Back to top

Megnyílt a KÁN Egyetemi napok

A magyar állattenyésztés megért számos hullámvölgyet és sikert, az állattenyésztők egyszerre optimisták és borúlátók, pedig az elmúlt 150 év bizonyítja, hogy mindennel képesek megbirkózni.

Megnyílt a KÁN Egyetemi napok | MMG

Mindezt Feldman Zsolt mondta a KÁN Egyetemi napok megnyitóján. Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára kiemelte, hogy ebben az időszakban a magyar állattenyésztés nem, hogy talpon maradt, de előre ment: a legeltetéses állattenyésztést az emberek húsigényének növekedésével felváltotta az istállózó technológia, ma pedig már az állattenyésztés digitalizációjának korszakába lépünk. Állattenyésztőink tehát mindig képesek voltak alkalmazkodni a kor kihívásaihoz, ami a túlélésre, sőt a sikerre ad esélyt – hangsúlyozta Feldman Zsolt.

Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a 2022. évi KÁN Egyetemi napok megnyitóján
Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a 2022. évi KÁN Egyetemi napok megnyitóján
Fotó: Lang Róbert
Az állattenyésztők a Jóisten földi helytartói – mondta Zászlós Tibor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke a megnyitón kiemelve, hogy az állattenyésztés nem szakma, nem hivatás, hanem életforma.
Zászlós Tibor, a MÁSZ elnöke a 2022.évi KÁN Egyetemi napok megnyitóján
Zászlós Tibor, a MÁSZ elnöke a 2022.évi KÁN Egyetemi napok megnyitóján
Fotó: Lang Róbert
Akik ebben élnek, az állat szeretete miatt választották, és azért, hogy megtermeljék azt a húst, amit a családok az asztalukra tesznek.

 

Az idei év gondjairól szólva a MÁSZ elnöke megköszönte, hogy a minisztérium hallgatott a gazdák szavára, és több intézkedéssel is segíti az áldozatos munkájukat.

Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek elnöke a KÁN Egyetemi napokra érkezett több száz szakiskoláshoz szólt köszöntőjében. Kiemelte, hogy a hagyományok értékét, de azt is, hogy egy-egy ilyen rendezvény lehetőséget teremt a jövő kihívásaira való felkészülésre is.

Jakab István, a MAGOSZ elnöke a 2022. évi KÁN Egytemi napok megnyitóján
Jakab István, a MAGOSZ elnöke a 2022. évi KÁN Egytemi napok megnyitóján
Fotó: Lang Róbert

A vendéglátó város nevében Szita Károly, Kaposvár polgármestere is a fiatalokhoz szólt. Elmondta, hogy a jövőben a víz, az energia és az élelmiszer hiánycikk lesz a világban, ám hazánk szerencsére egyikből sem szenved hiányt és ha jól vigyázunk mindezekre, akkor bővében is lehetünk. Van vizünk, amit meg kell őriznünk, a napsütést hasznosíthatjuk energiatermelésre, és áldás számunkra, hogy a gazdáknak köszönhetően nincs hazánkban élelmiszerből sem hiány.

Fotó: Lang Róbert

Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem rektora is külön köszöntötte a szakiskolásokat, mert mint mondta

a két éve újjászervezett egyetem célja a KÁN megrendezésével az, hogy a fiatalokat a mezőgazdaságba vonzza: ezért korszerűsítették az oktatást és a mezőgazdasági oktatást élelmiszergazdaságává bővítették.

A Kaposvári Campusról szólva elmondta, a helyi gazdaság igényeire tekintettel állattenyésztő-, élelmiszer- és gépészmérnök képzést is indítottak.

A KÁN Egyetemi napokon közel 100 kiállító, fajtabemutatók, szakmai konferenciák és interaktív, szórakoztató közönségprogramok várták a szakmabelieket és a mezőgazdaságot érdeklő közönséget.

Fotó: Lang Róbert

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rétegvízzel teszik termővé a sivatagot. De meddig?

Irak elkezdett sivatagi kutakat használni az öntözésben, aminek az eredményeként idén megduplázódott az országban a búzatermő terület, elérte a 8,5 millió danamot, ami kb. 850 ezer hektár.

Ősláp és erdőrezervátum

Magyarország legnagyobb egybefüggő síkvidéki erdőtömbje, Somogy zöld szíve 1993 óta áll a KASZÓ Zrt. gondozásában. Története azonban sokkal régebbre nyúlik vissza, már hercegi tulajdonban is színvonalas, fenntartható gazdálkodás zajlott a területen. Ezt az örökséget őrzi az erdőgazdaság, miközben óvja és népszerűsíti a természeti értékeket, köztük a Kaszó település határában lévő Baláta-tavat.

Napelemek alatt kibírhatóbb az aszály

A növényállományok fölé telepített fotovoltaikus rendszerek árnyéka enyhítheti az aszályos időszakok negatív hatásait, publikálták nemrég a Hohenheimi Egyetem kutatói. Az Agra Europe hírét a fruchthandel.de portálon olvastuk.

Az őzgidák megmentése kaszáláskor állatvédelmi kötelesség - ebben is segíthet a drón

Május közepétől a gazdálkodók elkezdik lekaszálni a lucernásokat, réteket széna, illetve szenázs készítés céljából. Ugyanekkor a mezőgazdasági területeken élő állatok szaporodási, utódnevelési időszaka is ekkor zajlik.

Északkeleten jól jönne már a csapadék

A hét első napjaiban még többfelé öntöztek záporok, foltokban nagy csapadékot adó felhőszakadások is előfordultak, a hét további részében azonban nagyrész napos, száraz idő a jellemző, magas UV sugárzással. A szántóföldi növények a legtöbb helyen szépen fejlődnek, de a záporokból kimaradt északnyugati és északkeleti területeken jól fog jönni a jövő hét első felére ígérkező csapadék.

A kert zenéi - hétvégén fehérvárcsurgói Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok

Immár 19. alkalommal rendezik meg az egyre népszerűbb dísznövény napokat a festői fehérvárcsurgói kastélyparkban. Péntektől vasárnap estig gazdag program és kertészeti bemutatók, előadások várják a látogatókat.

Köszönet az agrárszakképzésben dolgozó pedagógusoknak

„Kell egy alkalom, hogy kilépve a hétköznapokból, ünnepelhessünk. A pedagógusok is magvetők, akik sok fiatalban plántálták el a tudás magvait”- köszöntötte Nagy István agrárminiszter a megjelent tanárokat, oktatókat a Magyarországon 1952 óta minden év június első vasárnapján megrendezett Pedagógus Nap alkalmából szervezett kitüntetésen.

Az EU megkettőzi nyáron az erdőtüzeket oltó légiflottáját

A nyári szezonra készülve az Európai Unió megkettőzi az erdő- és bozóttüzek oltására felkészített légiflottáját - tájékoztatott az Európai Bizottság kedden.

Tovább kell erősíteni a magyar-francia kapcsolatokat

Elkötelezettek vagyunk a magyar-francia agrárszakmai, politikai és kereskedelmi kapcsolatok erősítése mellett – jelentette ki Nagy István agrárminiszter, aki hivatalában fogadta Claire Legrast, Franciaország budapesti nagykövetét.

A fa a 21. század építőanyaga

Sopronban a III. Erdei Szabadegyetem – döntéshozóknak című két napos eseményen június elején a faalapú gazdaság, az erdészet, a fa- és az építőipar szereplői és irányítói körüljárják a fa, mint megújuló nyers- és építőanyag alkalmazási lehetőségeinek kérdéseit.