Back to top

Megnyílt a KÁN Egyetemi napok

A magyar állattenyésztés megért számos hullámvölgyet és sikert, az állattenyésztők egyszerre optimisták és borúlátók, pedig az elmúlt 150 év bizonyítja, hogy mindennel képesek megbirkózni.

Megnyílt a KÁN Egyetemi napok | MMG

Mindezt Feldman Zsolt mondta a KÁN Egyetemi napok megnyitóján. Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára kiemelte, hogy ebben az időszakban a magyar állattenyésztés nem, hogy talpon maradt, de előre ment: a legeltetéses állattenyésztést az emberek húsigényének növekedésével felváltotta az istállózó technológia, ma pedig már az állattenyésztés digitalizációjának korszakába lépünk. Állattenyésztőink tehát mindig képesek voltak alkalmazkodni a kor kihívásaihoz, ami a túlélésre, sőt a sikerre ad esélyt – hangsúlyozta Feldman Zsolt.

Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a 2022. évi KÁN Egyetemi napok megnyitóján
Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a 2022. évi KÁN Egyetemi napok megnyitóján
Fotó: Lang Róbert
Az állattenyésztők a Jóisten földi helytartói – mondta Zászlós Tibor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke a megnyitón kiemelve, hogy az állattenyésztés nem szakma, nem hivatás, hanem életforma.
Zászlós Tibor, a MÁSZ elnöke a 2022.évi KÁN Egyetemi napok megnyitóján
Zászlós Tibor, a MÁSZ elnöke a 2022.évi KÁN Egyetemi napok megnyitóján
Fotó: Lang Róbert
Akik ebben élnek, az állat szeretete miatt választották, és azért, hogy megtermeljék azt a húst, amit a családok az asztalukra tesznek.

 

Az idei év gondjairól szólva a MÁSZ elnöke megköszönte, hogy a minisztérium hallgatott a gazdák szavára, és több intézkedéssel is segíti az áldozatos munkájukat.

Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek elnöke a KÁN Egyetemi napokra érkezett több száz szakiskoláshoz szólt köszöntőjében. Kiemelte, hogy a hagyományok értékét, de azt is, hogy egy-egy ilyen rendezvény lehetőséget teremt a jövő kihívásaira való felkészülésre is.

Jakab István, a MAGOSZ elnöke a 2022. évi KÁN Egytemi napok megnyitóján
Jakab István, a MAGOSZ elnöke a 2022. évi KÁN Egytemi napok megnyitóján
Fotó: Lang Róbert

A vendéglátó város nevében Szita Károly, Kaposvár polgármestere is a fiatalokhoz szólt. Elmondta, hogy a jövőben a víz, az energia és az élelmiszer hiánycikk lesz a világban, ám hazánk szerencsére egyikből sem szenved hiányt és ha jól vigyázunk mindezekre, akkor bővében is lehetünk. Van vizünk, amit meg kell őriznünk, a napsütést hasznosíthatjuk energiatermelésre, és áldás számunkra, hogy a gazdáknak köszönhetően nincs hazánkban élelmiszerből sem hiány.

Fotó: Lang Róbert

Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem rektora is külön köszöntötte a szakiskolásokat, mert mint mondta

a két éve újjászervezett egyetem célja a KÁN megrendezésével az, hogy a fiatalokat a mezőgazdaságba vonzza: ezért korszerűsítették az oktatást és a mezőgazdasági oktatást élelmiszergazdaságává bővítették.

A Kaposvári Campusról szólva elmondta, a helyi gazdaság igényeire tekintettel állattenyésztő-, élelmiszer- és gépészmérnök képzést is indítottak.

A KÁN Egyetemi napokon közel 100 kiállító, fajtabemutatók, szakmai konferenciák és interaktív, szórakoztató közönségprogramok várták a szakmabelieket és a mezőgazdaságot érdeklő közönséget.

Fotó: Lang Róbert

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Építkezik a magyar gazdatársadalom

A délvidéki gazdaszervezeteket tömörítő Vajdasági Agráregyesületek Szövetségét (VASZ) 2006-ban alapították. Az azóta eltelt 16 évben nem kevesebb, mint 73 gazdaszervezet és mintegy 8 ezer gazdálkodó ernyőszervezetévé terebélyesedett az érdekvédelmi szervezet. A VASZ-nak sokáig nem volt saját székháza, és 2018-ban felszólították őket, hogy hagyják el addig bérelt „otthonukat”.

Törökországban is termálvízzel fűtenek

Miközben Európa-szerte sorra leállnak télre a zöldséghajtató üzemek a magas gázárak miatt, egyre több paradicsom érkezik Törökországból, mondta Fatih Kördemirci, a Kurt Group munkatársa.

Zöldfelületek - Egy falatnyi természet

Ahogy a Kertészet és Szőlészet korábbi lapszámában már beszámoltunk róla, a Magyarország Zöld Városa díj első helyezettje 2022-ben a Budapest 13. kerületében megépült Vizafogó Park lett. A tervezés projektvezetőjét, Ripszám Eszter tájépítészt kérdeztük azokról a tervezési szempontokról, melyek segítették őket az ökologikus szemléletű új közterületi park létrejöttében.

Emelkednek a sertésárak Németországban

A sertéshús ára 5 € centtel (20,5 Ft-tal) emelkedett, melynek oka, hogy a növekvő kereslet nagyon kis kínálattal találkozik. A szakértők szerint ez valószínűleg nem sokat fog változni a következő hetekben.

Kárpát-medencei nyári körkép: Gyenge nyári termés, aszály, virágporhiány és nem létező mézpiac

Szlovákiában a hárs virágai megégtek, míg Szerbiában fantasztikus virágzást produkált. A legtöbb országban a napraforgó igencsak megsínylette az aszályt, azonban Romániában nem volt ilyen probléma vele. Horvátországban rejtélyes okokból elmaradt a gesztenyevirágzás, míg Szlovéniában a fenyő és az édesharmat mondott csődöt.

Többet keres a Youtubeon az angol gazda, mint a teheneivel

Az állattenyésztéssel foglalkozó gazda 2018 óta készít tartalmakat a videómegosztó portálra, és mára többet bevételt hoz ez, mint a gazdasága.

GaLaBau 2022

A zöldfelületek és a szabad terek tervezésének, építésének, karbantartásának teljes körét lefedi Európa egyik legrangosabb szakkiállítása, a GaLaBau. A Magyar Kertépítők Országos Szövetsége által, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetével, a Magyar Tájépítészek Szövetségével és a Magyar Faápolók Egyesületével közösen szervezett őszi tanulmányúton részt vevő szakemberek a nürnbergi szakkiállítást is megtekintették.

A vizes élőhelyek megőrzéséért

A legrégebbi természetvédelmi államközi megállapodás az a bizonyos Ramsari Egyezmény, amely a nemzetközi jelentőségű vizes területekről, a vízimadarak élőhelyeiről szól. Az egyezmény létrejötte a XX. század második felében jelentősen felgyorsuló vizes élőhelyek pusztulásának, valamint a vízimadarak eltűnésének az eredménye.

Rekord pusztítást végzett Amerikában a madárinfluenza – több mint 50 millió baromfit vágtak le

A madárinfluenza idén 50,54 millió madarat pusztított el az Egyesült Államokban, ezzel az ország történetének leghalálosabb járványa söpört végig az országon- derült ki az amerikai mezőgazdasági minisztérium csütörtökön közzétett adataiból.

Magyarok Kenyere: minden magyar számára a nemzet egységét jelenti

Minden nehezítő körülmény ellenére az idén is több, mint 1000 tonna búzát adományozott 8 ezer Kárpát-medencei gazda a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében, hogy így fejezzék ki az együvé tartozás érzését, segítő szándékukat. Az adományokból 500 intézmény részesülhet. A Szomorban tartott november 25-ei adományozó ünnepségen részt vett Novák Katalin köztársasági elnök is.