek kerülnek a hazai és a nemzetközi piacra, például bioetanol, magas fehérjetartalmú száraz kukoricatörköly, kukoricaolaj különböző keményítők és rosttermékek formájában. Mindezt úgy, hogy minden kilogramm bioüzemanyag mellé egy kilogramm fehérjetartalmú emberi vagy állati fogyasztásra alkalmas élelmiszer vagy takarmány-alapanyag gyártása is garantált.

Ezekkel az alapanyagokkal csökkenthető a szója importunk, ezzel párhuzamosan csökkenthető az állattenyésztés termelési kockázata is.

A biofinomítók környezetbarátabb közlekedést tesznek lehetővé, közvetlenül és közvetlen munkát és megértést biztosítanak a sok ezer családnak, miközben fenntartható módon állítanak elő energiát is.

A Pannonia Bio Zrt. idén két növényifehérje-gyártósort is üzembe helyez, egy 60.000 tonna árpafehérjekoncentrátum- és egy 20.000 tonna kukoricafehérjekoncentrátum-kapacitásút, további bővítési tervekkel. Hódos Ferenc, a Pannonia Bio stratégiai igazgatója a fejlesztéssel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a növényi fehérjék előállítása évek óta stratégiai fontosságú terület Dunaföldváron. A vállalat évekkel ezelőtt több cégbe és a saját K+F tevékenységének fejlesztésébe fektetett be, amivel a gabonalapú fehérjeinnováció élvonalába került. A Pannónia Bio termékeivel jelentős léptékben jelenik a piacon, az új árpafehérje-üzem a világ 10 legnagyobb ilyen ipari létesítményének egyike. A vállalat fehérjetermékei számos élelmiszer-kategóriában felhasználhatók, például rágcsálni valókban, pékárukban, reggeliző pelyhekben, tej- és húshelyettesítőkben. A termékek a jövőben az egész Európai Unióban elérhetőek lesznek az élelmiszeripari vállalatok számára.

A termékek a jövőben az egész Európai Unióban elérhetőek lesznek az élelmiszeripari vállalatok számára
A termékek a jövőben az egész Európai Unióban elérhetőek lesznek az élelmiszeripari vállalatok számára
Fotó: Pannonia Bio Zrt
A Pannonia Bio, amely élen jár az új bio-alapú technológiák fejlesztésében, többféle terméket előállító biofinomítót üzemeltet Magyarországon 2012 óta, a Tolna megyei Dunaföldváron. Az azóta eltelt időszakban közel háromszorosára emelte termelőkapacitását a cég.

Napjainkban takarmány-, élelmiszer-ipari és egészségügyi termékeket, biokémiai anyagokat, továbbá bioüzemanyagokat állítanak elő a kőolajalapú termékek alternatívájaként.

A felhalmozódott mérnöki szakértelem és a gabonaalapú biotechnológia használata folyamatos lehetőséget biztosít új, innovatív termékcsaládok létrehozására. A Duna partján található finomító évente több mint 1 millió tonna gabona feldolgozásával a magyar kukoricapiac kulcsfontosságú szereplője. Több százezer tonna fehérjében gazdag takarmányt, több mint 500 millió liter bioetanolt és 12 ezer tonna feletti mennyiségű kukoricaolajat termel. A fehérjében gazdag állati takarmány előállítása hozzájárul az európai élelmiszerbiztonsághoz. A 400 főt foglalkoztató vállalat jelentős magyarországi adófizető és közvetett módon több mint ötezer – főként vidéki – munkahely megtartásához járul hozzá. Ez Európa legnagyobb egy telephelyen található biofinomító üzeme, egyben a körforgásos gazdálkodás úttörője Magyarországon. Az üzem a klímaváltozás hatásainak mérséklésére törekszik.

Forrás: 
www.magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Építkezik a magyar gazdatársadalom

A délvidéki gazdaszervezeteket tömörítő Vajdasági Agráregyesületek Szövetségét (VASZ) 2006-ban alapították. Az azóta eltelt 16 évben nem kevesebb, mint 73 gazdaszervezet és mintegy 8 ezer gazdálkodó ernyőszervezetévé terebélyesedett az érdekvédelmi szervezet. A VASZ-nak sokáig nem volt saját székháza, és 2018-ban felszólították őket, hogy hagyják el addig bérelt „otthonukat”.

Törökországban is termálvízzel fűtenek

Miközben Európa-szerte sorra leállnak télre a zöldséghajtató üzemek a magas gázárak miatt, egyre több paradicsom érkezik Törökországból, mondta Fatih Kördemirci, a Kurt Group munkatársa.

A Nutella legyőzte a Facebook-ot

Jelenleg úgy néz ki, hogy a világszerte népszerű édességgel, a Nutellával többet lehet keresni, mint a Facebook-kal.

Emelkednek a sertésárak Németországban

A sertéshús ára 5 € centtel (20,5 Ft-tal) emelkedett, melynek oka, hogy a növekvő kereslet nagyon kis kínálattal találkozik. A szakértők szerint ez valószínűleg nem sokat fog változni a következő hetekben.

Komposztáljunk kávékapszulát

A Nestlé Nespresso kávéüzletága papír alapú, komposztálható kapszulákat dob piacra. Az élelmiszeripari óriás azt reméli, hogy a környezetkímélő megoldással új vásárlókat tud megszólítani.

Kárpát-medencei nyári körkép: Gyenge nyári termés, aszály, virágporhiány és nem létező mézpiac

Szlovákiában a hárs virágai megégtek, míg Szerbiában fantasztikus virágzást produkált. A legtöbb országban a napraforgó igencsak megsínylette az aszályt, azonban Romániában nem volt ilyen probléma vele. Horvátországban rejtélyes okokból elmaradt a gesztenyevirágzás, míg Szlovéniában a fenyő és az édesharmat mondott csődöt.

Lengyelországban az ökológiai gazdálkodás területének növelése a cél

Henryk Kowalczyk miniszterelnök-helyettes, mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter tájékoztatása szerint, a minisztérium célja az ökológiai gazdálkodás területének és a bioélelmiszer-termelés volumenének növelése. Mint mondta az értékesítési szintjét is fokozni kell, hogy a fogyasztók könnyen hozzáférhessenek a biotermékekhez. Az EU Green Deal készteti Lengyelországot is ezekre a lépésekre.

Többet keres a Youtubeon az angol gazda, mint a teheneivel

Az állattenyésztéssel foglalkozó gazda 2018 óta készít tartalmakat a videómegosztó portálra, és mára többet bevételt hoz ez, mint a gazdasága.

13 étel, amely segít a veséknek eltávolítani a méreganyagokat

Gondoljunk a vesénkre úgy, mint egy szűrőre, amely megszabadítja a szervezetet mindattól, amit nem akarunk, hogy ott maradjon. Ez a két, bab alakú szerv gondoskodik a vér szűréséről, mely során eltávolítja a méreganyagokat és a felesleges folyadékot a szervezetből, miközben kordában tartja a kálium- és a nátriumszintet. Emellett hormonokat is termel, amik segítenek szabályozni a vérnyomás és a csontok erősségét.

Magyarok Kenyere: minden magyar számára a nemzet egységét jelenti

Minden nehezítő körülmény ellenére az idén is több, mint 1000 tonna búzát adományozott 8 ezer Kárpát-medencei gazda a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében, hogy így fejezzék ki az együvé tartozás érzését, segítő szándékukat. Az adományokból 500 intézmény részesülhet. A Szomorban tartott november 25-ei adományozó ünnepségen részt vett Novák Katalin köztársasági elnök is.