Back to top

Teák készítése gyümölcsfák leveleiből

Hazánkban is számos növény leveléből készítettek korábban teát, olyanokból is, melyekről nem is gondolnánk... Almafa, eperfa, szeder, málna, szamóca, meggy és cseresznye leveléből is készülhet forró ital.

Itt nem a gyógynövényekből készült gyógyhatású teákra kell gondolni, hanem olyan fajokra, melyeknél ha volt is, nem a gyógyhatás volt a lényeg, hanem az íz, hogy élvezeti ital készülhessen belőlük…

A klasszikus „magyar tea” alapja a szeder levél volt, mely mellett a menta, és a hárs volt még elődeink kedvenc élvezeti teaitala. Erről itt írtunk korábban részletesebben.

A fügefa leveléből…

A fügének a levelei is hasznosak
A fügének a levelei is hasznosak
Fotó: wikipedia
A füge friss, zöld leveléből ízletes, kókuszos aromájú szörp készíthető, de a szárított leveleket porított formában is felhasználták teakészítésre. A fügelevél erősíti a csontokat és csökkentheti a koleszterinszintet. A tea készítésekor egy liter vízhez adjunk 2 evőkanál (kb. 30 gramm) fügefalevél tea port, majd egy fazékban forraljuk fel. Addig főzzük, míg a fügefalevél tea mennyisége majdnem a felére csökken így a tea koncentráltabb, hatékonyabb lesz.

 

A homoktövis általában a gyümölcséről ismert

A homoktövis esetén a hajtásvégeken található fiatal levelekből készült tea jelentős antivirális hatást fejt ki, fogyasztása megelőző célra már régi keletű. Vizes forrázata (esetenként főzetként is készítették) zöldes-barna színű, kellemes, enyhén fűre emlékeztető aromájú ital. C-vitamint, B1-és B2- vitaminokat, fehérje építőelemeket (aminosavakat ), ásványi anyagokat (Mn, K), bioaktív vegyületeket, és polifenol komplexeket (kvercetin, flavonolok, epicatechin ) tartalmaz.

Fáradtság csökkentő hatását már kísérletek is bizonyítják, sőt hatékony védelmet nyújt a megerőltető fizikai terhelés által okozott szöveti károsodásokra. Testsúly optimalizáló szerepe van a zsigeri zsírok csökkentésével.

Szinte minden aminek ehető a gyümölcse, annak a levele is lehet tea alapanyag
Szinte minden aminek ehető a gyümölcse, annak a levele is lehet tea alapanyag
Fotó: wikipedia
Gyümölcsfák leveleinek fermentálása

Sok gyümölcsfa levele alkalmas teakészítésre, ilyenek például a cseresznye, meggy, alma, körte, eperfa, berkenye, málna, szeder, ribizli, szamóca, szőlő, birs…
A friss levelekből is készülhet tea, emellett a szárítottból is, ám a fermentált változatokból a levelekben történő átalakulások hatására még ízletesebb ital készíthető. A levél fermentációja során a levélszövet oldhatatlan anyagai oldhatóvá alakulnak. Az erjedési folyamat megkezdéséhez előbb „el kell pusztítani” a levélszerkezetet. A levél felületén és a levegőben található baktériumok aktívan hozzájárulnak majd a gyors átalakulási folyamathoz.

Fontos, hogy a kiválasztott fajok leveleiben legyen némi tannin, ez kell a megfelelő „teás” ízhez. A felsorolt gyümölcsfák levelei tartalmaznak ebből megfelelő mennyiségben. Az egészséges levelek alkalmasak teakészítésre de a fiatal, tavaszi zsenge levelek, vagy őszi másodnövekedés fiatal levelei tartalmazzák ezt a legnagyobb mennyiségben.

Így készül a házi, fekete tea

Érdemes egy próbát tenni e rendhagyó teákkal Érdemes egy próbát tenni e rendhagyó teákkal
Érdemes egy próbát tenni e rendhagyó teákkal Érdemes egy próbát tenni e rendhagyó teákkal
A levelek házi fermentálásáról sok módszer megtalálható az interneten, de a lényeg mindegyiknél gyakorlatilag ugyanaz. A leveleket leszedésük után 8-10 órát fonnyasztani kell. Akkor van kész ez a folyamat, ha a leveleket összehajtva már nem roppannak az ereknél, hanem lágyan hajtogathatók. Ezután egy nagyobb csomó levelet összefogva késsel vágódeszkán föl aprítunk. Ezt követi a szövetroncsolás, amit sokféle módon végezhetünk. Lehet kézzel sodorni az aprított leveleket, 7-10-szer megcsavarni, hogy az állományuk kellőképp sérüljön, a nedvállomány bennük felszabaduljon.

Ez a roncsolás történhet úgy is, hogy a leveleket átengedjük húsdarálón, vagy ha kisebb mennyiségről van szó fűszermozsárban is elvégezhető a roncsolás, esetleg egy fóliatasakba téve, kalapáccsal megdolgozva a levéllemezeket.

Ezután az egyik módszer szerint a leveleket egy tésztaszűrőben, de letakarva, néha megkeverve enyhe vízgőz felett addig tartjuk, míg megbarnulnak és megjelenik a jellegzetes teás illatuk. Másik módszer amelynél nagyobb adagokkal dolgozhatunk, hogy a leveleket egy tálba tesszük, egy tányérral és valami nehezékkel lesúlyozzuk, és 25-26 fokon tároljuk 6-8 órán át. Előbbi módszernél gyorsabban, utóbbinál lassabban, de mindkettőnél előbb-utóbb megjelenik a szükséges szín és az illat. Ekkor a leveleket gyorsan de kíméletesen meg kell szárítani. Ezt úgy is végezhetjük, hogy kiterítjük egy tálcára, és jó szellős helyen tartjuk, vagy sütőben nyitott ajtónál alacsony hőfokon megszárítjuk. Az elkészült gyümölcslevél teákat ezután a szokásos módon forrázatként készíthetjük el…

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Építkezik a magyar gazdatársadalom

A délvidéki gazdaszervezeteket tömörítő Vajdasági Agráregyesületek Szövetségét (VASZ) 2006-ban alapították. Az azóta eltelt 16 évben nem kevesebb, mint 73 gazdaszervezet és mintegy 8 ezer gazdálkodó ernyőszervezetévé terebélyesedett az érdekvédelmi szervezet. A VASZ-nak sokáig nem volt saját székháza, és 2018-ban felszólították őket, hogy hagyják el addig bérelt „otthonukat”.

A Nutella legyőzte a Facebook-ot

Jelenleg úgy néz ki, hogy a világszerte népszerű édességgel, a Nutellával többet lehet keresni, mint a Facebook-kal.

Emelkednek a sertésárak Németországban

A sertéshús ára 5 € centtel (20,5 Ft-tal) emelkedett, melynek oka, hogy a növekvő kereslet nagyon kis kínálattal találkozik. A szakértők szerint ez valószínűleg nem sokat fog változni a következő hetekben.

Komposztáljunk kávékapszulát

A Nestlé Nespresso kávéüzletága papír alapú, komposztálható kapszulákat dob piacra. Az élelmiszeripari óriás azt reméli, hogy a környezetkímélő megoldással új vásárlókat tud megszólítani.

Kárpát-medencei nyári körkép: Gyenge nyári termés, aszály, virágporhiány és nem létező mézpiac

Szlovákiában a hárs virágai megégtek, míg Szerbiában fantasztikus virágzást produkált. A legtöbb országban a napraforgó igencsak megsínylette az aszályt, azonban Romániában nem volt ilyen probléma vele. Horvátországban rejtélyes okokból elmaradt a gesztenyevirágzás, míg Szlovéniában a fenyő és az édesharmat mondott csődöt.

Lengyelországban az ökológiai gazdálkodás területének növelése a cél

Henryk Kowalczyk miniszterelnök-helyettes, mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter tájékoztatása szerint, a minisztérium célja az ökológiai gazdálkodás területének és a bioélelmiszer-termelés volumenének növelése. Mint mondta az értékesítési szintjét is fokozni kell, hogy a fogyasztók könnyen hozzáférhessenek a biotermékekhez. Az EU Green Deal készteti Lengyelországot is ezekre a lépésekre.

Többet keres a Youtubeon az angol gazda, mint a teheneivel

Az állattenyésztéssel foglalkozó gazda 2018 óta készít tartalmakat a videómegosztó portálra, és mára többet bevételt hoz ez, mint a gazdasága.

13 étel, amely segít a veséknek eltávolítani a méreganyagokat

Gondoljunk a vesénkre úgy, mint egy szűrőre, amely megszabadítja a szervezetet mindattól, amit nem akarunk, hogy ott maradjon. Ez a két, bab alakú szerv gondoskodik a vér szűréséről, mely során eltávolítja a méreganyagokat és a felesleges folyadékot a szervezetből, miközben kordában tartja a kálium- és a nátriumszintet. Emellett hormonokat is termel, amik segítenek szabályozni a vérnyomás és a csontok erősségét.

Magyarok Kenyere: minden magyar számára a nemzet egységét jelenti

Minden nehezítő körülmény ellenére az idén is több, mint 1000 tonna búzát adományozott 8 ezer Kárpát-medencei gazda a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében, hogy így fejezzék ki az együvé tartozás érzését, segítő szándékukat. Az adományokból 500 intézmény részesülhet. A Szomorban tartott november 25-ei adományozó ünnepségen részt vett Novák Katalin köztársasági elnök is.

Keresett a jégsaláta

Továbbra is népszerű a jégsaláta Franciaországban, az előző év azonos időszakához képest is nőtt a kereslete.