Back to top

Most nyílik a szilva?!

Szeptember első felében virágzó szilvafákat és díszfákat – főleg vadgesztenyét – is láthattunk. Hogy lehetséges ez? Jó dolog és a hosszú őszt jelzi, vagy inkább káros jelenség? Esetleg mutat valamit, amit a termesztőnek nem szabad figyelmen kívül hagynia? Az őszi virágzás mindenképpen jelzésértékű, mégpedig elsősorban a fák gyenge erőnlétére utalhat. De több tényező együttes hatása ez a jelenség.

Gyümölcsérés közben nyílnak a virágok
Gyümölcsérés közben nyílnak a virágok
Semmi esetre sem tekinthető előnyösnek az őszi virágzás, hiszen ezek a virágok, hajtások a közelgő hidegtől elfagynak, gyümölcsöt nem nevelnek ki. A hajtások már nem érnek be, a késő őszi fagyoktól károsodnak, és ez kihat a következő évi kihajtásra és termésképzésre is.

A jelenség nem utal az ősz hosszára sem, hiszen a rügyek egy már bekövetkezett külső és belső hatásra reagálnak virágzással.

Mi lehet a kiváltó ok, tehetjük fel a kérdést jogosan. Vannak, akik a nyári szárazságnak tulajdonítják az őszi virágzást, de az önmagában nem okozhatja, hiszen a jó erőnlétű ültetvényekben a termesztők nem tapasztalták, noha idén igen erőteljes volt a szá­razság és az aszály.

Az idén a megfigyelt növényállományban egész termőrészek, koronarészek virágoztak ki
Az idén a megfigyelt növényállományban egész termőrészek, koronarészek virágoztak ki
A korábbi években legyengült, esetleg valamilyen gombás betegség (szilvánál a polisztigmás levélfoltosság, a Po­lystigma rubrum) következtében lombját vesztett, gyengébb tápanyag-szolgál­tató képességű talajfoltokon lévő nö­vényeknél viszont bekövetkezett ez a jelenség. A szárazság már csak ráadás, de a lombvesztéshez az is hozzájárulhatott. A gyenge erőnlét egyrészt a hiányos tápanyagellátásra, a nem megfelelő vízellátásból származó tápanyag­ellátási zavarokra, illetve a károsítókra vezethető vissza.

Azok a fák, amelyeken a jelenséget tapasztaltam, tavasszal nem virágoztak kellő mértékben, kihagyó, nem termő év volt az idei az esetükben.

Nyáron a hajtásrügyek egy részében rügydifferenciálódás ment végbe és létrejöttek a generatív rügyek, amelyeknek ilyenkor lombhullás előtt előnyugalomban kellene lenniük. Ez esetben azonban az előnyugalom megszűnt és a rügyek kihajtottak.

A kinyílt virágok teljesen megegyeznek a tavasziakkal, morfológiailag szabályosak, funkcióképesek
A kinyílt virágok teljesen megegyeznek a tavasziakkal, morfológiailag szabályosak, funkcióképesek

A jelenség nem új keletű, nem kapcsolható össze a klímaváltozással, hiszen korábbi években, sőt a régebbi időkben is tapasztalták az őszi rendellenes virágzás jelenségét. Ezenfelül nemcsak őszi, hanem téli virágzásról is vannak irodalmi források, például Besztercéről 1586 telén, Brassóból 1424 decemberében, Budáról 1846. október végén, Egerből 1794 októberében; Kecskemétről 1882, 1885, 1886 őszén, és még lehetne sorolni.

A virágrügyek mellett a hajtásrügyek is fejlődésnek indultak
A virágrügyek mellett a hajtásrügyek is fejlődésnek indultak
Milyen hatásmechanizmus váltja ki az előnyugalom megszűnését és a rügyek kihajtását, a virágok kinyílását?

A nyáron kifejlődő rügyek előnyugalomba kerülnek, ami egészen addig tart, amíg lomb van a hajtásokon.

Az őszi lombhullással pedig a legtöbb gyümölcstermő növény rügye mélynyugalomba kerül. Az előnyugalom során a levelekben termelődött auxin gátolja a levélhónalji rügyek kihajtását. Ha az előnyugalomban a fák lombjukat vesztik, és emiatt megszűnnek a levelekben zajló élettani folyamatok, akkor a rügyek kihajtásáért felelős növekedésgátló hatás megszűnik, a növények kivirágoznak.

Tehát a nagyfokú lombveszteség eredményezhet őszi kivirágzást.

A rövidülő nappalok hozzájárulnak a rügynyugalom kialakulásához. A kutatók úgy vélik, hogy a rövidülő nappalok hatására a növények inhibitorokat, absz­cizinsavat termelnek, ami növekedést gátló hatású. A rügyek kihajtásának oka a növekedést serkentő anyagok jelenléte és a növekedést gátló anyagok hiánya. Ezeknek az inhibitoroknak és serkentő hormonoknak az aránya felelős a rügyek kihajtásáért és a rendellenes virágzásért.

Elszáradt lomb, termés és friss hajtások, virágok egyszerre láthatók a vadgesztenyefán
Elszáradt lomb, termés és friss hajtások, virágok egyszerre láthatók a vadgesztenyefán

Az előnyugalomban lévő rügyeket kihajtásra „kényszeríthetjük” külső tényezőkkel is, mint például egy erős metszés, lombtalanítás, száraz időszakot követő bőséges öntözés, vagy erős nitrogén-fejtrágyázás.

Mindezek a tényezők a gátló inhibitorok hatása alól szabadítják fel a rügyeket. A metszéssel nóduszokat, növekedési pontokat távolítunk el, ami addig az úgynevezett korrelatív gátlás révén megakadályozta az alacsonyabban elhelyezkedő rügyek kihajtását. A nitrogén-fejtrágyázás serkenti a gyökér aktivitását, ezáltal fokozódik a citokinin termelődése, amit a rügyekbe szállít a növény és kihajtást eredményez. E néhány utóbbi esetben a kertész provokálja ki a kihajtást, de korábban, júliusban vagy augusztus elején, hogy a fejlődő hajtások még be tudjanak érni a fagyok előtt.

A jelenség megelőzhető a növények jó kondícióban tartásával, ami összetett feladat: a növény igényeinek megfelelő víz- és tápanyagellátásra, valamint a növényvédelemre kell figyelmet fordítani.

Kajtár-Czinege Anikó

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/39 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ki fog sárgarépát tárolni?

Sárgarépa-termesztőknek szerveztek találkozót Zsombón, a Bálint család gazdaságában a Nunhems Hungary Kft., a BASF Hungaria Kft., a Seedplus Kft., a Koppert Hungária Kft., valamint a Carmeuse Hungária Kft. képviselői. A területbejáráson számos kérdés szóba került, a termesztett fajták, technológiai módszerek és termesztést segítő anyagok ismertetése mellett a kereskedelmi helyzetet is elemezték az előadók és a vendégek.

Törökországban is termálvízzel fűtenek

Miközben Európa-szerte sorra leállnak télre a zöldséghajtató üzemek a magas gázárak miatt, egyre több paradicsom érkezik Törökországból, mondta Fatih Kördemirci, a Kurt Group munkatársa.

Zöldfelületek - Egy falatnyi természet

Ahogy a Kertészet és Szőlészet korábbi lapszámában már beszámoltunk róla, a Magyarország Zöld Városa díj első helyezettje 2022-ben a Budapest 13. kerületében megépült Vizafogó Park lett. A tervezés projektvezetőjét, Ripszám Eszter tájépítészt kérdeztük azokról a tervezési szempontokról, melyek segítették őket az ökologikus szemléletű új közterületi park létrejöttében.

Tulipánünnep és ingyen tulipán

A tulipán hazájában külön ünnepnapot szánnak a tavasz egyik legnépszerűbb virágjának. Január harmadik szombatján virágtengerré változik Amszterdam egyik híres, múzeumok ölelésében fekvő tere, hogy örömöt csempésszenek az emberek életébe.

13 étel, amely segít a veséknek eltávolítani a méreganyagokat

Gondoljunk a vesénkre úgy, mint egy szűrőre, amely megszabadítja a szervezetet mindattól, amit nem akarunk, hogy ott maradjon. Ez a két, bab alakú szerv gondoskodik a vér szűréséről, mely során eltávolítja a méreganyagokat és a felesleges folyadékot a szervezetből, miközben kordában tartja a kálium- és a nátriumszintet. Emellett hormonokat is termel, amik segítenek szabályozni a vérnyomás és a csontok erősségét.

GaLaBau 2022

A zöldfelületek és a szabad terek tervezésének, építésének, karbantartásának teljes körét lefedi Európa egyik legrangosabb szakkiállítása, a GaLaBau. A Magyar Kertépítők Országos Szövetsége által, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetével, a Magyar Tájépítészek Szövetségével és a Magyar Faápolók Egyesületével közösen szervezett őszi tanulmányúton részt vevő szakemberek a nürnbergi szakkiállítást is megtekintették.

Változóban a globális tőzeg kereskedelem

A tőzegtermékek - legyen szó kiváló minőségű adalékanyagokat tartalmazó közegekről vagy hobbi célú, otthoni felhasználásra gyártott keverékekről – a fő alapanyag energia- és üzemanyag-igényes kitermelése és gyártása miatt nagyon kitettek az utóbbi hónapok árrobbanásának.

Áfacsökkentést szeretnének elérni

Tavaly számolt be első ízben a sajtó arról, hogy az Európa Parlament által megszavazott módosítások értelmében a tagországoknak lehetőségük lenne a zöldség és gyümölcsfélék általános forgalmi adóját saját hatáskörben meghatározni. Németországban ismét az ÁFA-csökkentés mellett érvelnek.

A spenót vesekőképző hatása tejjel kivédhető

A spenót sok gyerek „nemszeretem” növénye, ám rengeteg előnyös tulajdonsága van. Klorofillja ipari és gyógyászati alapanyag. Ami pedig nem előnyös, az is kis trükkel kivédhető… Klorofillja jó antioxidáns, és egy másik hatóanyaga a pihentető alvást segíti.

Adventi kertajánló

A korai sötétedéshez igazított nyitvatartási idővel, de számos hazai botanikus kert és arborétum tart nyitva a téli hónapokban. Sőt, programokkal is több helyen készülnek, ezekből válogattunk.